Следва

Като близначки: абсолютно невероятните прилики между Брижит Макрон и Джил Байдън

Обобщаваме: 5 години Десислава Радева, кое се получи и кое не

Десислава Радева е съпруга на действащия президент Румен Радев, кандидат за втори мандат на същия пост на предстоящите на 14 ноември 2021 г. президентски избори. Пет години тя е в светлините на прожекторите като най-публичната сред публичните родни дами. Проследяваме пътя й, впечатленията и постиженията й в последните 5 години.   

All About Life преди 2 години

Десислава и Румен сключват брак на 12 август 2016-та, в същия месец, в който става ясно, че Радев ще се кандидатира за президент. Около случая се шуми много, след като биват разпространени снимки на тогава командира на ВВС и служителката във ведомството Десислава Генчева, а в отговор на въпрос коя е дамата, той отговаря, че това е съпругата му. По това време двамата не са женени, живеят на семейни начала. Брак сключват след като той влиза в битката за президент, като на церемонията в съвета присъстват само младоженците, кумовете и общинската служителка, която води церемонията.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Сн. Bairak.bg

Госпожа Генчева работи като финансист, а после и като ПР във ВВС, докато Румен Радев е шеф. След като обявява, че ще се впусне в битката за президент с подкрепата на БСП, Румен Радев напуска организацията, като веднага го последва и госпожа Радева, решена да помага в кампанията.

Сн. Pik.bg

Деси Радева е родена на 9 юли 1969 година в Бургас. Завършила е УНСС.
Има предишен брак с депутата от БСП Георги Свиленски, от когото е и синът й - Страхил Свиленски.

Сн. zajenata.bg

По време на мандата на съпруга й като президент на България, госпожа Радева не се запомни с твърде много инициативи, ако не броим бойкото й присъствие в социалните мрежи и в частност в Facebook, с което демонстрираше личното си виждане за нещата в държавата - напористо и с доминиращ индивидуализъм. По-късно изявите от този тип на Десислава Радева бяха радикално прекъснати, допускаме по етични и стратегически съображения, а от около две години насам съпругата на държавния ни глава е рядко засичана до него, въпреки че в началото на мандата, и по-конкретно първите три години, тя бе неотлъчно присъствие навсякъде - и в България, и в чужбина, и по формални, и по неформални поводи. От този факт част от българите се радваха много - може би отсъствието на съпругата на Росен Плевнелиев по време на неговия президентски мандат, предшестващ този на господин Радев, направи част от хората петимни да съзрат публично нежно и деликатно присъствие до един от първите ни държавни мъже. Госпожа Радева стана корица на женското списание "Ева" преди точно 4 години - през ноември 2017-та, с което неколцина дори я видяха като Бриджит Макрон - модерна, съвременна жена със силно присъствие и елитарна роля, неизменна подкрепа на съпруга си, особено що се касае до професионалното изпълнение на неговите отговорни държавнически задачи.

Междувременно през същата година госпожа Радева учреди фондацията си "Живата вода на България", за чиито инициативи нищо не се знае, с изключение на осъществения през септември концерт в Софийска филхармония под диригентството на руския диригент Валери Гергиев, като средствата от него следваше да се насочат за откриването на нова концертна зала в София. Не се разбра колко пари са събрани, какво е направено с тях или какви са бъдещите творчески планове на организацията.

Сн. 168 часа

Това е накратко петгодишната история на Десислава Радева като съпруга на действащия български президент. Не казваме Първа дама, защото такава позиция у нас няма, поне не административно уредена. А и, откровено казано, ако приемем, че това е титла, тя би трябвало да се изработи, т.е. заслужи. 


Как го прави Деси Радева: Да забършеш червилото си от бузата на словенския президент


Десислава Радева, редно е да се отбележи, направи всичко по силите си да изглежда като достоен партньор на държавния глава. Очевидно положи всички старания да стои силно, стабилно и авторитетно до съпруга си. Еволюира стила си в определени рамки. Мъжествено остана в сянка, не изглежда да се разсърди или обиди на някого за това, че е принудена да остави настрана собствената си изява в името на тази на любимия. Типично за зодията й, Рак, тя сякаш постави собствените си амбиции, желания и планове в услуга на съпруга си. В което няма нищо лошо, когато става дума за ранната младост, но на зрели години това е изключително тежък компромис, за който не се наемаме да съдим как се отразява на човек в подобна роля. Веднага се сещаме за госпожа Байдън, която не спря да преподава в университета, след като мъжът й стана президент. Този тип автономия е важна, емоционално-психологически поне, ако не финансово, като знаем, че господин Радев е най-добре платеният човек на държавна служба у нас.    

Сн. Pik.bg

Сн. Gospodari.com

За съжаление, госпожа Радева не успя да се докаже като президентската съпруга, която, лишена от други възможности за изява, допринесе с нещо за десетките неотложни каузи, които имат нужда от работа, разрешаване или поне разчуване, ако с тях се заеме човек с подобна позиция. Можеше да се стартират проекти, да се създадат общности, да се подкрепят таланти, да се работи за националното самочувствие, за популяризиране на богатата ни история и огромна култура, за връзките ни с другите народи - близки и по-далечни, изобщо десетки важни и полезни инициативи, които щяха вероятно да спечелят от едно подобно обвързване. Отново се сещаме да Брижит Макрон, първата дама на Франция, която създаде и оглави работеща Организация за насърчаване на образованието и заетостта, ангажирана усърдно с намирането на работа или насочване към подходящо образование на лица над 25 години. Десислава Радева остана Десислава Радева, една приятна, съвсем обикновена омъжена българска жена, предана на мъжа си, придружаваща го, докато е в командировка. Не се усети някакъв размах, нямаше някакво отчетливо присъствие, почти не се чу за инициатива. Може би въпрос на лично виждане, но пък малко тъжно, при толкова много дадени възможности и солиден обществен толеранс.

В чисто стилово отношение, Десислава Радева отбеляза процес на еволюция. От момента, в който се появи, увиснала на ръката на току-що избрания за президент свой съпруг в НДК в края на 2016-та, до някои от последните й публични появи, се забелязват промени в прическата и конкретно цвета на косата, в облеклото, в бижутата. Голям скок в посока елегантност не се получи, което не означава, че не бе направен опит. Отдаваме това основно на стилистите на госпожа Радева, която има всички физически дадености да направи отлично визуално впечатление. Ще запомним стремежа на президентската съпруга да наподоби стила и грацията на дами в подобна на нейната позиция, като Бриджит Макрон или Мелания Тръмп, в което не виждаме нищо лошо, макар че смятаме, че изграждането на личен стил е това, което печели в подобна ситуация. 


Деси Радева: Еволюцията в стила на Първата дама


Колаж: Darik News

Сн. Булфото

Сн. epicenter.bg

сн. 168 часа

Сн. БГНЕС

сн. mila.bg


Мелания Тръмп, Десислава Радева или Бриджит Макрон! Коя е по-стилна?


Отчитайки постигнатото, точно както и непостигнатото, смятаме, че уважаваната от нас госпожа Радева няма да липсва осезаемо в обществения живот на страната ни или като представител на българската жена на официални събития и форуми зад граница. Симпатизираме изключително много на мъжеството да се окажеш в рамките на подобно изпитание - на държавния връх, без предварителна подготовка, със сигурност да преминеш през това не е лесно. 

Сн. 7dnibulgaria.bg

Предполагаме, че след като свърши мандатът на съпруга й, отърсена от сковаващия протокол, госпожа Радева, в разцвета на силите си хубава и амбициозна жена, ще разгърне потенциалите си на активен и можещ човек. Пожелаваме й здраве и късмет. Припомняйки, разбира се, как щастлива се усети Мелания Тръмп, когато мандатът на съпруга й като президент на САЩ приключи. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.