Следва

Даниел Лий напусна Bottega Veneta, причините - неизвестни

We Love: Виктор Димитров за Maison Laponte в Vogue Italia

Пеперуди, пеперуди, тънки сребърни крила...

All fashion преди 2 години

"Какво е общото между творческия процес и пеперудите? Отговорът е Maison Laponte" - така се казва проектът, който артистичното присъствие на нашия Виктор, модел на Визаж, с когото преди почти година имахме страхотен разговор за стил и всичко модно, одухотворява.


My Style: Виктор и Huawei x Gentle Monster или всичко за добрия гардероб


Творческите процеси, които карат творците да създават своите произведения, често са редуване на моменти на създаване и разрушаване, на непрекъсната трансформация и обмен не само на материално ниво, но и на емоционално. Размишлявайки върху това, Бенедета Бертолини и Джанандреа Серги, двамата дизайнери начело на марката Maison Laponte, проследяват връзката на творчеството и метаморфозата, която характеризира живота на пеперудите в хризалис, преди да полетят. Върху този конкретен концептуален паралелизъм те изграждат своята колекция Пролет/Лято 2022, озаглавена Artist's studio - Every artist is a butterfly" и говорейки за новия сезон, двамата казват: "Колекцията идва от страстта, която винаги сме имали към творенията на Деймиън Хърст, художник, който често анализира пеперудата и целия й жизнен цикъл. В неговите творби пеперудите винаги са представяни колкото в своята красота, толкова и в своята грозота. Силният контраст между ужас и прелест, смърт и живот ни позволи да се идентифицираме с творческия цикъл, който непрекъснато преживяваме в работата си." Резултатът е колекция, която по прост начин преработва творческите процеси във връзка с тези насекоми като начална концепция чрез графики и скици, които правят всяка дреха уникална, макар и винаги лесна за носене.

Принтовете, които пресъздават крилцата на пеперуди, се използват като повтаряща се декорация за широки шорти с кант, дълги сатенени рокли със заоблени цепки и за рамкиране на деколтета в дамските предложения. За мъжете, от друга страна, те се превръщат в тениски, но също така, по-буквално, перфорации, които пресъздават мотивите на крилата на насекомото. Plissé-то е друг повтарящ се елемент в колекцията, както за асиметрични поли, така и за контрастни поли, които приятно оживяват силуетите. Шивачеството характеризира и лятната колекция на Maison Laponte - широките панталони, оградени отстрани с островърхи декорации, присъстващи вече в други предложения, но преди всичко блейзъри и палта без ръкави, които напомнят на рибарски анораци. Сред визиите също се открояват ризи с геометрична яка, която за пореден път напомня формата на butterfly queen. Четете още: Alberta Ferretti, Spring 2022, READY-TO-WEAR

Ето и womenswear на колекцията:

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 21 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.