Следва

Директно от AD: ултрамодерният семеен дом на Алиша Кийс

БВА: Панайот Бърнев, снимки от миналото за бъдещето или една задължителна изложба

На 25 ноември 2021г. (четвъртък) от 18:30. в Дом на Киното и Cush.bar, заповядайте на "БВА : Панайот Бърнев" - изложба-архив на фотографа, организирана от фондация Български Визуален Архив

All About Life преди 2 години

Архивът на Панайот Бърнев включва цялото творчество на фотографа в периода от 1950 г. до 1990 г. Фотографиите му изобразяват начина на живот, архитектурата на град София и планините в България.

Интересна част от архива му са и непоказвани досега снимки от зад кадър на редица български филмови продукции, както и портрети на актьори. Всички те са от времето, когато Панайот Бърнев е бил част от екипа на киностудио Бояна.

Изложбата "БВА: Панайот Бърнев" е първото публично представяне на частен архив, дарен на фондацията БВА. Архивът на Панайот Бърнев беше предоставен от дъщеря му - Милена Иванова. Архивът е дигитализиран изцяло от екипа БВА.

Панайот Бърнев е роден в град Свищов. Още в детските си години около 1936 г. - 1937 г. той се мести в центъра на град София. Средното си образование продължава в Първа мъжка гимназия, след което записва специалност математика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". В студентските си години той се влюбва във фотографията.


Фотографската кариера на Панайот Бърнев включва: ръководител на цветна лаборатория в „Българска фотография"; работа в редакцията на списание "Българско Фото" от 1950 г. до 1970 г.

През 1970 г. той започва работа във фото-отдела на Студията за игрални филми „Бояна", работи там до 1990 г.

Панайот Бърнев е и автор на част от издадените заглавия: „Обзавеждане в тъмната стаичка", „Как се правят цветни снимки" и „Портретна фотография".

Той е активен член е на „Български фотоклуб" и е близък приятел с фотографа Петър Боев.
Прецизно селектирана част от целия архив на Панайот Бърнев ще бъде качена в сайта на Български Визуален Архив: www.visualarchive.bg.


дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, София, България


1972 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, филм "Странен двубой", България


1961 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, София, България


1960 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, бул.Цар Освободител, София, България


1971 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, сериал "Демонът на империята", България


1960 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, Централен Универсален Магазин(ЦУМ), София, България


1972 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, филм "Странен двубой", България


1961 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, планина Рила, изглед от връх Мусала, България


1961 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, кв. Симеоново, София, България

 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 13 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 13 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.