Следва

"Домът на дракона": излезе трейлърът на предисторията на "Игра на тронове"

"СЛЕДИ ОТ ИМПЕРИИ" - Изложба на Тома Жорион

Откриване:
12 октомври (вторник), 17:00 – 20:00 ч.
Изложбата ще бъде открита в присъствието на автора в 18:00 ч.

Events преди 2 години

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България ви канят на изложбата „Следи от империи" на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс[1] фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio" (2007 – 2013), Vestiges d'Empire (2013 –2016) и „Veduta" (2009 – 2020). Те са придружени от фотокниги, които ще бъдат представени по време на съпътстващите събития.

За серията „Vestiges d'Empire" Тома Жорион пътува до дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на Френската колониална империя.
„Френската колониална история е противоречива, a следите ѝ водят към много от съвременните геополитически конфликти. Чувствителна тема за едни, тя е заредена с авантюризъм и въображаеми истории за други. Аз се интересувам от историята на местата, от белезите на преминаващото време и намесата на човека в тях. Избрах темата за колониите, защото в нея се съчетават всички тези елементи. Подходът през призмата на архитектурната фотография ми позволи да я неутрализирам и да я представя в нова перспектива.", споделя Тома Жорион пред сп. Шпигел.

За проекта „Veduta" Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели построени между XVII и XX век в продължение на десет години. Разпръснати из целия полуостров и далеч от големите градове, тези забравени дворци са заснети с характерната за автора естетика, носеща едновременно усещане за разруха и непреходна красота. Фотографиите напомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи древни руини в традицията на романтизма.

Най-известният му проект „Silencio" разглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г.

Изложбата „Следи от империи" включва и още няколко фотографии от България от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021 г. по покана на Френския институт в България и галерия Синтезис. Специално за изложбата Добрин Кашавелов създава видео, което представя работата на фотографа.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.