Следва

Шейсет лета Андерсенови приказки, Любен Зидаров, илюстрации

Годината на Джесика Частейн - защо ли провиждаме един Оскар за "Очите на Тами Фей"

Една грандиозна година и една кариера, заслужаваща най-високото отличие

People of art преди 2 години

Джесика Частейн е феноменална актриса. Тя се омъжи за италианец и дори говори малко италиански, испански и френски език, и е изключително дискретна относно личния си живот (достатъчно е да споменем, че роди две деца, а интернет почти не разбра). Все пак тя присъства в Instagram с много интригуващ и завладяващ профил, налагащ и създаващ тенденции. Накратко, Джесика Частейн е най-добрата приятелка, за която всички мечтаем. Изключително уравновесена е, не се превзема и не се взима прекалено насериозно, например заради професията си и славата си на звезда. Знае как да се справя с всичко, дори и с „меметата“ покрай забавения каданс (този, в който тя и колегата й Оскар Айзък се взират нежно един в друг на червения килим).



Точно преди десет години, на филмовия фестивал в Кан през 2011 г., тя се появява като че ли от нищото, заедно с Брад Пит във филма, който по-късно печели наградата „Златна палма” - „Дървото на живота”. В действителност Джесика има много дълга история зад гърба си. Талантът й е разпознат и тя печели стипендия по предложение на Робин Уилямс за обещаващи млади таланти в школата „Джулиард”, Ню Йорк. Способностите й са засвидетелствани през годините с малки роли по телевизията и в киното, както и от дълъг списък с участия в театрални представления. През 2016 г., малко след като постига успех и става разпознаваемо лице, актрисата основава продуцентската компания Freckle Films, ръководена само от жени, и продуцирала филма, с който беше открит филмовия фестивал в Рим: The Eyes of Tammy Faye. Тами Фей Бейкър, в чиято роля се превъплъщава Частейн, е известна американска телевизионна проповедница, която заедно със своя съпруг Джим (изигран от Андрю Гарфийлд) забогатява от бизнеса с прокламиране на вярата чрез шоу предавания, книги и телевизионни програми. Може да се каже, че двамата създават един вид Дисниленд на християнството, но в крайна сметка са погнати от скандали и неприятности. В последната част от живота си Тами Фей се превръща в нещо като гей икона, защото въпреки фундаменталисткия си религиозен произход, тя защитава ЛГБТ общността.


Джесика Частейн като Тами Фей във филма The Eyes of Tammy Faye

Накратко, жена със сложен характер, труден за точно дефиниране. Тя е една от онези фигури, които обясняват необясними неща в американското общество. Но преди всичко е човек, който се справя изключително добре с всичко, с което се заеме. Джесика Частейн обича големите трансформации и мрази стереотипните роли и показния феминизъм. Персонажите й, особено този на лобистката мис Слоун или на „принцесата на покера” Моли Блум не се вписват нито само сред добрите, нито само сред лошите герои. Те са в равновесие и невинаги държат всички козове в ръкава си. Различните характери предизвикват в зрителя много въпроси и почти никога не му дават отговори. Както споделя актрисата в едно свое интервю: „Много се забавлявам да играя жени, които не приличат на мен. Колкото по-малко допирни точки имаме, физически и не само, толкова по-добре”. В The Eyes of Tammy Faye трансформацията й е почти карикатурна, тъй като героинята й е леко комична: с изкуствени мигли, безкрайно дълги нокти, екстравагантен грим. Една от многото успешни метаморфози на Частейн, която както знаем, може да бъде свиреп агент от ЦРУ, безучастен свидетел на мъчения в лентата „Враг номер едно” (2012) или астронавт в „Интерстелар” (2014) и „Марсианецът” (2015), или извънземен злодей в „ Х-Мен: Тъмният феникс” (2019) или нормална жена, изживяваща много естествени, но сърцераздирателни и болезнено правдиви моменти в сериала на HBO „Сцени от един семеен живот”.


Джесика Частейн в Interstellar


Джесика Частейн в X-Мен: Тъмният Феникс

Истината е, че Джесика може всичко. Единственото нещо, което все още не е успяла да постигне, е спечелването на „Оскар”. Тя получава две номинации за „Враг номер едно” и „Южнячки” (2011), но не е удостоена с наградата. И, честно казано, не е честно: такъв завършен талант, такава страст и отдаденост заслужават най-високото отличие в Холивуд. Напълно е възможно това да е годината на Джесика. Героиня като Тами Фей ("Очите на Тами Фей", режисьор Майкъл Шоуолтър, 2021г.) е идеалното средство, което може да я изстреля до сезона на наградите. Пожелаваме й го!


Джесика Частейн в Interstellar

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра