Следва

Статуетка: Анджелина Джоли в сребро, сякаш излято по нея, на промоцията на Eternals

МИНАЛОТО: разкъсаната секси рокля на Кортни Лав от Christian Dior и Галиано

Тя остава един от най-впечатляващите тоалети на звезди, показвани публично 

 

Celebrities преди 2 години

Кукла, кралица на абитуриентския бал, Мерилин Монро - през цялата си кариера Кортни Лав влиза в разни роли, като към всяка добавя по нещо от себе си. Перфектното русо, опушените очи, размазаното ярко червило са присъщи за Кортни бюти-прийоми, които свързваме с нея и само с нея. Същото важи и за избора й на дрехи, често сякаш току що свалени от закачалката в гардероба на холивудска дива - копринени, силно впечатляващи одеяния, както за червения килим, така и по време на концертите й, когато Кортни излиза на сцената с китара в ръка. Смятаме, че по отношение на стила, госпожа Лав е силно подценявана фигура. Ще възразите, вероятно, че не може да се твърди подобно нещо за човек, директно обвинен от топ-дизайнер, че е фалшифицирал негово творение. Всъщност обаче може. Защото от днешна гледна точка, с хиляди инфлуенсъри, еднакви, като правени по калъп, без фантазия, без идея и без смисъл, този тип искрено, истинско, супер индивидулно и винаги на ръба на риска ефектно публично присъствие е като същински диамант, що се отнася до личния стилов почерк. 


© Кортни Лав в рокля на Christian Dior на наградите "Златен глобус", януари 2000 г.

Една вечер Кортни Лав се оказва на парти, организирано от Парис Хилтън, на което присъства и Карл Лагерфелд. Дизайнерът, гледайки Лав, се обръща към приятел в тълпата и прошепва: "Горкичката, тя няма никакъв усет. Изобщо не разбира от мода". Действително, във въпросната вечер Кортни е облечена с фалшива рокля Chanel, което Карл разпознава на секундата. Но Големия Карл не пропуска да предложи помощ: още същата вечер Кортни е поканена в ателието му, където на другия ден самият Лагерфелд й подарява оригинален Chanel, показвайки й как да различава оригиналите от фалшификатите. Кортни не крие тази история, напротив, често я разказва с гордост, което й прави чест. Тя определено заслужава дизайнерска любов и въпреки че никога не е била сред музите на кутюриерите, всички съвременни световни дизайнери се вдъхновяват от нейния личен стил в един или друг етап от кариерата си (достатъчно е да споменем колекциите на Еди Слиман за Saint Laurent и Celine и ще признаем привлекателната сила на тази жена и нейната съвършена неподправеност). Самата Кортни признава, че до 2000 г. никога не е носила дизайнерска мода - повратният момент настъпва на 23 януари същата година, когато, на церемонията за връчването на "Златен глобус", звездата се явява в рокля на Christian Dior от колекцията Висша мода Пролет/Лято 2000. 

Тази колекция всъщност е една от най-одумваните и спорни в кариерата на Галиано. Ню Йорк Таймс го обвиняват в "безвкусен шик". Самият дизайнер разказва, че при създаването й е вдъхновен от бездомните хора в Париж. За него това не е политическо изявление - по-скоро романтизира една маргинална каста, обичайно игнорирана: „Сутрешният крос по Сена ми показа Париж в една нова светлина. Видях в тези хора прилики с Тенеси Уилямс и Марлон Брандо. Те намятат палтата си през раменете, като импресарии, и носят шапките си само под определен ъгъл. Фантастично е." Роклята на Кортни също изглежда сякаш е скъсана, но вместо конци, от нея висят лурексови нишки, подобни на гирлянди или капки падащ дъжд. Дрехата е разголена дори на най-рисковите места, а Кортни е изправена пред задачата да я носи така, че да изглежда възможно най-прилично. Което не изчерпва всички задачи, с които е натоварена. 


Christian Dior Haute Couture пролет-лято 2000

Всъщност Кортни едва се побира в роклята, когато й е изпратена за проба, поради което решава да я даде на колегата си и съседка по това време - Мерил Стрийп. Обличайки подаръка, Стрийп се показва на дъщеря си Кортни Франсис, която я снима с Polaroid. Изводът е, че не става. Скоро роклята се връща там, закъдето първоначално е предназначена. На Кортни не й остава нищо друго, освен да „финализира“ тоалета, запазвайки го за себе си - зашива някои прорези, на други места я доразкъсва. Остава само да се напъха в нея - увивайки ръцете и краката си с найлонови торбички, тя скача на батут няколко дни и опитите да отслабне в крайна сметка се увенчават с успех. На червения килим Кортни изглежда така, сякаш дрехата е създадена единствено и само за нея. Дивата заема почетното си място в Алеята на стил-славата, макар и да не слиза до брега на Сена, за да се смеси с вдъхновителите на този шедьовър. Отречен преди 20 години, изключителен днес. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.