Paris Fashion Week: завладяващата история на седмицата на модата в Париж

Paris Fashion Week: завладяващата история на седмицата на модата в Париж

От танците на Пол Поаре, през „Новата визия” на Кристиан Диор до зрелищните ревюта на Карл Лагерфелд за Chanel. В историята на модата Париж заема много специално място. Ето защо проследяваме етапите в развитието на неговата Седмица на модата

Началото на Paris Fashion Week

Париж винаги е претендирал, че е истинската столица на модата - домакин и вдъхновител на висшата мода, усърдно работещите модни ателиета и изискания вкус. Неговата репутация е изградена върху много специфичен образ, който съчетава традиция и елегантност. Както отбелязва историкът на модата, Валери Стийл, в книгата си „Париж: столица на модата”: „Историята на модата в Париж е неразривно свързана с митове и легенди“.

Проследяваме развитието на модното събитие от екстравагантните танци на Пол Поаре, преминавайки през грандиозните модни ревюта на Карл Лагерфелд за Chanel, до „New Look” на Кристиан Диор.


Chanel Есен/Зима 2017/2018

Раждането на модните ревюта в Париж

Когато парижката мода излиза на бял свят, дизайнери като Чарлз Уърт ( в края на XIX век) и Пол Поаре (в началото на ХХ век) се възползват от възможността да представят своите движещи се творения. В същото време лейди Дъф-Гордън (която рисува и създава модни произведения под псевдонима Лусил) има намерение да направи същото в Лондон. Поаре, известен със своите променящи се и блестящи модели, решава да комбинира бизнеса със социалния живот, организирайки поредица от скъпи вечери, за които гостите са помолени да се облекат много елегантно. По време на танца „La Mille et Deuxième Nuit” през 1911 г., Поаре представя роклята полилей и харем панталоните.

През 20-те и 30-те години на миналия век Париж се превръща в средище на известни имена: от непринудения и дискретен стил на Коко Шанел, през сюрреалистичните експерименти на Елза Скиапарели, до ефирните кройки на Мадлен Вионе. Модните ревюта вече не се организират както в миналото като големи тържества, а в по–тесен кръг и са по-персонализирани. Всяка модна къща представя колекциите върху серия от манекени с посветени на самите клиенти събития. Това са много добре охранявани представяния, защото дизайнерите се стараят да предотвратят моделите им да бъдат копирани. За разлика от това, което се случва днес на модните събития с масовото присъствие на камери и фотографи.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.