Следва

Happy holiday season! Идеалните рокли от Fall/Winter 2021

10-те, с които ще запомним Bottega Veneta на Даниел Лий

Goodbye, Daniel, baby...

 

All fashion преди 2 години

Напускането на Даниел Лий от Bottega Veneta преди по-малко от 24 часа би изглеждало като най-сюрреалистичното и невъзможно събитие. Как може марка, която се превърна в една от най-успешните в търговската мрежа, благодарение на точно този креативен директор, да се отърве от своя хитмейкър? Събитията от изминалия ден показват, че именно това се случва. Ще им липсва ли Лий толкова, колкото някога им липсва Фийби Файло, тоест ще го помнят ли дори след три години? Времето ще покаже, но засега "в памет" на Даниел като творчески директор на BV разклеждаме чудесата, които направи за марката.

"Ново чудо в света на модата“, "тих бунтовник“, "гениален търговец“ - когато зае поста креативен директор на Bottega Veneta, Даниел Лий пое редица етикети наведнъж, което не би обидило, а по-скоро би поласкало всеки дизайнер. Той веднага обяви, че възнамерява да възроди наследството на модната къща, защото определено има с какво да се работи. Къщата е известна със своя минимализъм, висок клас изработка и по-специално с кожените си аксесоари - всичко започва с тях. Bottega Veneta винаги е била марка, чужда на логоманията, а основната задача пред нейните дизайнери е да създадат 100% разпознаваеми модели, които не могат да бъдат объркани с нищо друго, въпреки липсата на лого. Така чантите intrecciato получиха нов прочит - детайлите станаха по-лаконични, палитрата се разшири до редки, примамливи нюанси.

Важна част от наследството на всяка италианска марка е любовта към Италия, а британецът Лий се справи фантастично със задачата. В дебютната си колекция дизайнерът прослави вечната красота на италианските актриси от миналия век - главните героини на неореализма Моника Вити и Анук Еме. Благодарение на строгите линии и текстурата, неговите тоалети изглеждат впечатляващо дори в черно-белия лукбук. Такова внимание от страна на дизайнера е мечтата на всяка марка. И успехът беше гарантиран не само сред ръководството, но и сред купувачите - и как иначе, все пак се появи достоен заместник на Фийби Файло, за която всички продължиха да скърбят след 2019 г., изкупувайки всяко нейно ново творение и всичко нейно винтидж.  

Лий веднага намекна за иновация: "Предпочитам да направя каквото смятам за добре и да се объркам, отколкото да предам визията си и да угодя на някого“ - той многократно потвърди тази позиция не само с нови нюанси, но и с пера, брутални подметки и кристали. Нямаше как да се очаква друго от дизайнер, който мечтае всички да започнат да се обличат добре отново. Желанието му стана заразително - скоро Bottega Veneta, със своята сложна палитра и разпознаваема кройка, се превърна в мейнстриймът на луксозните продажби на дребно.


Случаят Даниел Лий – вундеркиндът на Bottega Veneta


Потенциалът на Лий като хитмейкър стана видим още от първата колекция - основният обект на желание на феновете на бранда станаха мрежестите обувки с квадратен връх (те бяха част от всяка колекция в различни вариации - в нови цветове, с или без кристали). Bottega Veneta  изведнъж стана любима на шокиращи поп диви, рапъри, street stylers, инстаграм модели и много известни хора. Как успя Даниел Лий? Разказват ни основните му и най-известни "изобретения" - надолу  >>> 

Стреч мрежести обувки

Обувките от стреч текстил са една от първите интерпретации на Даниел Лий на прочутата intrecciato кройка - те се появиха в дебютната колекция на Bottega Veneta Resort 2019. Чифтът веднага се превърна в бестселър на марката, а днес е представен не само в основни цветове, но и в ярки нюански, както и с кристали.

Тази чанта

Чантата, която редакторите на западните модни медии нарекоха Pouch, влезе в живота ни с пускането на колекцията Bottega Veneta Есен-Зима 2019. От разстояние изглежда пухкава, но всъщност е изработена от тънки нишки естествена кожа. Впоследствие ще се появи от пера, гладка кожа, рециклирана хартия и intrecciato (от сплетена кожа).

Капитонираната пола

"Кожените дрехи могат да са много популярни", каза Даниел Лий в дебюта си за Bottega Veneta и представи редица ежедневни артикули, които могат да се използват за създаване на full-leather външен вид. Една от тях е текстурираната миди пола, която през сезон Есен-Зима 2019 излезе и в текстилна интерпретация, допълнена от златна верижка.

Chunky ботушите

Абсолютно всички мечтаехме този чифт - грубите високи ботуши с "тракторни" подметки наподобяват част от облеклото или на мотоциклетист, или на някакъв воин от Междузвездни войни, или на фермер. Жените масово ги носеха с класически палта, пухени якета и дори рокли - по този начин, с идването на Даниел Лий като творчески директор, футуристичните техники в модата днес станаха още по-популярни.

Преплетената ватирана правоъгълна чанта

Вариации на подплатената "преплетена" чанта, Даниел представи за пръв път в колекцията Есен-Зима 2019, по-късно започнахме да виждаме моделът не само в BV, но и в други марки по-нисш клас, които все още дължат печалбите си на дизайна на Лий. Да, обаче оригиналът не може да бъде объркан с нищо - умението за създаване на такъв аксесоар изисква много години обучение и не може да бъде компенсирано от конвейерно производство.

Тези сандали

Колекцията Bottega Veneta Resort 2020 ни накара да преосмислим навиците си - например, започнахме да носим сандалите си с връзки директно върху панталон. Пернил Тейсбек, Роузи Хънтингтън-Уайтли и други фешън героини също взеха под внимание този трик и към днешна дата той е почти класика. Що се отнася до самите модели, през сезон есен-зима 2021 те получиха по-сюрреалистична интерпретация - връзките станаха нещо като усукан кабел от телефонна слушалка.

Mules intrecciato

Технологията Intrecciato се възроди не само при чантите, но и върху обувките - усуканите извивки се появяват през сезон Пролет-Лято 2020, а най-класическият модел е Lido от Resort 2020, където дори стелката е изработена от тъкана кожа.

Чантите с масивна верига

Друго нещо, което направи Даниел Лий един от най-изтъкнатите дизайнери в историята на Къщата, е клъчът с масивна златна верига. Този детайл дори позволява на притежателите да не носят бижута - достатъчна е една строга черна рокля и тази чанта.

Спиралните обеци

Като заговорихме за бижута - ярките обеци и гривни на Bottega Veneta под ръководството на Даниел Лий също получиха своя дял внимание. Най-популярните сред тях са вариациите на спиралните халки, изработени от кожа.

Гумените обувки

Трудно е да се намерят обувки, които са по-удобни и практични за настоящия сезон от гумените ботуши. Явно точно това е мислил и бившият творчески директор на Bottega Veneta за колекцията Есен-Зима 2020, когато представи този нов разпознаваем чифт Puddle, чието име говори само за себе си. Успехът на следващото ноу-хау на Лий се доказва от факта, че оттогава те продължават да се появяват в нови цветове, а стрийт стайл инфлуенсърите продължават да ги разхождат, не само през есента (четете още: Кание Уест и грозните гуменки или как стана така, че дизайнерските „галоши” са на върха на модната пирамида). 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.