Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 01.11 - 07.11

Darling, есен е и ми се пътува! 5-те европейски пристана, на които успокояваме душата си

Може да ви се струва страшно непрактично това изброяване на феноменални места, които да посетим (отново) през есента и зимата, предвид ограничителните обстоятелства в живота ни, но, признаваме си на момента, ние за едното пътуване живеем и затруднения не признаваме 

All About Life преди 2 години

Това от една страна, а от друга - генерално мислим, че есента и зимата са добро време за пътуване из Европа, защото:
- има места, много по-топли от София.
- има по-малко шум и туристи, от което понякога имаме нужда, отколкото през другите сезони.
- храната, напитките, въздухът, пейзажът са коренно различни по това време, сякаш си на друго място (сравняваме например пролетен Париж с есенен Париж - нищо общо на енергийно ниво). Специалисти смятат, че европейските градове всъщност са най-красиви, след като августовските и септемврийските туристически тълпи се разпръснат, но преди да започне коледната вълна; историческите сгради са някак още по-красиви, обрамчени от златни листа, есента е богата на усещания, аромати, ястия, уханни вина...
- често през октомври и ноември, защото "сезонът" не е тогава, хотелите свалят цените си, резервациите в ресторанти са по-лесни, самолетните билети - нескъпи. 

Ето 5-те най-хубави места, заради които да кажете "довиждане" на София за някой ден, и някои от най-важните неща за тях, bon voyage!

Лисабон

Лисабон остава приятен и мек до края на есента - чиста благословия, тъй като това е град, който изисква да бъде разгледан пеша. Плъзнете се през калдъръмените улици на Алфама, забелязвайки кобалтово сините azulejos и канареножълтите трамваи; разгледайте руините на открито на Кармо, средновековен манастир, разрушен при катастрофалното земетресение в Лисабон през 1755 г.; и се разходете из кулата Белем и манастира Йеронимос, преди да се насладите на все още топли торти с крем в сладкарница Pastéis de Belém.

Отседнете: Кацнал на хълм до ботаническата градина на Лисабон, хотел The Vintage е изпълнен с намеци към световноизвестната сцена на изкуството и дизайна на Португалия, от картини на Маргарида Флеминг във фоайето до канцеларски материали A Vida Portuguesa и миниатюрни пасти за зъби Couto във всяка стая. Освен това ще ви бъде трудно да намерите по-добър покривéн бар в цял Лисабон; поръчайте си Vini Negroni, направен с португалски вермут, и гледайте залеза над Castelo de São Jorge. А ако сте morning person? Близo do Тhe Vintage се намира хотел The Lumiares, който предлага целодневно меню на покрива на бивш дворец от 18-ти век в Байро Алто.

Посетете: На 40 минути път с кола от Лисабон се намира изящно красивото село Синтра, бивше убежище на португалските кралски особи, където ароматните на бор хълмове са осеяни с романтични вили и увенчани от приказния Паласио да Пена, а Quinta da Regaleira, със своите райски градини, меко казано, оправдава пътуването.

Яжте: Точно Лисабон е мясото, в което се чувстваме разглезени от огромния избор по отношение на ресторанти, но задължително посещаваме Pharmacia, бивше имение, превърнато в пространство с аптекарска тематика, което предлага традиционни петиско; A Cevicheria за феноменална севича и също така Conserveira de Lisboa, място, на което да се запасите с цветно опаковани рибни консерви - единствените сувенири, от които наистина се нуждаете от този град.

Атина

Въпреки че никога няма да имате Акропола само за себе си, Атина се усеща определено по-малко туристическа през по-хладните месеци, когато броят на посетителите, които спират по пътя си към островите, пада рязко, а и ни е толкова близо, че е грехота, както се казва. Допълнителен бонус: температурата в гръцката столица остава над 20 градуса през по-голямата част от есента, което означава, че все още е достатъчно мека, за да прекарате малко време над стомна, пълна с асиртико, в някоя от безбройните бръмчащи таверни в Атина.

Отседнете: Опитайте да си направите резервация в Esperinos, апартамент от 30-те години в квартал Philopappos Hill, който е пременен от интериорния дизайнер Стамос Майкъл, който го пълни със съвременни предмети, вдъхновени от Цикладите, и безброй изящни спасени във времето керамични плочки.

Посетете: Грешка е да отидете в Атина, без да посетите както Акропола, така и Музея на Акропола, който съхранява мраморни дорийски антики в смело модерно пространство от бетон и стъкло. За различна перспектива на Партенона посетете бар Galaxy на покрива на Hilton Athen - отворен през 1963 г., той приветства всички, от Франк Синатра до Аристотел Онасис, през десетилетията и носи замразено във времето историческо чувство. 

Яжте: Разходете се до пристанището на Пирея, чиито индустриални улици са претрупани с частни галерии като Rodeo и Carwan, преди да се отправите към вечеря в Paleo, ресторант, ориентиран към виното, любим на атинския авангард.

Будапеща

Будапеща издържа добре студените температури; струва си да се отбиете, за да се насладите на унгарския Дунав през нощта, многобройните му мостове осветяват вихрушките от сняг, които започват през декември. Многото термални бани в града също наистина влизат много приятно през по-студените месеци: басейните в стил Арт Нуво в СПА център Gellert са хипнотизиращо красиви.

Отседнете: Класическите петзвездни хотели в Будапеща са по-евтини, отколкото можете да си представите; Възползвайте се, като се настаните в The Gresham Palace, разположен в изпълнен с полилеи дворец в стил сецесион, възстановен в предишния си блясък, след като стои запуснат по време на комунистическия режим. 

Посетете: Разположена между площада на героите и замъка Вайдахуняд, обширната ледена пързалка в City Park е открита през 1870 г. и остава едно от най-красивите места за кънки в Европа повече от 150 години по-късно. А след това планирайте посещение на Коледния базар в базиликата.

Яжте: Ресторант Salt със звезда на Мишлен вдъхва свеж живот на унгарската кухня, а готвачът Силард Тот включва фуражни билки и растения в ястията си, от семена от дима до диви теменужки и малки шишарки. Изберете дегустационното меню, състоящо се от 15 изкусно представени ястия, съчетани с необичайни местни вина.

Копенхаген

Скандинавците буквалн създават съвременното изкуство на уюта, превръщайки есента в идеалния момент за посещение на датската столица. Определено се отдайте на шопинг: изработени по поръчка якета и ръкавици от Deima Knitwear, нещичко от Ganni и Cecilie Bahnsen... Обиколете с колело около осемте мили на Harbour Round, преди да отидете в Collective Bakery за стоплящо кафе и сладки лакомства, вариращи от пълни с ревен павлови до шпандауери с касис.

Отседнете: В Копенхаген няма недостиг на страхотни бутикови хотели, но едностайният Central Hotel & Café е може би най-неустоим. Разположен над малко кафене в квартал Vesterbro, всеки сантиментър от пространството е проектиран с мисъл за хюга, вкл. спалното бельо Geismars и добре заредения минибар. Вила Копенхаген, която отвяря врати в бившата централа на датската поща миналата година, също е пример за майсторски клас по устойчив дизайн, допълнен с партерен апартамент, направен изцяло от рециклирани материали.

Посетете: Минете през "Луизиана", модерна художествена галерия в град Humlebæk, точно в покрайнините на Копенхаген. Нейната градина със скулптури е най-фотогенична, когато дърветата пожълтеят от септември нататък, а ако сте на посещение през зимата, гледките към замръзналото море са също толкова красиви.

Яжте: Феноменът Noma превърна Копенхаген в световноизвестна гастрономическа дестинация - със скандинавското меню на основателя си René Redzepi, мястото току-що отново бе обявено за най-добрия ресторант в света! А за нещо малко по-различно, посетете La Banchina, крайбрежен ресторант с 16 места, където гостите могат да се потопят в океана, да се стоплят в сауната на място, след което да вечерят датска треска на скара с пушени бейби картофи и маруля Ромен.

Париж

Докато пролетта във френската столица е заслужено известна и предпочитана, посещението през есента носи своите плюсове също. Многото буйни паркове в Париж, от Jardin des Tuileries до Places des Vosges, са идеални за златото на есента, а Musée d’Orsay и Center Pompidou са относително празни по това време.

Отседнете: Интериорният дизайнер Люк Едуард Хол е отговорен за възхитително смелата естетика в хотел Les Deux Gares - удобно разположен на пет минути от терминала Eurostar на Gare du Nord. Плочките с лютичете, сините стени и изумрудените тапети гарантирано повдигнат настроението, дори ако времето навън е облачно и сиво.

Посетете: Възползвайте се от шанса да посетите пищните апартаменти на Мария Антоанета във Версай, които отвориха отново през 2019 г. след старателна реставрация, без обичайните летни тълпи. Всяко парченце от спалнното бельо на френската кралица е пренаправено, за да изглежда така, както е изглеждало през 19-ти век.

Яжте: Присъединете се към модната тълпа в L’Entente, така наречената британска бирария, която прави обичайната скромната закуска в бара на нивото на висшата кухня; насладете се на парчета терин от шунка с чътни и пъдпъдъчи яйца и потопена в сол от целина, преди да преминете към обилна порция овчарски пай или Bubble ’n’ Squeak. Естествено и кроасани, макарони, петле, охльови, миди и пържени картофи, плата със сирена и вино...

More All About Life