Следва

Тухличката на Nokia пак в продажба

Истории от живота: Талита Гети, красива и много богата, и проклятието на охолния живот

На 18 октомври 1940 г. се ражда една от най-интересните жени на своето време, Талита Гети

Celebrities преди 2 години

Произход

Талита е родена в Индонезия в типично артистично семейство - нейните родители и дядо по майчина линия са художници. По времето на Втората световна война Талита и майка й се озовават в японски лагер за военнопленници. След войната родителите на момичето се развеждат, като Талита остава при майката. Когато е на осем, майка й умира и Талита се мести при баща си и новата му съпруга, художничката Попър Джон, дъщеря на прочутия шотландски художник постимпресионист Огъстъс Джон. Красавицата с кадифено черни очи и прекрасни черти се движи в бохемски среди от най-ранно детство.

Начин на живот

Като се има предвид начинът й на живот от дете, не е изненадващо, че по-късно в живота си Талита се превръща в олицетворение на бохо-стила от шейсетте. Тя е царица на пъстрите, много стилни, пълни със свобода и индевидуалност тоалети, обсипани с етно мотиви. Обкръжението на Талита е също напълно подходящо за ДНК-то й - музиканти, актьори, стилисти. Сред приятелите й са Ив Сен Лоран и главният редактор на американския Vogue Даяна Врийланд. Талита, разбира се, е кралица на купона - денонощни партита, непрекъснати откривания на изложби, премиери, заведения, коктейли нон-стоп и пр. 

Брак с Джон Пол Гети II

Разточителният, забавен и абсолютно безгрижен живот на младата красавица е запечатан крепко чрез връзката й с Джон Пол Гети II, син на тогава най-богатия човек в света, Джон Пол Гети, пълната житейска история на когото е ТУК. Двамата се запознават през 1965 г., на вечеря, организирана от общия им приятел Клаус фон Бюлов. Както самият Клаус планира, Талита трябва да седне до Рудолф Нуреев във въпросната вечер - години по-късно световноизвестният балетист признава, че Талита е единственото момиче, което го е привлякло толкова силно, че дори си е помислил да се ожени за нея. Но Нуреев не успява да дойде и до пищната хубавица се оказва настанен бохемът Джон Пол Гети II. Привличането е мигновено - и двамата споделят, че става въпрос за любов от пръв поглед. Година след срещата се женят.

Четете още: Истории от живота: Гети, трагедията на едно от най-богатите семейства в Америка.


Джон Пол Гети II и Талита Гети

След сватбата влюбените заживяват едновременно в три града - Рим, Лондон и Маракеш. Навсякъде се знае, че те са, които правят най-звездните, най-стилните, най-съвършените партита, които включват, разбираемо, куп незаконни вещества като част от забавлението. Кийт Ричардс от The Rolling Stones твърди, че Гети разполагат с най-добрия опиум в Лондон.

Но основното забавление на младоженците е в Маракеш. Много скоро след сватбата, срещу 10 000 долара, те купуват двореца Le Palais du Zahir и сами го наричат ​​„двореца на удоволствията“. Мястото действително изобилства от удоволствия - едно парти следва друго, а между редовните гости на Гети са Мик Джагър, Джон Ленън, Пол Маккартни и Ив Сен Лоран. Между другото, казват, че именно Талита и Джон са убедили дизайнера и любимия му Пиер Берже да купят къща в Мароко (четете още: Истории от живота: Ив Сен Лоран, гениално-депресивното момче от Алжир).

Въпреки цялата лекота на битието, младоженците отчасти са принудени да се преместят в Маракеш. Патриархът на семейство Гети, Джон Пол, е недоволен от буйния живот на сина си и му поставя условие: или променя поведението си, или подава оставка като главен изпълнителен директор на Getty Oil. Наследникът избира втория вариант. Напуска поста и се мести с Талита в гостопроиемно Мароко, където с парите, които таткото, макар и емблематично стиснат, отпуска, а именно 100 000 долара годишно, семейството живее кралски.   

Именно на покрива на двореца им в Маракеш фотографът лорд Патрик Личфийлд, първи братовчед на кралица Елизабет II, прочут със снимките си от сватбения ден на Чарлз и Даяна, прави най-известната снимка на двойката, днес част от колекцията на Националната портретна галерия в Лондон.

През 1968 г. на Джон и Талита се ражда син. Кръщават го с име, обратно на всичко общоприето, но пък за сметка на това много хипи. Детенцето е наречено Тара Габриел Галактика Грамофон. От този момент нататък, Талита започва да гледа по диаметрално противоположен начин на живота. Постепенно започва да ограничава наркотиците и алкохола, докато не ги спира напълно, след което решава да се върне в Лондон, където да отглежда детето. Джон няма никакво намерение да направи същото - събира си куфарите и заминава за Рим. Двойката се разделя.

По-късно близки на Талита разказват, че в този период тя е буквално втрещена от начина на живот на съпруга си, страхувайки се, че рано или късно той ще бъде арестуван и вкаран в затвора за употреба на незаконни вещества.

Смърт

Въпреки съпротивата и недоволството си, Талита обича Джон. След една година живот далеч от него, решава да подаде ръка за помирение. През лятото на 1971 г. взима самолета за Рим, предназначен да бъде крайната й дестинация. На 11 юли обаче Талита е открита мъртва в хотелската стая, наета от нея и Джон. Първоначално е анонсирано, че причина за смъртта са смесени големи количества алкохол и сънотворни. По-късно се оказва, че първоначалната експертиза не е била пълна - става въпрос за свръхдоза. 

Смъртта на красивата 30-годишна жена, богата, глезена, артистична и чувствителна, и до днес е обвита в мистерия. Тя е на прага да събере семейството, осигурявайки присъствието на бащата до сина си, който остава сираче на 3 години. Не се получава... Но остават подозренията относно неочакваната и нелепа смърт на красавицата - мнозина помнят и до днес, половин век след трагедията, че Джон Пол Гети II звъни на полицията повече от 10 часа след смъртта на съпругата си... 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.