Следва

Måneskin, Mamma Mia и Дамяно като котенца

„Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов

19 октомври – 12 ноември 2021

 

Events преди 2 години

Новата живопис на Симеон Стоилов е естествено продължение на изложбата в галерия „Ракурси“, „Далечен толкова близо“ от 2011 г. в нея авторът изследва невъзможността да възстановим спомените си със 100% на преживяването, сега отново продължава с наблюдението върху определени емоционални състояния, които са неуловими за „документиране“, но оставят непреходен отпечатък.

„Сбогуване, напускане, очакване, завръщане, саудаде*… неизбежност…спомени за чувствата и преживяванията донесли ни емоционални вълнения, празнота и удоволствие същевременно… сложни психологически и съзерцателни състояния които изпитваме по време на осъзнаването, че нещо или някой си е отишъл безвъзвратно завинаги, но оставаме с надеждата, и с мечтателната тъга.“

Саудаде* - е непреведимо на български понятие от португалския и галисийския език, което описва чувство на носталгия по нещо или някого, което е било обект на нечия любов, но е вече безвъзвратно загубено. То често носи фаталистки нотки, а също така и съдържа репресираното знание, че обектът на копнежа никога няма да се появи отново.

Биография на автора

1971 роден в Ямбол
1996 - завършва Националната Художествена Академия специалност Живопис
1998 - член на СБХ секция Живопис
2013 - 2017 докторска дисертация в НХА в специалност Стенопис, с тема “Съвременно изкуство в пространството”


Снимка: Анелия Николова

Работи в областта на живописта, скулптурата и обекта и site-specific намеси в пространствата. В колаборация с водещи архитекти участва и в създаването на съвременни пространства като изложбени зали, музеи, музейни експозиции и др. Реализирал множество изложби в страната и чужбина.

Симеон Стоилов е носител на значими награди за съвременно изкуство и архитектура.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.