Следва

МИНАЛОТО: разкъсаната секси рокля на Кортни Лав от Christian Dior и Галиано

Дигитални граници: Изкуството да блокираш някого онлайн

Тъй като границите между нашето онлайн и офлайн Аз се размиват и нашият киберживот продължава по стръмното си изкачване към вездесъщност, днес говорим с експерти, за да научим защо изграждането на дигитални граници е важно и как да го правим здравословно, ефективно и без да навредим на междуличностните отношения

 

Health преди 2 години

Нашето колективно екранно време се увеличава. Причините са очевидни: прекарваме повече време на закрито, имаме по-малко възможности да общуваме лично и става все по-трудно да поддържаме връзка. Успяваме да се примирим с кратък текст „мисля за теб", вместо да организираме лична среща.По-лесно е да поддържаме връзка виртуално, с очи, залепени в екрана, докато описваме в 30-секундно резюме това, което се случва в живота ни през последния месец и половина.

Защо социалната умора се чувства толкова реална зад кибер-вълните? Трудно е да отречем, че нашето радушно приемане на онлайн медиите и социалните мрежи като готов вариант за социализация прави приятелствата и взаимоотношенията по-лесни по някакъв начин, но в други случаи поражда задължения, а не моменти на истинска връзка. Да кажете „не" на момичешката вечер, защото сте изправени пред натоварена работна седмица, изглежда справедливо, но какво ще кажете да спрете да отговаряте на чатовете по същата причина? И в двете ситуации вие се откъсвате от социалния си живот, но очевидно едното изглежда по-приемливо от другото. Тъй като участието онлайн изглежда по-лесно, отколкото да се появиш лично - поне от логистична гледна точка, колко трудно е да отвърнеш на съобщение? - така се създава чувството, че над всички нас тегне очакване да сме онлайн по всяко време.

Причината за това, според хипотезата на Алиша Хан, която споделя личния си опит относно проблемите на психичното здраве на страницата си в Instagram, е, че ясни граници рядко съществуват в дигиталния свят. Предполагаемата ни липса на граници във виртуалната сфера вероятно е отражение на по-голямата липса на контрол онлайн. Като потребители на обширно и разнообразно дигитално меню, ние рядко сме в състояние да определим какво виждаме, особено в управлявани от алгоритми социални медийни платформи като Instagram. Умората от активността и емоционалното прегаряне, причинено от прекомерната консумация на негативни и често депресиращи новини, също се увеличава онлайн, където информацията е необичайна и бърза, и често пристига, без да я търсим. 

„Заради работата, която върша, хората понякога предполагат, че искам да чувам новини за всяко лошо нещо, което някога се случва на жените", казва Хан, която ръководи своята организация за подкрепа на психичното здраве и защитата от сексуално насилие, успоредно с магистърска степен по психотерапия. „Дори да не идва от лошо място, пороят от съобщения може много да изтощи психичното здраве."

„Дигиталните граници се налагат от порива за самосъхранение и грижа за себе си, а не от враждебност."

Вземете предвид и новите системи за работа от вкъщи, които унищожават разделението между професионалния и личния живот - нещо като готова рецепта за бедствие. Липсва ли ни възможността да поставяме граници онлайн? Не, разбира се - обяснява Хан, просто сме обусловени да не го правим. „Трябва да видите списъка ми с блокирани", шегува се тя. „Приятелите ми ме наричат ​​кралицата на границите. С готовност блокирам хората, независимо дали са вредни и разпространяват негативни съобщения онлайн, карат ме да мразя тялото си или просто ме дразнят. Част от настройката на цифровите граници е курирането на пространство онлайн, което наистина да стане безопасно за вас". 

Все пак е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ние попадаме в нещо, което може да се опише само като икономика на вниманието, където комбинацията от вашето съзнание и време е една от най-ценните стоки. В този свят гледанията и харесванията са равни на долари и центове. Създателите на съдържание, независимо дали са гигантски организации или независимо мотивирани лица, са стимулирани да ви карат да плъзгате, скролвате, превъртате и докосвате екрана двойно повече. 

Според д-р Кристъл Абидин, доцент и главен научен сътрудник по интернет изследвания в университета Къртин, голяма част от това започва от основната единица на нашето цифрово потребление - нашите приложения. „Платформите играят много важна роля в начина, по който получаваме информация онлайн чрез неща като алгоритми, цензура, системи за препоръки. TikTok например се опитва да бъде много чувствителен към микровзаимодействията на потребителите. Така че, ако сте гледали видеоклипове на, да речем, деца, които играят игри, и взаимодействате с няколко TikTok деца, които играят с пистолети играчки, изобщо не е изненадващо, че следващите неща, които виждате, са истински оръжия.

И така, какво може да се направи, за да се противодейства на хаоса от виртуалната ангажираност? Абидин залага на концепция, известна като дигитална хигиена. Точно като физическата хигиена, тя изисква съгласувани, редовни усилия, но е необходима за дългосрочното здраве на вашето цифрово съществуване. Бъдете честни, колко нежелани известия получавате всеки ден, които триете, без да се замислите? Говорим за всичко - от приложения, които не отваряте с месеци, до любимото ви ръководство по астрология – говорим за абсолютно всичко, което може да ви изпраща push нотификации. Настройването на телефона ви да ви изпраща само известията, които искате или имате нужда, е част от дигиталната хигиена, наред с практиките като обособяване на зони без интернет в дома ви, налагане на ежедневен краен срок за проверка на служебните имейли и премахване на синята светлина от спалнята ви. 

„Тъй като участието онлайн изглежда по-лесно, отколкото да се появиш лично, живеем с чувството, че над всички нас тегне очакване винаги да сме присъстващи."

Но да се върнем към първоначалния въпрос: може ли онлайн ангажирането да бъде здравословен начин да сте в крак с приятелите и познатите си, или е просто още един начин да добавите безпокойство към живота си? Ключът, очевидно, се крие в баланса. Точно като офлайн общуването, правете го, когато наистина искате, и това може да бъде ефективен начин да останете свързани. Но не позволявайте това да се превърне в задължение, защото въпреки привидно постоянната и лесна наличност, която предполага онлайн връзката, тя може да бъде също толкова задължаваща, колкото и офлайн. 

Хан предлага да зададете онлайн граници също толкова твърдо, колкото бихте задали офлайн. „Много често ще кажа на някого: хей, моля, не ми изпращай публикации от този род. Или ще уведомя приятелите си, че за известно време няма да имам енергия да им отговарям. Също така е важно да не се извинявате, защото това значи да се оправдавате за вашите нужди. Ако някой е разочарован поради граница, която поставяте, това е добре. Запазете място за разочарованието му и се чувствайте комфортно с него. Защото с течение на времето хората ще осъзнаят, че границите идват от чувство на самосъхранение и грижа за себе си, а не от враждебност."

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.