Следва

Роден туризъм на 30 минути и 3 часа път от София

Амстердам - градът с много лица

Тази седмица ви предлагаме да отскочите до най-либералната европейска столица - Амстердам. Многолик и пъстър, жив и пулсиращ, градът...

Лица преди 16 години
Тази седмица ви предлагаме да отскочите до най-либералната европейска столица - Амстердам. Многолик и пъстър, жив и пулсиращ, градът може да предложи по нещо за всеки. Прословутият квартал на червените фенери и уличките с десетки coffee shops, красотата на каналите и накацалите около тях ресторантчета, ордите велосипедисти и вело-магистралите, къщата на Ане Франк и прекрасните музеи.

Градът е основан през 13-ти век и носи името си от реката Амстел, на която е построен. Днес той е най-големият и най-важният град на Холандия и в Европа. Градът е разположен на 50 канала, на които има над 500 моста, заради което се нарича Холандска Венеция. Градският район наброява повече от 1,5 милиона жители.

<@SITE_URLp>
За повечето от къщите в Амстердам са характерни тесните стръмни стълбища и куката за повдигане на товари, стърчаща от таванския етаж, тъй като по тесните стълбища е невъзможно да се пренесе каквато и да било мебел.

Друга типична част от архитектурата на града са жилищата-лодки. Голяма част от тях са пълноценни жилища с ток, вода, газ, и канализация. Те са над 2000 и поради големия им брой поставянето на нови е вече забранено.

Как да стигнете до там?

<@SITE_URLstrong>Полети на Bulgaria Air<@SITE_URLstrong> до Амстердам има всеки ден от 10:00-13:40@SITE_URL10:15-13:55. Стандартният двупосочен билет е 179 €.
Как да стигнете до града от летището на Амстердам? Вземете влака. Той е много по-бърз и по-евтин от таксито. Спира точно в центъра на града на Centraal Station.

Компанията Юнион Ивкони<@SITE_URLstrong> организира ежедневни (без вторник) пътувания с автобус до Амстердам. Еднопосочният билет струва 220 лв, а двупосочният – 395 лв. Автобусите тръгват от Трафик Маркет – предгаров площад в 14.30 часа.

Къде да отседнете?<@SITE_URLstrong>

Най-добрият традиционен хотел е Die Port van Cleve<@SITE_URLstrong>, Nieuwezijds Voorburgwal 176-180 (тел. 020@SITE_URL624-6429). Той е един от най-старите в Амстердам, но стаите му изцяло са модернизирани. Тук можете да усетите атмосферата на 17 век и комфорта на 21. Двойната стая е 215 € - 350 €, а апартаментът - 425 €.


<@SITE_URLp>
Най-добрият семеен хотел е The Crowne Plaza Amsterdam City Centre<@SITE_URLstrong>, Nieuwezijds Voorburgwal 5 (тел. 020@SITE_URL620-0500). Хотелът предлага чудесни условия и обслужване и разполага с вътрешен басейн. Разположен е близо до Централната гара и стратегически близо до главните транспортни възли на града. Двойната стая е 335 €, а апартаментът 695 €.

Най-добрият хотел за бизнес пътешественици е NH Barbizon Palace<@SITE_URLstrong>, Prins Hendrikkade 59-72 (тел. 020@SITE_URL556-4564. Модерен, стилен, с перфектна локация и пълен набор от бизнес удобства. Двойната стая е 265 €-380 €.

Ако държите на престижа, посетете Amstel Inter Continental Amsterdam<@SITE_URLstrong>, Professor Tulpplein 1 (тел. 020@SITE_URL622-6060). Разкошът тук е на почит, а в ресторанта на хотела, един от най-добрите в града, можете да срещнете много световно известни лица. Цената на този лукс е 490 €-580 € за двойна стая и 800 € за апартамент.

За пътешествениците с ограничен бюджет препоръчваме Museumzicht<@SITE_URLstrong>, Jan Luykenstraat 22 (тел. 020@SITE_URL671-2954). Семпъл, чист и гостоприемен хотел с чудесна локация точно срещу Rijksmuseum. 95 € е цената на двойната стая.

Къде да похапнете?<@SITE_URLstrong>

Най-добрият декор е в Café Américain<@SITE_URLstrong> в хотел Crowne<@SITE_URLstrong> Plaza Amsterdam <@SITE_URLstrong>- American Hotel, Leidsekade 97 (тел. 020@SITE_URL556-3232). Art Deco елегантност, впечатляващи полилеи Тифани от матирано стъкло от 1920 година и велурени тапицерии, витражи, специални масички за четене на пресата. Кухнята предлага избрани морски и месни специалитети. Любителите на джаз музиката могат да се насладят на неделния брънч от 12.30 до 3.30.


<@SITE_URLp>
Критиците на New York Times оценяват Café Luxembourg<@SITE_URLstrong>, Spuistraat 22-24 (тел. 020@SITE_URL620-6264) като "един от най-добрите ресторанти в света". Световна класа, уют и интимност. Обслужващият персонал носи бели престилки, а клиентелата е отбрана. Тук получавате големи порции храна на разумни цени. Заведението предлага специалитети от китайската и индонезийската кухня.

Най-добрата холандска кухня ще откриете в D'Vijff Vlieghen<@SITE_URLstrong> , Spuistraat 294-302 (тел. 020@SITE_URL530-4060). Девет отделни трапезарии, разположени в пет къщи, декорирани с артефакти от златната епоха на Холандия. Всяка зала има различен облик - залата на Рембранд с четири негови оригинала; стъклена зала; рицарска зала, в която можете да видите оръжия и доспехи от 16 век. Морски специалитети, мариновани в свежи подправки и необикновени гарнитури от див спанак и брюкселско зеле. Ресторантът предлага 40 вида jenever – холандски джин, включително и собствено производство.

Най-добрата вегетарианска храна е в Bolhoed<@SITE_URLstrong>, Prinsengracht 60-62 (тел. 020@SITE_URL626-1803). Романтична атмосфера и отлична креативна кухня.

Какво трябва да видите на всяка цена?
<@SITE_URLstrong>
В града има 141 художествени галерии и 42 музея, с което е добил славата си на културен център. За Амстердам казват, че е градът с най-много музеи на квадратен метър в света. Има дори музей на театъра, на марихуаната, на плаващата къща, на восъчните фигури, на бирата "Хайнекен".


<@SITE_URLp>
Започнете от площада Dam<@SITE_URLstrong>, където се намира Националният паметник – 22 метров обелиск, посветен на загиналите през Втората световна война. Църквата Westerkerk, статуята на Ана Франк, кулата на Muntplein са само част от интересните забележителности на града. Отделете си няколко дни, за да разгледате музеи като Van Gogh Museum<@SITE_URLstrong>, Rembrandthuis<@SITE_URLstrong> (къщата на Рембранд).


<@SITE_URLp>
Кралският Дворец (Koninklijk Paleis)<@SITE_URLstrong> е построен през 1648 година и се счита за една от най-значимите културно-исторически забележителности на Амстердам от 17-ти век. Намира се на площад Дам в сърцето на града, бил е дом на крал Луи Наполеон, брат на Наполеон Бонапарт от 1808 до 1813 година. Дворецът съдържа впечатляваща колекция мебели, скулптури, часовници и полилеи от 18-ти и 19-ти век. Работно време:<@SITE_URLstrong> 11:00 – 17:00 часа без почивен ден. Входни такси: възрастни – 4,50 €, деца – 3,6 €.

Кралският Музей (Rijksmuseum)<@SITE_URLstrong> е най големият и най-известен музей в Холандия. Музеят има впечатляваща колекция датираща от 15-ти до 19-ти век, включваща произведения на холандските майстори Рембранд, Франс Халс, Вермеер, както и впечатляваща колекция от скулптури. Там се съхраняват световноизвестните творби „Нощната Смяна” от 1642 година на Рембранд и „Прислужничката” от 1658 година на Вермеер.
Работно време:<@SITE_URLstrong> 10:00 – 17:00 – без почивен ден. Входни такси: възрастни – 8,50 €, деца под 18 години – безплатно.

Музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum<@SITE_URLstrong>) е открит през 1973 година и съдържа колекция от платна, завещани от холандския художник Винсент Ван Гог на брат си Тео. Музеят съдържа най-голямата колекция творби на едноименния майстор - 200 картини, 500 рисунки, 700 писма. Внимание заслужава първата голяма картина на твореца – Селяни ядат картофи от 1885 година, Слънчогледите от 1889 година, Жълтата къща в Арл. Музеят излага и творби на съвременници на Ван Гог като Анри де Тулуз Лотрек и Пол Гоген.
Работно време:<@SITE_URLstrong> 10:00-18:00 – без почивен ден. Входни такси: възрастни 7 €, деца 3-17 год. – 2,30 €.

Препоръчваме ви да посетите най-големия научен център в Холандия - NeMo<@SITE_URLstrong>. Проектиран от италианския архитект Ренцо Пиано<@SITE_URLstrong>, автор и на център "Помпиду"<@SITE_URLstrong> в Париж, музеят има формата на огромен зелен кораб, закотвен край Амстердам. Подходящ за деца от 5 до 105 години, това е може би единственият музей в света, където всичко може да се пипне.

Посетете и прочутия квартал на Червените Фенери<@SITE_URLstrong>, който се намира съвсем близо до централния площад Дам. Голям интерес предизвиква и музеят на секса<@SITE_URLstrong>, който е посещаван ежегодно от милиони туристи.


<@SITE_URLp>
Зоологическата градина Artis Zoo<@SITE_URLstrong> е зоопарк, аквариум, ботаническа градина, геоложки музей, зоомузей, планетариум - този огромен зелен оазис в самото сърце на града няма как да не ви впечатли. Ако разполагате с повече време, можете да стигнете дотам с корабче, като в цената на круиза е включено и намаление за зоологическата градина.

Водният транспорт<@SITE_URLstrong> е много популярно средство за опознаване на Амстердам. Със 165 канала, свързани с 1281 моста. Корабчета за разходки сноват по реката по всяко време на денонощието, маршрутите могат да задоволят и най-претенциозните клиенти - круиз на свещи, джаз круиз, пица круиз, архитектурен круиз, Рембранд круиз<@SITE_URLstrong>. Има дори специален маршрут със спирки до големите музеи в рамките на един ден, като в цената е включена и отстъпка за музеите.


<@SITE_URLp>
Не по-малко популярни от корабчетата в Амстердам са велосипедите<@SITE_URLstrong>. Удобното возило може да бъде паркирано навсякъде и е лесен и бърз начин за придвижване из столицата. Според статистиката в града има 600 хиляди велосипеда, които се отдават под наем срещу такса от 4 до 8 € на ден. В цената влиза и катинар за заключване на велосипеда.


<@SITE_URLp>
Не си тръгвайте от тук без да посетите Плаващия пазар на цветята<@SITE_URLstrong>. Тази единствена по рода си цветна феерия събира хора от всички кътчета на планетата, дошли да се полюбуват на растения от цял свят. Пазарът на цветята е целогодишен и е особена радост за очите. Оттук можете да отнесете със себе си цвете или дузина луковици от прочутите холандски лалета, които ще ви напомнят за града с хилядите лица.

Когато сте в Амстердам, не бива да пропускате да разгледате вятърните мелници<@SITE_URLstrong> на холандската столица. Няма друга държава в света, станала така известна със своите мелници. А едно време Амстердам се е славел с цели осем. Те и досега са тук, но само две от тях днес са отворени за посещения и достъпни за туристи – "Слотен" и "Де Отер".

Нощен живот<@SITE_URLstrong>

Музика на живо, ефектно шоу и незабравимо преживяване ви очакват в Melkweg<@SITE_URLstrong> (Lijnbaansgracht, 234; тел. 530 5302) – под един покрив се намират бар, клуб, салон, театър и галерия.


<@SITE_URLp>
Powerzone<@SITE_URLstrong> (Daniel Goedkoopstraat, 1-3; тел. 681 8866) побира 5000 души; клубът често кани световноизвестни певци и артисти за домакини на различни партита; входът за дамите е безплатен преди полунощ.

Odeon<@SITE_URLstrong> (Singel, 462; тел. 624 9711) се помещава в датираща от ХVІІ в. къща, била някога театър, а сега разполагащ се на три етажа клуб.

Що се отнася до т.нар. кафенета за "пушачи", лесно ще можете да го откриете, въпреки че вече нямат залепени стикери с изобразени конопени листа. По-известните от тях са The Bulldog<@SITE_URLstrong>, Rusland<@SITE_URLstrong>, La Tertulia<@SITE_URLstrong>.

Амстердам е домакин на много и различни по рода си фестивали. Културната програма на града е богата и разнообразна. Ще ви подскажем само малко – на 16 юни Джъстин Тимбърлейк<@SITE_URLstrong> пее на Amsterdam Arena от 19.30 часа, а на 29 юни в Heineken Music Hall са Chemical Brothers<@SITE_URLstrong>.

More from View Sofia

More Лица