БВА: Панайот Бърнев, снимки от миналото за бъдещето или една задължителна изложба

БВА: Панайот Бърнев, снимки от миналото за бъдещето или една задължителна изложба

На 25 ноември 2021г. (четвъртък) от 18:30. в Дом на Киното и Cush.bar, заповядайте на "БВА : Панайот Бърнев" - изложба-архив на фотографа, организирана от фондация Български Визуален Архив

Архивът на Панайот Бърнев включва цялото творчество на фотографа в периода от 1950 г. до 1990 г. Фотографиите му изобразяват начина на живот, архитектурата на град София и планините в България.

Интересна част от архива му са и непоказвани досега снимки от зад кадър на редица български филмови продукции, както и портрети на актьори. Всички те са от времето, когато Панайот Бърнев е бил част от екипа на киностудио Бояна.

Изложбата "БВА: Панайот Бърнев" е първото публично представяне на частен архив, дарен на фондацията БВА. Архивът на Панайот Бърнев беше предоставен от дъщеря му - Милена Иванова. Архивът е дигитализиран изцяло от екипа БВА.

Панайот Бърнев е роден в град Свищов. Още в детските си години около 1936 г. - 1937 г. той се мести в центъра на град София. Средното си образование продължава в Първа мъжка гимназия, след което записва специалност математика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". В студентските си години той се влюбва във фотографията.


Фотографската кариера на Панайот Бърнев включва: ръководител на цветна лаборатория в „Българска фотография"; работа в редакцията на списание "Българско Фото" от 1950 г. до 1970 г.

През 1970 г. той започва работа във фото-отдела на Студията за игрални филми „Бояна", работи там до 1990 г.

Панайот Бърнев е и автор на част от издадените заглавия: „Обзавеждане в тъмната стаичка", „Как се правят цветни снимки" и „Портретна фотография".

Той е активен член е на „Български фотоклуб" и е близък приятел с фотографа Петър Боев.
Прецизно селектирана част от целия архив на Панайот Бърнев ще бъде качена в сайта на Български Визуален Архив: www.visualarchive.bg.


дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, София, България

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.