Следва

Love brings love: прекрасното и много нежно ревю в памет на Албер Елбаз

Големите любовни истории: Том Форд и Ричард Бъкли

Докато смъртта ги раздели...

All fashion преди 2 години

Те бяха една от най-интересните, най-предани, най-симпатични двойки в модата. За жалост, 72-годишният Ричард Бъкли, голямата любов, страст и опора на световноизвестния дизайнер, който буквално извади марката Gucci от руините преди години, почина на 19 септември в дома на семейството в Лос Анджелис след дълга борба с рака на гърлото. Бившият главен редактор на Vogue Hommes и съпруг на дизайнера от 35 години, с когото имат и син, имаше стотици приятели и почитатели в модните среди - в края на миналия месец всички те изказаха съболезнования на Том Форд, знаейки колко огромна е загубата му. За голямата любов на Том и Ричард е този разказ.  

Преди точно 10 години, колегите от списание Out имат честта да чуят от първо лице любовната история на двамата, като разказът започва с начина, по който се срещнат през 1986 г. По това време Форд е „срамежлив 25-годишен" момък, асистент дизайнер при Кейти Хардуик, който среща тогава 38-годишния Бъкли на модно ревю. Форд се вторачва в сините като утринно небе очи на Бъкли, намирайки го за нечовешки привлекателен, а красотата му - за „непристъпна". От своя страна Ричард не отлепя поглед от младежа на първия ред, мислейки си: "сладък е, ужасно е сладък". Десет дни по-късно младокът се озовава по работа в редакцията на Women's Wear Daily, където Бъкли е моден редактор, и се оказва "случайно" в асансьора с него. Форд споделя: „Той бе очарователен и същевременно пълен смешко. Като момче, което е все приповдигнато, което танцува наоколо, мига с очи и се опитва с всички сили да изглежда сладурче. По време на онова кратко пътуване в асансьора реших, че  един ден ще се омъжа за него. Аз съм много прагматичен, съответно на мига реших, че искам да имаме връзка. Той от своя страна започна да брои всеки етаж и - бум - докато стигнахме до партера, аз се усещах като експонат, току що продаден на търг. Ричард бе невероятно красив, много осъзнат, зрял, и същевременно леко плашещ. И действително, започна да ме преследва. Ако трябва да сме честни, не му се наложи да ме гони дълго. Бях развълнуван, но и уплашен - от първия миг знаех, че той е различен и че каквото и да почувствам с него, ще е много по-различно от всичките ми преживявания дотогава".


Корицата на списание OUT, 2011 г.


"Поничковата диета" на Том Форд или как 59 изглеждат като 20


Бъкли има своя версия и разказвайки историята отбелязва, че буквално миг преди Том да се появи в асансьора, той го обсъжда и клюкарства по негов адрес в редакцията. „През цялото време докато асансьорът се движи надолу усещах, че бръщолевя като ученичка... Просто най-безсрамно флиртувах с това момче. Междувременно той не казваше нищо и колкото по-тих беше той, толкова по-глупав изглеждах аз." 

Бъкли споменава за обзелите го чувства пред шефката на Форд, която реагира на секундата: „Идеален е за теб" и същевременно намига на Форд: „Ричард Бъкли, модният редактор на Women's Wear Daily и редактор на Scene, иска да излезе с теб. Той е много важна клечка. Имаме нужда от него. Взимаш кредитната ми карта и отиваш където и да поиска."
На тази първа романтична среща, Бъкли си спомня откровенията на Том, че скоро ще покори Париж и целия моден свят и ще бъде милионер, а Том си спомня усещането, че познава този мъж отдавна, сякаш отпреди да си роди. Останалото, както се казва, е история.


2005 г.

Двойката много скоро става неразделна и се премества да живее под един покрив след „нямаше и месец". Бъкли казва: „Зад гърба си имах доста връзки и бях много подозрителен към много неща. С Том много внимавах да не повтарям грешките, които бях допускал с други момчета. Парил съм се много пъти и съм научен да държа хората на една ръка разстояние. Но в навечерието на Нова година през 1986-та решихме, че ще сме заедно. Отидохме в малкия ми апартамент, подадох му кутия Tiffany, в която имаше не пръстен, а ключ от апартамента. Премести се на следващия ден."


Tom Ford, Spring 2022, READY-TO-WEAR



2009 г.

Форд също си спомня, че заради многото приятели, които и двамата губят заради СПИН, в началото съществува известен страх във връзката им, но това в крайна сметка я прави още по-здрава. „Ричард се почувства узрял за една такава връзка на 38 години, а бях готов още на 25, но без значение от възрастта, в онзи момент двамата бяхме еднакво готови да се обвържем, да се влюбим, да посветим живота си на някого", казва Форд. 

Три години след началото на връзката им, Бъкли е диагностициран с рак. „Имахме доста лични семейни трагедии, случиха се доста неща, някои много страшни, но те в крайна сметка ни  сближиха. Да преминеш заедно през подобни изпитания прави чувствата по-богати, пълнокръвни, истински", разказва Форд. 

„Не мога да си представя какво щях да правя без Том", казва Бъкли. „Не мога също така да си представя какво бих правил, ако нещо му се случи. Има само един Том за мен. Той е целият ми свят. Освен това той е същият човек, когото срещнах преди 24 години, човекът с най-доброто сърце на света. И тогава, и сега, той е човекът, който обичам повече от себе си, повече от всичко на света." 

Форд също е откровен докрай: „Ричард и аз сме едно цяло. Това е чувството, което изпитваш, гледайки някого в очите, и имаш чувството, че го познаваш от векове. Това е като да си дойдеш у дома." 

Двамата са на мнение, че когато обичаш някого, трябва да му го казваш. Непрекъснато, при всеки удобен случай. В дългите 35 години на любовта си, те не пропускат нито веднъж да си кажат "Обичам те!" - всяко телефонно обаждане, всеки имейл, всяко виждане завършват със сакралните думи.





Думи, които Том Форд вече няма да чуе от Ричард, или поне не по общоприетия начин (сигурни сме, че двамата общуват по различен, недостъпен за останалите, свой си маниер, независимо че Бъкли вече не е между живите). А кадърът, показващ Том Форд за пръв път сам на бала Met Gala през септември, от който струи цялата самота на света, въпреки уважителната усмивка и цялото мобилизирано достойнство на този осиротял човек, доказва още веднъж, че незаменими хора има!  

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.