Следва

We Love: Анджелина Джоли и Вивиан на пазар в H&M

Невербална комуникация: как да се научим да разбираме събеседника без думи

Винаги е полезно да знаем какво могат да разкажат жестовете, позите и погледът на човека за самия него 

 

Health преди 1 година

Какво мисли един мъж по време на първата си среща с вас, как приятел оценява новото ви гадже и колко успешен е бил разговорът с вашия шеф - всички искаме да можем да четем мисли от време на време. Желанието ни е осъществимо, в което няма никаква магия, просто всичко, което е необходимо, е да се научите да разбирате невербалните знаци, които събеседникът ви изпраща.

Австрийският писател и автор на книгата "Езикът на тялото" Алън Пийз твърди, че човек възприема информация въз основа на следното изчисление: 7 процента идват от думите, 38 - чрез звуковите средства, включително гласовата интонация, а останалите 55 процента са резултат от невербалните сигнали. За да улесним разбирането на подобни сигнали, сме подготвили ръководство за тяхното декодиране.

Жестове

Докосване на врата   
Ако човек докосне врата или шията си, той не е сигурен или се съмнява в това, което чува или казва. Ето защо, за да изразите несъгласие с позицията на събеседника без думи, твърде вероятно подсъзнателно или съзнателно ще прибегнете до този жест.

Издърпайте назад яката на дрехата
Този жест може да се възприеме по два начина - в зависимост от ситуацията, в която се използва. Например, когато получите лоши новини, които ви ядосват, отдръпването на яката ще покаже вашето безсилие и досада. В противен случай същото движение показва лъжа. Ако забележите, че ръцете на вашия събеседник посягат към яката, е много вероятно той да е излъгал и да се бои, че ще се досетите за измамата.

Докоснете лицето си
Вижте как събеседникът държи ръцете си в началото на разговора - човек потрива челото или слепоочията си, ако е уморен и не е в настроение да говори в момента. В такава ситуация е по-добре да продължите разговора по-късно.

Освен това, ако забележите, че човекът, с когото разговаряте, често докосва лицето си, това обикновено указва напрежение. Бившият агент на ФБР и автор на I See What You're Thinking, Джо Наваро посочва, че докосването на лицето е начин за някои хора да се успокоят и да отвлекат вниманието си от стресова ситуация.

Чешене и триене на ухото
Този жест показва, че събеседникът вече е изслушал вашата позиция и иска да изрази себе си. Ако забележите, че отсреща се попипват по ухото, най-добре спрете да говорите и оставете другия да изрази мислите ви.

Подпрете главата си с ръка
Ако слушателят подпира главата си с юмрук или ръка, той не е прекалено настроен да възприема информация, потопен в собствените си мисли. Ситуацията е много по-лоша, когато главата на събеседника лежи изцяло върху дланите - това демонстрира пълна липса на интерес към случващото се.

Сензорни очила
Ако събеседникът ви носи очила и забележите, че по време на разговор често сваля и слага аксесоара си или докосва слепоочията, това е знак за желанието му да си даде време и да помисли. В този случай дайте време на събеседника си да помисли и да не бърза.

Поглаждане на брадичката 
Това е жест, който символизира заинтересованост. Вашият събеседник анализира получената информация и мисли за предмета на разговора. Бъдете сигурни, темата е завладяла човека срещу вас. 

Барабанене с пръсти
Така се изразява скуката. Ако вашият събеседник започне да тропа с пръсти по масата, просто му е скучно. Променете темата на разговора.

Облягане на бузите върху ръката 
Бъдете внимателни: когато показалецът сочи вертикално нагоре върху бузата, а палецът поддържа брадичката, това показва, че слушателят е критичен или дори отрицателен към вашите думи. Ако дланта е напълно облегната на бузата, напротив, налице е подчертан интерес към разговора.

Поза

Най-вероятно не сте обърнали внимание на това в каква позиция обича да стои приятелката ви по време на случайна среща, на парти или, съвсем обичайно, докато седи на дивана. Оказва се, че чрез такива на пръв поглед незначителни подробности можете да разкриете характера на човек и да разберете как се чувства той или тя в този момент.

Отворена поза
Отворената поза предполага, че човек стои към вас с напълно директна поза на тялото и главата, мускулите му са отпуснати, ръцете и краката му не са кръстосани и ви гледа право в лицето. Пози, които могат да бъдат класифицирани като „отворени“, помагат за улесняване на контакта, подобряване на комуникацията, облекчаване на напрежението и изразяване на съчувствие.

За да демонстрирате най-добрата си страна и да покажете симпатия към събеседника, трябва да седнете отпуснати, да опрете ръцете си отстрани на фотьойла или стола и да облегнете спокойно гърба. Опитайте се да държите гърба си изправен през цялото време - това ще покаже, че сте надеждни и уверени.

Ако в компанията има много хора, не забравяйте да обърнете внимание на това как всеки от приятелите ви сяда. Например, ако човек предпочита място в средата на дивана, той е общителен и обича да е в центъра на вниманието. Този, който обича сядането "по турски", се чувства уверен и спокоен - коленете, насочени встрани, означават откритост и искреност.

Затворена поза
Основните признаци на затворена поза са кръстосани ръце или крака и напрежение в мускулите. По този начин човек създава защитни бариери, които показват наличието на дискомфорт и стрес.

Често емоциите и психологическото състояние се отразяват директно в движението на ръцете. Ако сте нервни или неуверени в себе си, периодично започвате да стискате и разпускате юмруци, да удряте пръстите си, да оправяте косата си, да докосвате дрехите или лицето си, или аксесоарите и предметите наоколо. Ако правите всичко изброено абсолютно несъзнателно, без дори да забележите, околните ще възприемат тези движения като отблъскващи. 

Друга отбранителна поза - едната ръка е спусната покрай тялото, а другата я прихваща. Ако ръцете са скръстени на гърдите, това също е демонстрация, че лицето спазва дистанция и се опитва да изгради „защита“.

Освен това с помощта на краката се създават бариери, а кръстосването им показва сравнително негативното настроение на човека отсреща. Когато другият човек кръстоса глезените си, той подсъзнателно цели да ви блокира. Ако към краката се добавят и ръцете, това е начинът, по който хората се опитват да се предпазят от другите.

Винаги обръщайте внимание на това как седите по време на среща - затворената поза може да се възприеме като нежелание да продължите разговора. При мъжете защитните бариери се демонстрират чрез кръстосаните глезени и ръце, стиснати в юмруци или вкопчени здраво в нещо, например облегалката на стол.

Нещо повече , проучване от 2016 г. на Принстънския университет установява, че мъжете и жените, които избират снимки на затворена поза за профила си в сайтове за запознанства, е по-малко вероятно да получат взаимна симпатия. Обратно, симпатията се увеличава, когато едни и същи хора публикуват снимки, на които са в отворена позиция.

Поглед

Неслучайно казваме, че очите са огледалото на душата. Един поглед ще ви помогне да изясните доста важни детайли в общуването: как човекът се отнася към вас, какви чувства има и колко се доверява.

За да бъде диалогът искрен, е необходимо периодично да се гледаме в очите. Но колкото по-дълъг е зрителният контакт, толкова по-интензивни чувства изпитва събеседникът към вас и фокусира вниманието си.

Аналитична компания Quanified Impressions, публикувала проучването си на уебсайта The Wall Street Journal, твърди, че зрителният контакт между възрастни хора, докато говорят един с друг заема средно от 30 до 60 процента от времето. За да създадете силна емоционална връзка, трябва да гледате в очите на събеседника си повече - около 60-70 процента от времето на разговора. Друго проучване на британски учени установява, че идеалната продължителност на всеки отделен зрителен контакт е 3,3 секунди.

За да се уверите в съпричастността на човека, с когото разговаряте, погледнете зениците му. Разширените означават, че събеседникът е щастлив и радостен - бъдете сигурни, че човекът отсреща ви харесва, разбира ви и ви съчувства. Свитите зеници, от друга страна, означават лошо настроение, тъга, неангажираност. 

Внимателно преценете как ви гледа другият човек. Дългият контакт с очи показва, че той ви има доверие, чувства ви близък и иска да продължите комуникацията. Ако очите на човека, с когото разговаряте, непрекъснато бягат, стрелкат се от една страна на друга, значи вероятно крие нещо от вас или не иска да го каже. Не забравяйте, че в такъв момент събеседникът няма да слуша внимателно и замислено, така че не трябва да съобщавате важни новини и да разчитате на сериозен разговор. Освен това "тичането" на очите означава, че човек изрича не съвсем надеждна информация, поради което не може да се концентрира и се опитва да измисли нови факти.

Поглеждането надолу към ръцете подсказва, че слушателят изпитва чувство на срам или вина. Ако по време на разговор забележите, че събеседникът започне да гледа често в пода, вероятно сте повдигнали неудобна тема за разговор.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.