Следва

Любовни съвети според зодията

Клуб разбити сърца: Най-емблематичните книги, които трябва да прочетеш в любовна мъка

Когато ти се стовари любовна...

Лица преди 14 години

Когато ти се стовари любовна мъка, и директно те запрати във всемирно нещастие, два са вариантите за изход.

Първи вариант - оставяш й се, на мъката, да те влачи, докато останеш кожа и кости, посивееш откъм тен, намразиш всички от другия пол и просто вече не приличаш на човек.

Става, трогателно е, отправя към дълбокия ти емоционален запас, но те съсипва, и те състарява, и въобще те мъчи.

Втори вариант, по-добър, по-здравословен, по-приемлив, по-дълбок дори - правим опит, като по възможност го увенчаваме с успех да удавим, т.е. направо да затрием, мъката от любов.

Това става по няколко начина, най-несполучливият от които е да се удавиш директно, например в Черно море. Ти си удавен, мъката - не! Отпада.

По-смислен вариант, но също донейде компромисен, е да го удариш на живот в смисъл "през просото". Много секс, безразборен, много пиене, много каквото се сетиш. Резултатът не е завиден - до към 5 сутринта си спасен, после до към 9 вечерта си труп. Не става.

И сега, нашият вариант. Проговорен, прошнурован, пронумерован в Редакцията.

Любовната мъка са дави най-хубаво насаме, между дебелите, пожълтели, лепкави от прежни сълзи листа на любимите, утешителни и приютяващи заглавия - класика в темата за любовта!

Взимаш, значи, книгата, вторачваш се, подсмърчайки и с цялото си същество започваш да откриваш, че не си сам.
Изобщо даже не си сам.

Трагедията от несъстоялата се, изпусната, прецакана или просто трудна любов в романите е точно толкова тлъста и отчайваща, колкото и твоята, да не кажем, повече.

Затова, в случай, че си в нужда, ето какво препоръчваме като най-необходимите за удавяне на любовна мъка заглавия, които при всички положения трябва да имаш като резерв вкъщи. И защо!

1. Любов по време на холера на Габриел Гарсия Маркес заради : " Флорентино Ариса я наблюдаваше до насита, със затаен дъх, гледаше я как се храни, как едва привкусва виното, как се шегува..., изживя заедно с нея един миг от живота й и от самотната си маса повече от час се разхождаше невидим в запретеното за него убежище на личния й свят. После изпи четири чаши кафе, за да минава времето, докато я видя да си тръгва заедно с цялата група. Минаха толкова близо, че той различи нейния мирис сред полъха от парфюми на останалите в компанията й." и останалите 390 страници на романа.

2. Ана Каренина на Лев Толстой заради:" Беше до такава степен изпълнен с любов към Ана, че дори не помисли колко е часът и дали ще има време да отиде у Брянски. Както често се случва, само външно бе запазил паметта, която сочи кое след кое трябва да се направи." и останалите 440 страници от романа.

3. Опасни връзки на Шодерло дьо Лакло заради: "Минах два пъти у вас,скъпи кавалере, но откакто се отказахте от ролята на влюбен заради ролята на женкар, вие естествено станахте неуловим." и останалите 350 страници от писмата.

4. Любовникът на Маргьорит Дюрас заради: "Казва, че е самотен, ужасно самотен с любовта, която изпитва към нея." и заради останалите 90 страници от романа.

5. Дона Флор и нейните двама съпрузи на Жоржи Амаду, заради:"Сълзи напираха в очите на дона Флор, такова вълнение беше прекалено много за нея. Как да живее без него? Как да намери отново нежността и изненадата, как да свикне?" и останалите 520 страници от книгата.

6. Бленувам те .... из любовните писма на знаменитите българи, заради възможността да прозреш човека зад личността и да си припомниш, че любовта понякога може да е страдание, присъщо не само на теб.

Издава Кръгозор

7. „Лавина” на Блага Димитрова заради утешителните думи „Любовта преодолява инерцията" и още"
"Един-единствен поглед често се вдига. Нейде откъм опашката на върволицата този упорствуващ поглед не се задържа о гърба на предидущия, а го прехвърля като зид, който му пречи. Андро търси между другите движещи се плещи някаква пролука, за да съзре там, далече напред, тънкия, чуплив силует на Зорка.
Едно чувство го носи като в облак.
Девойката не изостава. Старае се да крачи с едра, издръжлива стъпка, съразмерна с калибъра на предидущите грамадни крачки. Тя е с пухкаво калпаче, което придава нещо съвсем детско на лицето й. Но вече надява качулката на анорака. Сякаш е в скафандър. С това тежко алпийско облекло фигурката й няма онази крехка грация, която й е присъща, но погледът на Андро я разгатва при всяко нейно движение. Тази скрита гъвкавост го увлича още повече, тъй като го принуждава да я търси и допълва с въображението.

8. Лолита на Владимир Набоков заради:
“Нямаше нищо по-невинно от чипоносото й луничаво личице или от лилавото петно върху голата й шийка, в която наскоро се е впивал приказен вампир, или от неволното движение на крайчето на езика, което изследваше избилия розов обрив около подпухналите устни; нямаше нищо по-безгрешно, отколкото да се чете за Джил, за дейната старлетка, която самичка си шиела и четяла "сериозна литература"; нямаше нищо по-невинно от пътя в русите й къдри и от копринения отблясък върху слепоочието; нямаше нищо по-невинно...”

9. Дамата с камелиите на Александър Дюма-син заради:
„“И когато бог разреши на куртизанката да се влюби, тази любов, която отначало изглежда като прошка, почти винаги се превръща за нея в наказание. Няма опрощаване на грехове без възмездие. Когато една жена има минало, за което се упреква, и се почувствува изведнъж завладяна от дълбока, искрена, непреодолима любов, на каквато никога не се е смятала способна, когато жената е признала тази любов, тогава любимият господствува напълно над нея. Колко силен се чувствува той, че има право жестоко да й каже: "Вие не вършите нищо повече от любов, отколкото сте вършили за пари."

10. Евгений Онегин на Пушкин заради:
О, кой ли нейните страдания
във този миг не би видял!
Кой бедната предишна Таня
в княгинята не би познал!
С безумна жалост в миг Евгений
пред нея падна на колене;
тя трепва само и мълчи,
и свела морните очи.
без гняв го гледа… Странна
двойка. Във взора му погаснал
тя молба и укор ням видя;
разбра го: простата девойка,
потънала в мечти, в тъга,
възкръсна в нея, пак сега.

Очаквай същата утешаваща селекция на филми и емблематични песни, които задължително трябва да гледаш и чуеш, ако страдаш от любовна мъка.

More Лица