Следва

Истории от живота: Талита Гети, красива и много богата, и проклятието на охолния живот

Новият календар на Lavazza 2022 “Мога да променя света” беше представен във Флоренция, като част от наградите Renaissance

Календарът включва портрети на шестима активисти, включително Бен Харпър, от многократно награждавания Еманюел Любецки

All About Life преди 2 години

Флоренция, 11 октомври 2021 г. - Времето за размисъл отмина, сега е моментът за предприемане на действия. Именно тази концепция е вдъхновила календара Lavazza 2022, представен на церемонията по връчване на наградите Renaissance“ във Флоренция. Замислен и реализиран под творческото ръководство на агенция Armando Testa, със заглавието си „Мога да променя света“, проектът изпраща призив за действия за положителна промяна - сега, незабавно. Представен чрез фотография и музика, това е призив, насочен към всички и разказан чрез историите на шестима активисти, които чрез изкуството се стремят да променят света всеки ден, уловен от един от най-големите режисьори на фотографията в историята на киното – трикратният носител на „Оскар“ Еманюел Любецки.


Сонита Ализаде

„Целта на Календара за 2022 г. е да отпразнува историите на онези, които с изключителен артистичен талант посвещават всеки ден от живота си на прилагане на своите убеждения на практика, за да направят света по-добро място, и тези, които могат да ни предложат друга перспектива. Искаме да изпратим послание за вяра във възможността да променим себе си и всички заедно да променим света“, заявява Франческа Лаваца, член на борда на Lavazza Group.

„Мога да променя света“ е посланието, което се появява от кадрите със шестимата активисти, всички много различни по отношение на възраст, култура и географски произход, но всички с много емоционални лични истории и способност да изразяват своята активност чрез изкуство. Календарът на Lavazza ги определя като активисти – термин, използван за означаване на художници, които поставят устойчивостта в центъра на мисленето и работата си и които успяват да я предадат чрез своето възприятие и талант.


Бен Харпър


Сайпе


Шамел Бел

В съответствие с концепцията на Lavazza за „Новото човечество“, човечеството остава в центъра на проекта, с конкретен фокус върху способността на хората да прегръщат изцяло ценностите, в които вярват. Всъщност избраните субекти са шест мъже и жени, които се занимават със социална и екологична дейност чрез различни форми на изкуството:

Музикантът Бен Харпър се бори със социалните неравенства и повишава осведомеността за последиците от климатичната криза;
• Уличният артист Сайпе, пионер на устойчивото земно изкуство, създава монументални произведения, фокусирани върху защитата на планетата и социалното сближаване;
• Афганистанската бежанка рапър Сонита Ализаде гласно се противопоставя на принудителните бракове и явлението деца- булки;
• Дизайнерът на бижута Шилпа Ярлагада насърчава и подкрепя овластяването на жените;
• Морският биолог Кристина Митермайер използва фотографията, за да документира прогресивното унищожаване на океаните;
• Уличната танцьорка Шамел Бел се бори за прекратяване на расизма, сексизма и хомофобията.


Бен Харпър

Календар на Lavazza 2022

В своята 30-годишна история в създаването на календари, Lavazza е работила с някои от най-добрите световни фотографи, от Дейвид Лашапел до Стив Маккъри. За „Мога да променя света“ обаче компанията се обърна към света на киното, като избра да работи с Еманюел Любецки, известен във филмовия свят като Чиво, първият фотографски директор, носител на три награди „Оскар“. Любецки е избран не само заради безспорния му талант, но и за да предложи различна гледна точка, подход, по-близък до кинематографията, отколкото фотографията. Чиво е известен и с изключителните си умения да работи с естествена светлина: всеки от шестимата участници е изобразен в 12 кадъра, направени в шест различни моменти от деня, разказващи шест истории за светлината – зората, изгрева, деня, залеза, здрача, нощта.


Шамел Бел


Кристина Митермайер


Сонита Ализаде

Всички снимки показват естествената среда на планетата, някои от които са емблематични за въздействието на климатичната криза, като топящите се ледници.

Ефектът е кинематографичен. Чрез обектива на Любецки се изобразява света около нас и ни се напомня да предприемем действия, знаейки, че всеки от нас може наистина да го промени.

„Мога да променя света“ също е посланието, възприето от Eco Age, международна агенция за разработване на устойчиви бизнес стратегии, на The Renaissance Awards, първата глобална награда, посветена на младите лидери в областта на устойчивото развитие, с които Lavazza Group си партнира в това издание на календара за 2022 г. Официалното представяне на календара на Lavazza 2022, „Мога да променя света“, се състоя на 11 октомври в Palazzo Vecchio във Флоренция.


Кристина Митермайер


Сайпе


Шилпа Ярлагада

„2022 г. ще бъде важна година за конкретни действия. Това е година, в която хората трябва да станат по-силни, за да променим бъдещето. Ние вярваме в младите хора и наистина искахме да ги включим като главни герои в нашия календар, защото те имат способността да ни покажат с пример как виждат бъдещето, как ще оформят бъдещето“, обяснява Франческа Лаваца.

More All About Life