Следва

Първият ден от седмицата на модата в Ню Йорк не подсказа другата есен да е по-интересна от изминалата. Засега...

Алекзандър Маккуин и най-доброто, което ни остави

Британският моден дизайнер Алекзандър Маккуин беше открит мъртъв, след като сам е посегнал живота си вчера...

All fashion преди 14 години

Британският моден дизайнер Алекзандър Маккуин беше открит мъртъв, след като сам е посегнал живота си вчера сутринта.

Целият моден свят е разтресен от новината за самоубийството му. Дизайнерът посяга на живота си само няколко дни след смъртта на майка си, с която има много силна връзка, и три години след смъртта на близката му приятелка, Изабела Блоу, която му помага да стане звезда.

Лий Макуин, както е рожденото му име, е бил открит обесен в луксозния си апартамент в Майфеър, централен Лондон около 11 часа сутринта. На мястото е пристигнала линейка, която е откарала тялото му. Официалната версия на полицията е самоубийство.

Роден в Ийст Енд, Лондон и син на таксиметров шофьор, Лий е най-малкият от шест деца. Едва 16-годишен, той напуска училище и започва работа като чирак в ателието Anderson & Sheppard на Севил Роу, където шие костюми за кралското семейство. Оттам се прехвърля при Gieves & Hawkes, а след това заминава за Япония.

През 1994г се завръща във Великобритания, надявайки се да работи като учител по конструиране в престижния моден колеж „Сейнт Мартин”. Там са толкова впечатлени от портфолиото му, че вместо това го убеждават да се запише в колежа. След завършването си, Лий Макуин основава собствена марка.

През 1994г. модното гуру, стилистката Изабела Блоу, попада на първата му колекция, представена на шоуто на завършващите колежа Сейнт Мартин. Вдъхновена от дрехите му, тя решава да купи цялата колекция, оказвайки огромна подкрепа за кариерата на младия дизайнер.

С ултра късата коса, ботушите Doc Marten и способността да шокира публиката, още първите ревюта на Маккуин го превръщат в „лошото дете на модата”. Назначаването му за главен дизайнер в Givenchy през 1996г, като наследник на Джон Галиано, предизвиква силно вълнение в модните среди. По-късно, младият творец обединява сили с Gucci, които купуват 51% от компанията му.

Успешната му кариера и огромният талант, носят на Макуин редица награди като „Британски дизайнер на годината” (четири пъти за периода 1996-2003г.), „Дизайнер на годината” от наградите на Асоциация на модните дизайнери.

Лий Маккуин е открит гей. В едно интервю той описва себе си като „розовата овца на семейството”. В друго заявява „Аз съм напълно наясно със сексуалността си и нямам какво да крия.” През 2000г. се омъжва за партньора си Джордж Форсит на яхта в Ибиса. Шаферка му е самата Кейт Мос. През февруари 2009г в интервю за Ню Йорк Таймс, Маккуин обявява, че се среща с порно звезда, известен с псевдонима Mr. Stag.

Огромният талант на младия дизайнер, усетът му за мода и перфектно ушитите дрехи, способността му да преминава отвъд стандарта за красиво и незабравимите спектакли, всичко това го прави единствен по рода си.

Творенията му въплъщаваха чистата идея. „Не всички дрехи стават за носене, но по дяволите, всички са толкова красиви!”. Той бе мечтател в света на модата, а напоследък няма много останали такива. Загубата му ще остави празнина в много сърца.
 

More All fashion