10-те, с които ще запомним Bottega Veneta на Даниел Лий

10-те, с които ще запомним Bottega Veneta на Даниел Лий

Goodbye, Daniel, baby...

 

Напускането на Даниел Лий от Bottega Veneta преди по-малко от 24 часа би изглеждало като най-сюрреалистичното и невъзможно събитие. Как може марка, която се превърна в една от най-успешните в търговската мрежа, благодарение на точно този креативен директор, да се отърве от своя хитмейкър? Събитията от изминалия ден показват, че именно това се случва. Ще им липсва ли Лий толкова, колкото някога им липсва Фийби Файло, тоест ще го помнят ли дори след три години? Времето ще покаже, но засега "в памет" на Даниел като творчески директор на BV разклеждаме чудесата, които направи за марката.

"Ново чудо в света на модата“, "тих бунтовник“, "гениален търговец“ - когато зае поста креативен директор на Bottega Veneta, Даниел Лий пое редица етикети наведнъж, което не би обидило, а по-скоро би поласкало всеки дизайнер. Той веднага обяви, че възнамерява да възроди наследството на модната къща, защото определено има с какво да се работи. Къщата е известна със своя минимализъм, висок клас изработка и по-специално с кожените си аксесоари - всичко започва с тях. Bottega Veneta винаги е била марка, чужда на логоманията, а основната задача пред нейните дизайнери е да създадат 100% разпознаваеми модели, които не могат да бъдат объркани с нищо друго, въпреки липсата на лого. Така чантите intrecciato получиха нов прочит - детайлите станаха по-лаконични, палитрата се разшири до редки, примамливи нюанси.

Важна част от наследството на всяка италианска марка е любовта към Италия, а британецът Лий се справи фантастично със задачата. В дебютната си колекция дизайнерът прослави вечната красота на италианските актриси от миналия век - главните героини на неореализма Моника Вити и Анук Еме. Благодарение на строгите линии и текстурата, неговите тоалети изглеждат впечатляващо дори в черно-белия лукбук. Такова внимание от страна на дизайнера е мечтата на всяка марка. И успехът беше гарантиран не само сред ръководството, но и сред купувачите - и как иначе, все пак се появи достоен заместник на Фийби Файло, за която всички продължиха да скърбят след 2019 г., изкупувайки всяко нейно ново творение и всичко нейно винтидж.  

Лий веднага намекна за иновация: "Предпочитам да направя каквото смятам за добре и да се объркам, отколкото да предам визията си и да угодя на някого“ - той многократно потвърди тази позиция не само с нови нюанси, но и с пера, брутални подметки и кристали. Нямаше как да се очаква друго от дизайнер, който мечтае всички да започнат да се обличат добре отново. Желанието му стана заразително - скоро Bottega Veneta, със своята сложна палитра и разпознаваема кройка, се превърна в мейнстриймът на луксозните продажби на дребно.


Случаят Даниел Лий – вундеркиндът на Bottega Veneta


Потенциалът на Лий като хитмейкър стана видим още от първата колекция - основният обект на желание на феновете на бранда станаха мрежестите обувки с квадратен връх (те бяха част от всяка колекция в различни вариации - в нови цветове, с или без кристали). Bottega Veneta  изведнъж стана любима на шокиращи поп диви, рапъри, street stylers, инстаграм модели и много известни хора. Как успя Даниел Лий? Разказват ни основните му и най-известни "изобретения" - надолу  >>> 

Стреч мрежести обувки

Обувките от стреч текстил са една от първите интерпретации на Даниел Лий на прочутата intrecciato кройка - те се появиха в дебютната колекция на Bottega Veneta Resort 2019. Чифтът веднага се превърна в бестселър на марката, а днес е представен не само в основни цветове, но и в ярки нюански, както и с кристали.

Тази чанта

Чантата, която редакторите на западните модни медии нарекоха Pouch, влезе в живота ни с пускането на колекцията Bottega Veneta Есен-Зима 2019. От разстояние изглежда пухкава, но всъщност е изработена от тънки нишки естествена кожа. Впоследствие ще се появи от пера, гладка кожа, рециклирана хартия и intrecciato (от сплетена кожа).

Капитонираната пола

"Кожените дрехи могат да са много популярни", каза Даниел Лий в дебюта си за Bottega Veneta и представи редица ежедневни артикули, които могат да се използват за създаване на full-leather външен вид. Една от тях е текстурираната миди пола, която през сезон Есен-Зима 2019 излезе и в текстилна интерпретация, допълнена от златна верижка.

Chunky ботушите

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.