Следва

„Лице на богато момиче“: всичко за новата beauty тенденция и как да я приложим

15 лесни начина да накараме косата да расте по-бързо, директно от експертите

Процесът по това да накараме косата да расте по-плътна и по-дълга, спокойно може да граничи с вечността. Според Американската дерматологична асоциация косата расте средно с около 15 сантиметра на година, но често този растеж се усеща твърде минимален - особено след като повечето от нас губят по 50-100 косъма всеки ден.

 

Hair преди 2 години

Факт е, че някои жени имат завидно дълга коса, която сякаш расте от само себе си и не остава друго, освен тайно и благородно да завиждаме. За останалата част от нас трябва да се променят някои аспекти от ежедневния режим на грижа за косата, ако я искаме буйна и красива. Независимо дали ще използваме различна четка за коса, ще настроим сешоара на по-щадящ режим, ще добавим към храната елементи, подпомагащи по-бързия растеж или витамини, или пък започнем да спим върху копринена калъфка за възглавница, има работещи тайни за бърз растеж на косата и домашни средства, които я сгъстяват. Следват професионалните съвети на топ-специалисти за това как да расте косата ни по-бързо, по напълно естествен начин!

1. Подстригвайте я често 

Може да изглежда странно, но, ако искате дълга коса, която при това е здрава, трябва да й правите редовни подстригвания. „Ножицата не кара косата да расте по-бързо, но ви отървава от цъфналите връхчета, от които косата страда много", обяснява Майкъл Дуенас, известния със салона си Aloxxi в Лос Анджелис фризьор. „Премахването на цъфтежите дава вид, че косата расте по-бързо, освен това реално подобрява състоянието й, от което и растежът й се стимулира." Нацепените краища или така наречената цъфтяща коса, доказано може да доведе до сериозна загуба на коса, освен видимите липса на блясък, обем и гладкост.

2. Не се поддавайте на желанието да станете блондинка 

Колкото и елегантна и секси да изглежда платинената коса, преминаването от по-тъмен нюанс към светло русата гама с голяма вероятност ще застане между вас и желанието ви за дълга коса. „Когато кутикулата на косъма е повредена от блондор, ще имате проблеми, включително цъфтящи краища", обяснява Елизабет Хизерод, старши колорист в салона Cutler в Ню Йорк. "Колкото по-малко химическа обработка, толкова по-добре растяща коса."

3. Дайте шанс на естественото овазняване 

Лягането с неизмита коса често е примамливо, когато сте уморени, но използвайте момента да принесете полза за косъма от този факт. Направете задължително няколко бързи разресвания, което е чудесно за здравето на косъма. „Започвайки от скалпа, използвайте четка от естествена четина, за да разпределите равномерно маслата от скалпа по дължината на косъма, така че той да се овлажни и омазни естествено", препоръчва Мери Кейт О'Конър, старши колорист в Tabb & Sparks Salon в Санта Моника, Калифорния. Бонус: Тази проста стъпка всяка вечер спомага за увеличаване на кръвообращението, което помага на кожата на главата да е по-здрава и по-устойчива на вредни влияния".

4. Яжте правилните храни 

Това, косата да е силна и дълга, не зависи само от гамата продукти, с които я третираме. В голяма степен зависи и от това, какво влагаме в тялото си. „За да насърчите растежа на косата, трябва да храните косата и "отвътре", обяснява Франческа Фуско, доктор по медицина, дерматолог от Ню Йорк. И така, кои храни карат косата да расте по-бързо? Тези с високо съдържание на протеини, градивните елементи на косата, включително месо и други източници на аминокиселини. „Опитайте да увеличите приема на протеини с храни като риба, боб, ядки и пълнозърнести храни", препоръчва тя.

Дори и да не сте любител на месото, все пак трябва да се стремите да поддържате диета с високо съдържание на протеини за растежа на косата. Жените, които не получават достатъчно от тях, често се оплакват от по-голямо накъсване на косата, казва д-р Фуско. В допълнение към храните с високо съдържание на протеини, витамини А, С и Е, минерали като цинк и желязо и омега-3 мастни киселини също могат да допринесат за по-здрава коса. 

5. Добавете витамини към сутрешната закуска 

Ако сте на диета, която не осигурява достатъчно хранителни вещества, добавките могат да обърнат целия ви свят и то за добро. „Потърсете мултивитамин, формулиран и обозначен „за коса, кожа и нокти", предлага д-р Фуско. "Тези препарати съдържат важни витамини като биотин, С и В, които поддържат здравето на косата." Бонус: вероятно е и кожата ви да заблести, едновременно с косата! 

6. Пропуснете ежедневния шампоан 

Вероятно досега сте чували всички препоръки, обещаващи страхотна коса, ако не правите едно или друго нещо. Но знаете ли защо тези съвети помагат на косата ви? „Измиването с шампоан два до три пъти седмично позволява на вашите естествени масла да проникнат в косата, като я хидратират и възстановяват. Няма нужда от шампоан всеки ден", обяснява Кен Пейвс, известен фризьор в Лос Анджелис. За по-дебела и по-плътно изглеждаща коса изберете формула с надпис „обемен" или „уплътняващ". 


13 прически от 2000-те, които не ни е срам да си направим днес


7. Хидратирайте косата качествено 

Третирането на косата със силен балсам за копринен ефект или маска за дълбоко подхранване ще ви помогне да предотвратите увреждане, според професионалистите на GH Beauty Lab. Заложете на готова или домашна маска за коса, нанесена от корена до върха веднъж седмично: "Маската с канела ще стимулира кръвообращението и ще насърчи растежа на по-силна и по-дълга коса за нула време", казва Лияна Зингарино, фризьор в Serge Normant в салон John Frieda в Ню Йорк. 

8. Вземайте душ с хладка вода и се фокусирайте върху грижата за скалпа 

Горещият душ твърде вероятно ще дехидратира кожата ви, освен че е груб за косата. Намалете температурата на водата при къпане, като едновременно подарите на скалпа си малко повече любов: Направете му мини масаж, докато разпенвате шампоана, за да го почистите дълбоко и да подпомогнете кръвообращението.

9. Бъдете внимателни, когато решите мократа коса 

Косата е особено податлива на накъсване, когато е мокра. „Обливането й с вода я прави да набъбва и разтяга стъблото на косъма, което кара външния слой, подобно на херпес зостер, да се повдига, а добавянето на стреса от четкането в това състояние може да доведе до накъсвания и цъфтежи", казва старши химикът на лабораторията за красота на Good Housekeeping Institute, Сабина Уизман. - Вместо това, намокрете косата преди шампоана и ако трябва да я разрешите, докато е мокра, първо подсушете с кърпа, за да не капе вода, нанесете балсам за отмиване от корените до краищата и използвайте по-нежен гребен с широки зъби или четка за намаляване на триенето, като работите от краищата нагоре на малки участъци, за да предотвратите накъсването на косата", съветва тя.

10. Започнете да използвате миноксидил 

Вземете бутилка дамски Rogaine - известният продукт против косопад, препоръчва директорът на GH Beauty Април Францино. „Активната съставка, миноксидил, е одобрена от FDA и доказано помага да спре косопада и да се насърчи възстановяването на косата при продължителна употреба. За по-целенасочено решение вземете 2% миноксидил и използвайте апликатора с капкомер, за да се съсредоточите върху специфичните проблемни области. 

11. Избягвайте прекомерна топлинна стилизация 

„Спри да прекаляваш с оформянето на косата си", казва Пейвс. Ако трябва да използвате топлина, той препоръчва да се намали температурата и винаги да се използва термозащита - в противен случай рискът да се повреди косата  нараства драстично, тя се къса и откровено страда.

12. Спрете да правите модерните фактинги и пречиствания 

Диетичните компании може да се опитат да ви убедят, че „прочистването" ще обърне целия ви живот, но Дуеняс категорично не ги препоръчва. „Фастингът и всяко въздържане от храна е ужасно за косата ви, защото лишавате тялото от важни хранителни вещества", предупреждава той. „След като направите пречистване дори за една седмица, ще забележите по-бавен растеж на косата и по-слаби кичури." 

13. Спете на копринена калъфка за възглавница

Подобряването на косата по време на сън е възможно - всичко, от което се нуждаете, е да смените калъфката за възглавница. „Коприната е много щадяща за косата - помага да се избегнат заплитания и накъсвания", казва д-р Джеслин Ахлувалия, дерматолог от Spring Street Dermatology в Ню Йорк. А колкото по-малко начупване преживява косата ви, толкова по-дълга ще бъде тя. Всъщност тези калъфки са толкова добри, че Институтът за ефективно домакинство провежда цяло проучване, за да оцени и систематизира най-добрите на пазара.

14. Обърнете внимание на кожата

Първоначално е лесно да забележите блестяща коса и да предположите, че продуктът за коса работи във ваша полза, но Дийн препоръчва да погледнете по-внимателно скалпа си. "Това, което формулата предизвиква върху кожата ви, обикновено е същото, което прави и с косата ви", казва той. "Дали кожата ви се чувства суха, опъната, тежка, восъчна, лепкава или мазна? Или се чувства мека, хидратирана, копринена и еластична?" Отнасяйте се към косата си така, както бихте се отнасяли към кожата - в крайна сметка това е друга част от вас! Ако космените фоликули са запушени и задръстени, няма начин косата да расте ефективно.

15. Помислете какво се случва под повърхността

Основните причини, които могат да допринесат за бавния или дори за липсата на растеж на косата ви се крият в гените. Всяка четвърта американка съобщава за изтъняване на косата - и това не се отнася за родените с тънки или редки коси. „Косата, която е естествено тънка в диаметър, фина или рядка, е генетично предопределена", казва Джойс Дейвис, доктор по медицина, дерматолог в Ню Йорк. „Косопадът също често е наследствен проблем". Друг често срещан тип косопад е телогенният ефлувиум (ТЕ), породен от хормонални или здравословни проблеми, като проблеми с щитовидната жлеза, автоимунни заболявания и анемия. При телогинния ефлевиум косата обикновено расте отново, след като проблемът е третиран, затова най-добре посетете лекар за диагностика. За андрогенна или наследствена загуба на коса, горепосоченият преларат, съдържащ миноксидил, кара косата отново да расте при продължителна употреба. За всички видове професионалното лечение с PRP (богата на тромбоцити плазма), което стимулира растежа с инжектиране в скалпа на растежните фактори от кръвта, също си струва до помислите, като е важно да се консултирате с дерматолог, за да разберете дали процедурата е подходяща за вас. 

More Hair