Следва

Paris Fashion Week: завладяващата история на седмицата на модата в Париж

По логото ще ги познаем: мега тенденцията на логоманията и защо

Fendace бе само началото

All fashion преди 1 година

На пролетната Седмица на модата в Милано станахме свидетели на експеримент, който не се вижда всяка година: сливането / дизайнерската размяна между Versace и Fendi. Ключовият елемент на този обмен бе логото или по-скоро обединяването на двете емблеми на брандовете. Логото е и основното и най-явно средство, чрез което колаборацията между Gucci и Balenciaga се изрази преди няколко месеца - предполагайки увеличаването на тези съвместни дейности между мега титаните от индустрията, както и завръщането на логоманията, която се считаше за изчезнала заедно с streetwear вълната. Тази връзка с уличното облекло играе важна роля, тъй като съществува голяма разлика между луксозните streetwear колаборации от миналото (помним няколкото десетки подобни на H&M) и последните мега сътрудничества между модните марки. Дотолкова, че по време на локдауна се развива basic тенденцията на минималистичния лукс, като колаборациите на Celine и Фийби Файло с марки като The Row, Bottega Veneta, Peter Do. Това течение след отпускането на мерките преосмисли възхода на „модата за отмъщение” и пожела да се поправи за изминалата година, през която доминираха пижамите, като ги замени със смели, ефектни и в крайна сметка хедонистични визии.

Всъщност събитието „The Swap” на модните гиганти Версаче и Фенди подсили ролята и силата на логото: започвайки от модния подиум, доминиран от въртящата се гигантската двойна емблема, до детайлите в колекцията, която трансформира двойното F на Fendi в гръцкия мотив на Versace върху почти всеки тоалет. Ясно е, че това завръщане на логоманията, особено в случая на мега-сътрудничествата, представлява подсилване на значимостта на самите лога. Ход, който гледа към азиатския пазар и особено към Китай, където малко преди локдауна, както пише „Jing Daily”, „Логоманията се свързва с възхода на средната класа и „амбициозната класа” (индивиди, чиито статус се определя от културата на вкуса, а не от доходите). Тези групи смятат, че показността е най-добрият начин да демонстрират пред обществото постигнатия личен успех. Тъй като луксозните продукти не се вписват в ценовия диапазон на световната аристокрация, тези потребители търсят законни алтернативи. Повечето консуматори от средната класа могат да си позволят аксесоари, които имат отпечатани луксозни лога навсякъде. Рискът тук обаче е, че всичко в крайна сметка се свежда само до търговската емблема, особено като се има предвид, как в това сътрудничество визуалната идентичност на Versace канибализира тази на Fendi. Творческият директор Джордан Андерсън пише в Instagram малко след шоуто: „Какво точно е ДНК-то на Fendi и къде се намира то в тази колекция? Няма следа от Fendi или от историята на модната къща извън логото. Размяната между Gucci и Balenciaga ще проработи, защото е "война" между двама дизайнери, Алесандро и Демна, които са създали през годините взаимодействаща си естетика и разпознаваеми стилове. Ким Джоунс от друга страна, току-що пристигна във Fendi и все още се опитва да разбере посоката, в която да води марката”.

Логоманията също влиза в играта с последната вълна от „носталгична” мода, вдъхновена от ерата на естетиката Y2K, като металиковите чанти Louis Vuitton и анцузите Juicy Couture. Модата изпълнява нова роля при определянето на идентичността на новите поколения. Следователно не става въпрос само за социален статус, но и за лични ценности и философия, които могат да бъдат обобщени в семпло лого. Маркетинг стратегът Хармет Баджай, споделя: „За много хора отличаващите се модни емблеми не само показват статуса им, но и тяхната личност и идентичност. Също така носенето на лого на марка, насочена към устойчивата мода дава сигнал за идеалите, както и за припознаването и споделянето на ценностите на марката”. Тези ценности след това се комбинират с възраждането на винтидж модата, която благодарение на платформи като Vestiaire Collective, Grailed и TheRealReal, претърпява повторно значително въвеждане на вторичния пазар на хипермаркови артикули от брандове като Gucci и Louis Vuitton.

Както Fendace, така и Gucciaga и другите мега колаборации, които ще видим в бъдеще, най-накрая попадат в макро-тенденцията на допаминовото обличане, обяснена на страниците на GQ от психолога и писател Даун Карън като „ избор на дрехи, които ни карат да се чувстваме щастливи, повдигат духа и ни карат да се чувстваме по-добре, по-силни, по-мощни”. Вид усещане, което, макар и да притежава своите субективни аспекти, не може да не бъде поверено на най-непосредствените и видими символи на модата - логата, както и на ярките цветове, на провокативния и чувствен дизайн и на общия визуален хедонизъм, на които Fendace e един от най-мощните и значими изрази.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.