Следва

Beauty Starter: старите, но златни тайни за красота на Деми Мур, вече на 59

Какво никога не ядем, ако имаме акне - мнението на диетолог!

Руският диетолог и ендокринолог Наталия Самойленко отговори, в крайна сметка, какво не е никак ок да ядем, ако имаме акне...

 

Face преди 2 години

Акнето означава свръхактивност на мастните жлези, удебеляване на роговия слой и дисбаланс на бактериите в кожата. То се случва най-вече от хормонални промени и повишена чувствителност на рецепторите към мъжките полови хормони, андрогените. Съпътстващ фактор, който провокира възпаленията, които прерастват в пъпки, може да бъде неправилно функциониране на стомашно-чревния тракт, така че храната може да е едновременно лекарство и отрова, когато искаме да се излекуваме от акнето. Най-често трябва да ограничим или изключим определени храни от диетата си - обясняваме за три такива случая.

Млечни продукти - мляко, сирена, масло

Млякото има своя собствена биологична задача - то засилва процесите на растеж при хората и животните. Истината обаче е, че в зряла възраст, когато растежът на организма спре, млякото никак не е нужно на тялото ни и в големи количества провокира инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), който увеличава производството на себум. Именно това служи като храна за бактериите Propionibacterium acnes, пропионовите акне бактерии, които живеят в мастните жлези. С две думи - ако не искаме акне, не искаме и прясно мляко. Същото важи за всички сирена и за маслото.

Транс мазнини - сладкиши, пуканки, пържени храни, маргарин, fast food

Те не само повишават рисковете от сърдечно-съдови заболявания, рак, захарен диабет тип 2 и преждевременно стареене на организма, но и провокират акне, защото също засягат дейността на мастните жлези. Не винаги знаем кои храни са богати на транс мазнини, така че обръщаме внимание на етикета, и ако има, особено хидрогенирани, бягаме далеч.

Рафинирани въглехидрати - бяло брашно, бял ориз, газирани напитки, снаксове, паста, сладки, шоколад

Захарта (включително тръстикова, захарни сиропи, и използваната в газираните напитки), бялото брашно, шоколадът имат висок гликемичен индекс и бързо повишават нивата на кръвната захар и инсулина. Инсулинът прави андрогенните хормони по-активни и повишава инсулиноподобния растежен фактор 1 (IGF-1). Той насърчава развитието на пъпки чрез ускоряване на растежа на кожните клетки и увеличаване на производството на себум.

 

More Face