Пъфър, мам джийнс, горпкор - тестваме знаете ли модните термини на Есен 2021

Пъфър, мам джийнс, горпкор - тестваме знаете ли модните термини на Есен 2021

Не може да си моден човек, без да знаеш кое какво означава, колкото и шантаво да звучи. Декодираме модната есен на 2021-ва в термини, нито един от нас не бива да се чувства старомоден 

 

Gorkop, grautfi, shaket - сигурни ли сте, че знаете точно кое от тези какво значи и защо се нарича така? Предлагаме ви да се тествате и в същото време да научите няколко нови термина, които силно вероятно ще ви бъдат от полза този сезон и не само.

Activist Chic

Този термин олицетворява лозунгите в модата - изключително популярни от поне три сезона насам. Всичко започва през 80-те години с бунтовните Вивиан Уестууд и Катрин Ханет. Първата печата пънк лозунги върху тениски, втората - социални и политически послания, призоваващи към ядрено разоръжаване. През 2014 г. Обществената организация The Fawcett Society пусна първите популярни феминистки тениски с надпис This Is What A Feminist Looks Like. През пролетта и лятото на 2017-та тенденцията беше успешно усвоена от Мария Грация Кюри, първата жена, оглавила Модна къща Dior, а нейните тениски с надписа We Should All Be Feminists моментално се превърнаха в легенда. Това беше началото, разбира се, Кюри не спря с една колекция и сега този лозунг е един от най-разпознаваемите на луксозната френска къща.

С течение на времето жаждата за бунт напълно завладя модния свят. Някои искаха да повторят успеха на Dior, други - да се изкажат против световния ред. Ред дизайнери го правят с цялата си сериозност, като Прабал Гурунг, други се присмиват на новата модна мания, като Pyer Moss с тяхното Nothing To Say. Има и такива като Ашиш, които слагат подчертано аполитични лозунги, което не ги прави по-малко хапливи, като More Glitter Less Twitter. Едно е сигурно - лозунгите са новите лога, навсякъде са и зад всички тях се чете определена нагласа към социалния и обществен ред. Нито миг подценяване на тази тенденция, както не я подценява и Кара Делевин, облечена в топ с надпис на Met Gala 2021! 

Athleisure

Athleisure (известен още като спортен шик) касае всичко от гамата анцузи, маратонки, кроп-топове, ветровки... А също и „диктата“ на свръхкомфортните материи като ликра, спандекс, памук и еластичен трикотаж. През 2000-те този стил се смяташе за нещо малко „на ръба“ - на пръв поглед приемлив, но не и за момичета с безупречен вкус. Днес той е съвсем "в нормата", за което допринесоха подема на движението за здравословен начин на живот и десетките снимки на звезди и модели, облечени точно в този неглиже вид. Манията по спортния стил на обличане е в своята кулминация, като тенденцията е не само спортен  total look, но и изобилие от миксирания - ветровка в комбинация с коктейлна рокля или йога клин ведно с ултрависоки токчета. Дори марки, които традиционно са далеч от спортния шик, правят за ценителите ултралуксозни и скъпи суичъри, якета, гащеризони и тениски - атлежъ е положението, в което има много шик.   

Body & Mind

В днешно време модният процес е неизбежно свързан с моделите plus-size. Но ако преди няколко години единствената им задача беше да „продават“ неща с големи размери, днес тези момичета се превръщат в лидери, в чието мнение се вслушват хиляди. Ашли Греъм пусна своята автобиография, в която споделя за  борбата със стереотипите, и пусна хаштага #BeautyBeyondSize в социалните мрежи - под него всеки може да публикува снимки на „несъвършеното“ си тяло. Кандис Хъфин основа Project Start, общност, насочена към подкрепата на жени, които независимо от размерите и килограмите си решават да започнат да се занимават с бягане. Свой таг в инстаграм има и моделът Денис Бидо - под #theresnowrongwaytobeawoman момичетата споделят начина, по който са стигнали до това да заобичат телата си. В момента тенденцията активно си проправи път към масовия пазар. Гиганти като Zara и H&M снимат в кампаниите си "големи" момичета и жени, убежданайки ни, че всички са красиви.  

Duster Coat

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.