Следва

Lunchtime Shopping: Гушни ме под дизайнерското си одеяло, darling

Редно ли е килтът на Силвия Плат да се продава за £12 500?

Тартановата пола на световноизвестната поетеса и писателка, която се самоубива след продължителна борба с депресията преди 58 години, се продава от The Second Shelf, наред със супер редки творения на Елза Скиапарели и Яйой Кусама

All fashion преди 2 години

Късите поли са топа на есента, така че защо да не си купим? Защо не second hand? Защо не носена от една от най-добрите поетеси на света? Защо не за около 25 хиляди лева? Всички носят килт - от Оливия Родриго до Хари Стайлс - появата на плътната топла дреха в съвременната мода, както се вижда и в колекциите на Louis Vuitton, Charles Jeffrey и Chopova Lowena, не остава незабелязана, но, където е текло, пак ще тече, както се казва. Карираният път към популярността на полата е майсторски проправен от хора като Шер Хоровиц, рекламно лице на овесена каша през миналия век, и Силвия Плат, която носи плисиран зелен тартан като студентка в Smith College - същата пола, която сега е пусната в продажба.

С етикет, на който пише "Плат" със сини букви отвътре, килтът е първоначално закупен през 2008 г. от Алисън Девърс, която притежава The Second Shelf, търговска платформа за редки книги в северен Лондон. Девърс купува полата за приблизително £2215, а магазинът й сега я  продава за £12,500. Проиведен през 50-те години на миналия век, килтът с дължина до глезена е основен елемент както в американската мода от средата на века, така и в гардероба на писателката в частност. Снимката на Сивлия Плат, на която носи дрехата, докато стои пред катедралата Нотр Дам по време на пътуване до Париж, в момента се съхранява в архива на библиотеката Lilly Library в Индиана.

"Полата олицетворява Силвия Плат и нейната личност по всякакъв начин - вътрешните конфликти, душевното арт чудовище, прикрито от най-прецизните, почти сдържани дрехи. Тя носи неща, които не излизат от мода и ги подбира с щателно внимание към качеството и издръжливостта. Не е авангардна в стила си; оставя това на работата и писането, но излъчва стил и има страхотен вкус за класиките“, казват продаващите архивното съкровище.

Въпреки че според някои продаването и частното притежание на такъв тип архивно наследството изглежда нечестно, дъщеря й Фрида е тази, която решава да продаде на търг вещите на майка си, притеснена, че в противен случай те ще се изгубят. В продажбата на The Second Shelf има и кутията за шапки Schiaparelli, рядък изложбен постер на Aggregation: One Thousand Boats Show от артиста Яйой Кусама и снимка на Симон дьо Бовоар от 1908 г. Полата на Силвия Плат може да бъде закупена онлайн, без търг, тук, ако смятате, че така е редно...

More All fashion

Модата на бъдещето с Beckmans School of Design, илюстрирано от Типан Норден

All fashion преди 59 минути

В галерията Liljevalchs в Стокхолм 13 от студентите по мода на Beckmans School of Design представят фантазьорски концепции за модата на бъдещето – оживени чрез живописта на шведския художник Типан Норден.

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 1 ден

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.