„Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов

„Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов

19 октомври – 12 ноември 2021

 

Новата живопис на Симеон Стоилов е естествено продължение на изложбата в галерия „Ракурси“, „Далечен толкова близо“ от 2011 г. в нея авторът изследва невъзможността да възстановим спомените си със 100% на преживяването, сега отново продължава с наблюдението върху определени емоционални състояния, които са неуловими за „документиране“, но оставят непреходен отпечатък.

„Сбогуване, напускане, очакване, завръщане, саудаде*… неизбежност…спомени за чувствата и преживяванията донесли ни емоционални вълнения, празнота и удоволствие същевременно… сложни психологически и съзерцателни състояния които изпитваме по време на осъзнаването, че нещо или някой си е отишъл безвъзвратно завинаги, но оставаме с надеждата, и с мечтателната тъга.“

Саудаде* - е непреведимо на български понятие от португалския и галисийския език, което описва чувство на носталгия по нещо или някого, което е било обект на нечия любов, но е вече безвъзвратно загубено. То често носи фаталистки нотки, а също така и съдържа репресираното знание, че обектът на копнежа никога няма да се появи отново.

Биография на автора

1971 роден в Ямбол
1996 - завършва Националната Художествена Академия специалност Живопис
1998 - член на СБХ секция Живопис

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.