Следва

We Love: Салма Хайек с деколтето и порасналата Валентина

Как да различим коронавирус от настинка: основните признаци

Днес коронавирусът има голям брой щамове, което значително усложнява идентификацията му, особено на фона на грип и ТОРС, които винаги идват с настъпването на студения сезон. Как да разберете дали имате обикновена настинка или COVID?

 

Health преди 2 години

Преди да говорим за симптомите, специфични за COVID-19, е важно да се отбележи, че те често са много подобни на тези при ТОРС (тежък остър респираторен синдром). В допълнение, коронавирусът може да бъде лек и дори асимптоматичен. За всякакви промени в здравословното ви състояние, които не са типични, трябва да се консултирате с лекар и да направите PCR тест за COVID-19 или за наличие на антитела.

Признаците, на които трябва да обърнете внимание на първо място, ако подозирате коронавирусна инфекция, следват >>>

Симптоми на COVID-19

Както вече споменахме, първите признаци на COVID-19 е трудно да се разграничат от обичайните признаци на настинка. Те включват по-специално такива общи симптоми като:

  • Слабост
  • Кашлица
  • Повишаване на температурата

За разлика от симптомите на сезонно неразположение, при COVID-19 се наблюдавата доста характерните: 

  • Силно главоболие
  • Често кихане
  • Възпалено гърло, затруднено преглъщане
  • Втрисане
  • Мускулни болки
  • Усещане за недостиг на въздух, задух
  • Загуба на обоняние 

Характерно е, че COVID-19 може да възникне и с други симптоми - по-специално, човек може да има проблеми със стомашно-чревния тракт, проявяващи се с гадене, повръщане и диария.

via GIPHY

Други нехарактерни симптоми включват хемоптиза и проблеми със слуха поради продължително увреждане на лигавицата на горните дихателни пътища. Възможни са промени в централната нервна система - под формата на объркване, например. По правило такива симптоми се появяват при пациенти на възраст над 65 години. Инфекцията може да възникне и като продължителна хрема, която не е характерна за обикновените респираторни инфекции.

ПТСР (посттравматичното стресово разстройство) често се развива и проявява под формата на депресия, тревожност и безпокойство. Развива се патологичен страх за собственото здраве, болки в мускулите и ставите, косопад.

Последици от COVID-19

Важно е да се разбере, че асимптоматичната форма на протичане на COVID-19 също може да доведе до много сериозни усложнения. По-специално, при хора с тази форма на заразяване, рентгенът често разкрива промяна в белите дробове - уплътняване на белодробната тъкан с ефекта на „смляно стъкло“, характерен за пневмониите. Това от своя страна води до образуване на белодробна фиброза, различни органични лезии в генетично отслабени органи. В допълнение, хората около болния също са изложени на риск, особено тези, които принадлежат към рискови групи.

При всяка форма на прекарване на COVID-19 е важно да посетите лекар, за да разберете колко щети са нанесени на тялото. Често пациентите не усещат никакви промени за дълго време, но това изобщо не означава, че тялото не е било засегнато от патологични процеси. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.