Следва

Не повече от една в ръка! CHANEL ограничава продажбите на емблематичните си чанти в Южна Корея

Пъфър, мам джийнс, горпкор - тестваме знаете ли модните термини на Есен 2021

Не може да си моден човек, без да знаеш кое какво означава, колкото и шантаво да звучи. Декодираме модната есен на 2021-ва в термини, нито един от нас не бива да се чувства старомоден 

 

All fashion преди 2 години

Gorkop, grautfi, shaket - сигурни ли сте, че знаете точно кое от тези какво значи и защо се нарича така? Предлагаме ви да се тествате и в същото време да научите няколко нови термина, които силно вероятно ще ви бъдат от полза този сезон и не само.

Activist Chic

Този термин олицетворява лозунгите в модата - изключително популярни от поне три сезона насам. Всичко започва през 80-те години с бунтовните Вивиан Уестууд и Катрин Ханет. Първата печата пънк лозунги върху тениски, втората - социални и политически послания, призоваващи към ядрено разоръжаване. През 2014 г. Обществената организация The Fawcett Society пусна първите популярни феминистки тениски с надпис This Is What A Feminist Looks Like. През пролетта и лятото на 2017-та тенденцията беше успешно усвоена от Мария Грация Кюри, първата жена, оглавила Модна къща Dior, а нейните тениски с надписа We Should All Be Feminists моментално се превърнаха в легенда. Това беше началото, разбира се, Кюри не спря с една колекция и сега този лозунг е един от най-разпознаваемите на луксозната френска къща.

С течение на времето жаждата за бунт напълно завладя модния свят. Някои искаха да повторят успеха на Dior, други - да се изкажат против световния ред. Ред дизайнери го правят с цялата си сериозност, като Прабал Гурунг, други се присмиват на новата модна мания, като Pyer Moss с тяхното Nothing To Say. Има и такива като Ашиш, които слагат подчертано аполитични лозунги, което не ги прави по-малко хапливи, като More Glitter Less Twitter. Едно е сигурно - лозунгите са новите лога, навсякъде са и зад всички тях се чете определена нагласа към социалния и обществен ред. Нито миг подценяване на тази тенденция, както не я подценява и Кара Делевин, облечена в топ с надпис на Met Gala 2021! 

Athleisure

Athleisure (известен още като спортен шик) касае всичко от гамата анцузи, маратонки, кроп-топове, ветровки... А също и „диктата“ на свръхкомфортните материи като ликра, спандекс, памук и еластичен трикотаж. През 2000-те този стил се смяташе за нещо малко „на ръба“ - на пръв поглед приемлив, но не и за момичета с безупречен вкус. Днес той е съвсем "в нормата", за което допринесоха подема на движението за здравословен начин на живот и десетките снимки на звезди и модели, облечени точно в този неглиже вид. Манията по спортния стил на обличане е в своята кулминация, като тенденцията е не само спортен  total look, но и изобилие от миксирания - ветровка в комбинация с коктейлна рокля или йога клин ведно с ултрависоки токчета. Дори марки, които традиционно са далеч от спортния шик, правят за ценителите ултралуксозни и скъпи суичъри, якета, гащеризони и тениски - атлежъ е положението, в което има много шик.   

Body & Mind

В днешно време модният процес е неизбежно свързан с моделите plus-size. Но ако преди няколко години единствената им задача беше да „продават“ неща с големи размери, днес тези момичета се превръщат в лидери, в чието мнение се вслушват хиляди. Ашли Греъм пусна своята автобиография, в която споделя за  борбата със стереотипите, и пусна хаштага #BeautyBeyondSize в социалните мрежи - под него всеки може да публикува снимки на „несъвършеното“ си тяло. Кандис Хъфин основа Project Start, общност, насочена към подкрепата на жени, които независимо от размерите и килограмите си решават да започнат да се занимават с бягане. Свой таг в инстаграм има и моделът Денис Бидо - под #theresnowrongwaytobeawoman момичетата споделят начина, по който са стигнали до това да заобичат телата си. В момента тенденцията активно си проправи път към масовия пазар. Гиганти като Zara и H&M снимат в кампаниите си "големи" момичета и жени, убежданайки ни, че всички са красиви.  

Duster Coat

В превод „калъф за прах“, а на практика - дълго палто-халат от лека материя. Елемент с богата история - още през 19 -ти век каубоите носят "палта за прах": полите на това манто защитават панталоните им от натрупването на прах и кал при яздене. Дрехата влиза в дамския гардероб през 50-те години, а напоследък е неразделна част не само от дизайнерските колекции (например марката The Row направи това нещо един от най- характерните си артикули), но и от градския уличен стил.

Groutfit

Така в западните блогове и модни медии се нарича изцяло сивият тоалет (grey + outfit) - истината е, че сивото е един от най-предпочитаните и най-модерни цветове напоследък. Някои американски университети дори имат groutfit day - специален ден, в който студентите носят само сиво. Любовта към този цвят се обяснява с факта, че е свързан с комфорт и релакс. Освен това сивото е много благодарен нюанс в модно отношение - както пореди многообразието от нюанси и майсторлъка при съчетаването им, така и заради безбрежните възможности за наслояване.

Fur Free

Екологичната тенденция е в абсолютен подем, съответно можем да допуснем, че естествената кожа с косъм ще се озове завинаги в черния списък на модата. Първоначално я изоставиха гиганти на масовия пазар като H&M и Topshop, а съвсем скоро един от най-големите онлайн  търговци на луксозни продукти Net-a-Porter обяви, че повече няма да продава кожени изделия и аксесоари. Стела Макартни, Ралф Лорън, Вивиан Уестууд, Келвин Клайн, Армани и много други напълно преминаха към изкуствена кожа - общо няколко стотици марки, които се борят да докажат, че пълноценният моден живот е възможен без естествен косъм. Miu Miu съблазнява с ефектни палта от изкуствена кожа в лавандула, а новите играчи на пазара Shrimps, освен че вече са тотални любимци на PETA, се харесват супер много на публиката, експериментирайки с всички възможни силуети и нюанси на изкуствената кожа в творенията си.

Fur Slides

Манията по кожени чехли тръгна от Риана, която първа пусна такива за масова употреба - визираме черните и бежовите й чехли от изкуствена кожа с косъм за колаборацията й с Puma. Приблизително по същото време подобни модели се появиха наведнъж от няколко марки - от Marc Jacobs до Zara. Всъщност с този тренд успешно експериментира и луксозният сегмент в индустрията - в годините Gucci, Givenchy, Dolce & Gabbana и Balenciaga правят упорито подобни меки и уютни чехли, продавайки ги със завиден успех. 

Gorpcore

Това всъщност е наследникът на дългогодишната тенденция normcore, т.е. старанието да не се отличаваш. Нека си представим горпкора така - жител на големия град, тръгнал на почивка в провинцията. Gorpkor са огромните пухени якета, бухналите жилетки, „планинските“ ботуши, широките панталони за туризъм в планината и - основният и най-лесно приспособим елемент от този стил в ежедневието - така наречената fanny pack - малка и практична чанта с ципове, носена през рамо или на кръста. Достатъчно е да видите последните колекции на Balenciaga и Louis Vuitton x Supreme за вдъхновение по повод тренда или да се загледате в снимки на звезди като A$AP Rocky и Кендал Дженър, като Кендал е може би най-добрият пример колко секси и удобна е тази иначе груба тенденция. 

Mom Jeans

Толкова е хубаво, че напоследък носим възможно най-удобни дънки - нито ни пречат на движението, нито ни притесняват с прекалено секси внушението си. От 80-те и 90-те години при нас се върнаха умерено свободните джинси с леко висока талия (основната им разлика от дънките boyfriend) - а именно тези, в които виждахме обути майките си в детството.

Power Suit

И тази концепция в обличането датира от 80-те и 90-те години. "Костюмите на властта" са с подчертани рамене - символ на мощ, комбинирани обичайно с панталон. Помним ги върху снагите на смелите и амбициозни героини от филми като "Работещо момиче" и „Сексът и градът“ (основен фен на костюма бе Саманта). Този тип облекло изчезна за малко от модните радари 2000-те, но днес се връщат триумфално - както в колекциите, така и на червения килим. Изберете това, в което се чувствате най-комфортно - графичните вталени сака с подсилени рамена и искрящи ревери на Saint Laurent, буйната гама от цветове на Dries Van Noten или базовите класики на Calvin Klein. Ако решите да замените роклята с костюм за официално излизане, вземете пример от Виктория Бекъм или Кристен Стюарт (която се появи на Met Gala в ансамбъл Chanel, бродиран със сребърни цветя).

Puffer Jacket

От Риана до Кари Мълиган, от Thom Browne до Moncler, пухеното яке е задължително тази есен. В тенденцията якетата са извънгабаритни и ярки - от яркочервено до златисто. Особено актуални са тези с флорален принт, като при Coach, и с косо закопчаване, като при Balenciaga. Вариант да не замръзнете зимъска и фвсе пак да сте убийствено секси - пъфър, носен разкопчан върху дантелена блуза, както обича Ким Кардашян, или наметнат върху спортен топ, както то препочита Бела Хадид. 

Shacket

Шакет е хибридна модна дума, означаваща кръстоска между риза и яке. Задължителен детайл са големите джобове във военен стил, и често (но не е задължително) - големите копчета. Шакета е по-топъл от риза и по-лек от сакото. Този сезон са особено актуални "шакети" от тъмносин деним, директно взети от есенно-зимната колекция на Dior. Най-добре се комбинират с дънки в същия нюанс: деним total look-а тази есен е отново гореща тенденция.  

More All fashion