Следва

АСТРО прогнозата на View Sofia: Кой ще е новият президент на България

Финансовите поуки от една ужасна година: мислете, организирайте, поискайте помощ, но и харчете - все пак трябва да оцелеем емоционално след всичко това

Never seems to be a single penny left for me

Health преди 2 години

Да се ​​предполага, че има финансови уроци, които да извлечем от 2021-ва означава, че събитията са логични или са под наш контрол, т.е бихме могли да ги предвидим. Далеч сме от мисълта, че пандемията и последствията от нея трябваше да научат хората да спестяват повече в случай на извънредна ситуация. Разбира се, винаги е полезно да имаме нещо настрана. Но това е безумен съвет за милионите хора, които дълго време не са и няма да могат да имат адекватни доходи - и за много хора, които така или иначе все още са без пари.

Едно е сигурно: изминаващата година, както и тази преди нея, промениха възгледите на всички ни относно финансите и сигурността като цяло. За да разберем по-добре какво можем да извлечем като уроци от случилото се и случващото се, обобщаваме мненията на няколко финансови експерта и съветите, които дават, за да се справим с финансовото, освен с останалите, предизвикателства, които се стовариха на главите ни >>>  

1. Ориентирайте се и систематизирайте къде точно са парите ви

„Тази година открих, че много хора изобщо не знаят с какви суми разполагат", казва Тифани Аличе, автор на бестселъра „Бюджетът за една седмица". „Много мои приятели не са сигурни дали имат частни или държавни студентски заеми и какъв е лихвеният им процент. Те също така не знаят колко пари има в кредитната им карта и какъв е пък там лихвеният процент. Когато всичко е наред, това може да не ви се струва чак толкова съществено, но когато загубите работата си, тези подробности имат значение. За мен това, да опиша подробно къде и как се намират парите ми (и дълговете ми, съответно) бе съществена част от поддържането на здравия ми разум тази година. Точно преди пандемичния удар, плащах цяло състояние на ветеринарната клиника, опитвайки се (неуспешно) да поддържам любимата си котка жива. В резултат на това намалих спестяванията си точно "навреме", буквално миг преди да избухне икономиката. Същия месец прекратиха трудовия ми договор - най-надеждният източник на доходи. Светът ми се съсредоточи върху непосредственото бъдеще - седмици и дни, а аз бях на ръба да изпадна в паника. Затова направих отново това, което обикновено правя, за да успокоя напрежението: пийнах малко повече вино от обикновено, а на следващата сутрин станах и записах всичко - направих електронна таблица с очаквания доход, сметките и кое с какво и кога мога да платя. Математиката ми помогна да осъзная, че не съм толкова закъсала, колкото се чувствам, стига да се придържам към плана".

2. Измислете откъде да получите помощ 

Всеки, който казва, че преживява тази година със собствени сили, вероятно лъже или отрича. Всички трябва да се опрем на някого - член на семейството, който осигурява безплатни грижи за децата, наемодател, който предлага отстъпка от наема, приятел, който дава полезни финансови съвети. Молбата за помощ е унизително преживяване, но също така ни принуждава да се вземем в ръце.

За автора и финансов педагог Южени Жорж, търсенето на подкрепа означава да се намерят финансови ментори. През изминалата година някои от по-възрастните членове на семейството на Жорж имат здравословни проблеми и на нея й се струва, че тя трябва да се справи с грижите за тях. „В началото бях паникьосана", казва тя. Но тогава си дава сметка, че може да потърси насоки - особено от други блогъри, за личните финанси в подобни ситуации. „Намирането на финансови ментори е от много голяма помощ", добавя тя. 

3. Научете се да реагирате в трудна ситуация 

Едно от най-лошите неща на изминалите две години е, че си дадохме сметка, че на практика не можем да направим нищо за скапаните неща, които се случват наоколо, освен очевидните (оставам вкъщи, гласувам, дарявам пари, нося маска и т.н., и повтаряме). Мнозина от нас се борят с това усещане - в кошмар съм, но нищо не мога да направя. Финансовият терапевт Аманда Клейман също минават през тази безпомощност, когато тя и нейният партньор се озовават с неочаквано орязани заплати и трябва да измислят какво да правят. „Нашето положение изискваше да седнем и да осъзнаем, че не сме там, където искаме да бъдем, което е трудно, когато сме емоционално травмирани и се чувстваме съкрушени", казва тя.

Вместо да удряте главата си в стената и да се отчайвате, че нещата никога няма да се подобрят, Клейман препоръчва да се съсредоточите върху това, от което се нуждаете в момента. „Важно е, разбира се, да имате представа за това, което искате в дългосрочен план, да имате перспектива, но също е важно и да си дадете сметка за съвсем непосредствените си нужди", казва тя. „В нашия случай възможностите да получим това, което искаме, не бяха тук в момента. Така че междувременно се наложи да се заредим с търпение и да се погрижим за себе си, за да сме готови, когато му дойде времето." 

4. Осъзнайте цената на минималната си издръжка 

Аличе нарича това вашият „бюджет за юфка": Колко струва да се издържате, ако се отървете от всички екстри? „Знам каква е моята цифра и знам как да се вместя в нея - това е изключване на пътувания, някои видове храна, стрийминг услуги, всякакви излишни екстри", казва тя. „Обикновено животът ми струва 6000 долара на месец, но ако отрежа всичко излишно, мога да го намаля с над 30%, т.е. до 4000 долара."

Това е подходящ момент да изчислите своята сума - в края на краищата вероятно няма да ходите много на ресторант или да организирате луксозни ваканции. Полезно е и когато планирате най-лошото. „Ако се притеснявате за работата си, можете да намалите бюджета си за известно време, за да пестите средства, независимо че все още сте на работа", казва експертът. „Надяваме се, че няма да се наложи да влезем в тази некомфортна зона, но знаейки, че можем да се справим, си подаряваме така важното спокойствие." 

5. Приоритизирайте разходите си 

„Преди пандемията имах определени навици на харчене, за които дори не се замислях", казва Фарнуш Тораби, финансов журналист и водещ на подкаста So Money. „Това, което възприемах като рутинни грижи за себе си, като маникюр или фризьор, всъщност е просто начин да отделя време на себе си. И когато бях принудена да спра заради пандемията, си казах: "Опс, не е моментът за излишни разходи точно сега."

Когато светът се отваря отново, Тораби вече се е научила да планира но-внимателно разходите за нещата, които се връщат обратно в живота й. Например - не пропуска часовете във фитнеса - онлайн видеоклиповете са ок, но не е същото, нито спира пътуванията. Но решава, че не е нужно професионално да боядисва косата си всеки месец. „След като хората имат възможността отново да се върнат към старите си навици, надявам се, че те няма сляпо да възстановят привичките си отпреди пандемията", казва тя. „За себе си знам, че някои от промените, които си наложих през изминалата година, ще се превърнат в постоянни." 

6. Бъдете нежни със себе си 

Чувствате ли се уморени от всичко преживяно? Знаем, че да. С тази невъзможност да планираме каквото и да било тази и миналата година, неизбежно се усещаме стресирани и като в капан. Затова - важно е да се отпуснем малко и да не забравяме, че е здравословно и даже наложително в полза на доброто психическо здраве да профукаме малко пари за тъпи, несериозни неща. „Не знаем кога COVID-19 ще приключи, но не може и не бива да спрем да живеем", казва Меган Маккой, професор по лично финансово планиране в Канзаския държавен университет. „Максималното удоволствие днес, съчетано с търсене на начини да бъдем интелигентни по отношение на бъдещето, трябва да бъде нашето кредо."  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.