Следва

Харесвате ли я така? Зендая - супермодерна, в рокля с доспехи

Есенната умора: добавки, витамини, как да се предпазим?

Така наречената есенна умора става осезаема около седмица след завръщането ни от последната лятна ваканция

Health преди 2 години

Причините са няколко: започването на работа, начало на учебната година, менталната пренастройка, стресът, спадането на температурите, както и на количеството слънчева светлина. Церове, витамини, защитни средства, какво да предприемем? Следват най-добрите съвети и експресни решения на проблема >>>

Защо изобщо ни удря есенна умора?

“Есенната умора започва да се усеща около седмица след като сме се върнали от лятната си ваканция”, казва Мари-Анж Гийме, специалист в областта на фито-ароматерапията. Завръщането в училище, поемането на работните задачи - целият ритъм, състоящ се от различни активности генерира стрес и неприятно чувство на изтощение, което задръства и забавя енергията, събирана през лятото. Към това можем да прибавим прогресиращата липса на светлина и на по-високи температури. Така тази така или иначе налична умора се усилва във времето.

Кога е подходящо да се действа срещу есенната умора?

Би било добре да се намесим преди да ни е завладяла напълно. В китайската медицина например (към която хомеопатията се обръща, когато става дума за ритъма и баланса на сезоните) есента започва на 8. август, т.е. много по-рано, отколкото си представяме. За нас, за географската ширина на Европа, трябва да се реагира в съответното подходящо за сезоните време - горе долу средата на септември. Естествено всеки режим и годишен график са индивидуални. Но не вземем ли предвид превантивните мерки, този есенен феномен ще се изразява във все по-силна физическа умора, която ще прерасне и в ментална. “Тази умора може да смути възприятията, като може да засегне интелектуалния и емоционалния баланс и в крайна сметка да пострадат когнитивните способности като концентрацията“, обяснява Мари Анж Гийме.

Какво да правим срещу есенната умора?

За да работим в полза на покачването на енергийния запас, пострадал от малкото слънчева светлина и понижилите се температури, както и ускоряването на ежедневния ритъм, изпълнен със стрес, трябва да построим хранителния си режим такъв, че да е лесно смилаем, богат на витамини и минерали, да избираме сезонни продукти, за предпочитане местни - ябълки, круши, грозде, джинджифил, тиква, зеле, черна ряпа, и кореноплодни зеленчуци (моркови, пащърнак). Консумираме от тях приоритетно и по много. Също така се препоръчва да лягаме 30 минути по-рано от обикновено.


8 супер здравословни масла, с които да се храним и готвим


Съвети за справяне с есенната умора

● Приемане на женшен и гуарана под формата на хранителни добавки.

● Взимане на витамини в допълнение с пълноценно хранене - липозомният витамин С е незаменим в борбата с умората. За предпочитане е пред ацерола витамин С, който може да доведе до храносмилателни проблеми. Витамин С има както детоксикиращи, така и съживителни, подбуждащи свойства. “За тези, чийто дух и ум е вече застигнат от есенната умора се препоръчват и витамини от група В - магнезий бисглицинат например е добър избор.”

● Употребата на етерични масла - “Маслото от черен смърч или лютива мента имат благоприятно влияние върху надбъбречните жлези и самите бъбреци, което дава добър тласък на организма да се справи с настъпилите промени.” Всякакви масла на борова основа или розмарин, бергамот, цитрусови и разбира се - розовото масло са подходящи за ароматерапия.

● Разхождайте се навън и поемайте колкото може повече слънчева светлина.

● Движете се, погрижете се тялото ви да бъде динамично, като практикувате
различни дейности - йога, спорт или обикновена разходка.

● Набавете си достатъчно сън - в най-добрия случай 8 часа.

● Консумирайте “пчелни” продукти (мед, пчелно млечице).

● Практикувайте периодично детокс с телешки бульон - оставете един ден в седмицата или в месеца, в който да консумирате само телешки бульон. Така тялото ви ще изхвърли всичко ненужно и ще регенерира.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.