Следва

“Страх”, българското предложение за “Оскар”, тръгва по кината

Шейсет лета Андерсенови приказки, Любен Зидаров, илюстрации

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложба илюстрации „Шейсет лета Андерсенови приказки“ на Любен Зидаров.

Events преди 2 години

За художника, илюстрирал стотици литературни произведения, нерядко с едно от тях той остава свързан с „любов за цял живот“. За Любен Зидаров това се оказват Приказките на Ханс Кристиан Андерсен. По думите на илюстратора, тяхната поетика, философска дълбочина и мъдрост правят така, щото читатели от всякакви възрасти – от деца до старци, да откриват там по нещо свое, оставащо завинаги съкровено. Затова и завръщането към Андерсен в различен житейски етап води до нови, невидяни преди нюанси и внушения.

Онова, което е различно за художника, е че той чете и прави своите собствени открития в Андерсеновите приказки чрез своите илюстрации към тях. И така, в продължение на шест десетилетия.

Първият двутомник с черно-бели и цветни илюстрации бе отпечатан от издателство „Народна младеж“ през 1964-65 г. Техният успех и международните им награди водят до още две издания през 60те и 70те години, като всяко едно от тях представлява и развитие на тяхното пластическото тълкуване, което води до еволюираща илюстративна стилистика. Създадените в края на 80те и началото на 90те без издателска поръчка илюстрации от „Втория период“ успяват да видят бял свят чак през 2006, издадени от „Захарий Стоянов“ във връзка с 200-годишнината от рождението на Андерсен. Интересът към тях става причина през 2015 г. за покана от пекинското издателство Ever After Books за специално издание с нова селекция, предназначено за четящата на китайски език публика.

В края на миналата година издателство от „Захарий Стоянов“ направи възможна появата на андерсеновите илюстрации от „Третия период“ на Любен Зидаров. Тук разговорът между художника и писателя, в житейски момент в който те, като че ли се изравняват по възраст, достига до нов, напълно освободен от конвенционалността метод, смесващ темпера, акварел и молив с въздействието на рисунката и живописта.

Шест издания, шест различни варианта на Андерсен и „шейсет лета“ помежду им.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.