Следва

Любимата на Леонардо ди Каприо, Камила Мороне, и ослепяващата рокля в сребро

Бъдете нащрек: 5 най-популярни фрази, използвани от манипулаторите

Ако, когато общувате с определени хора, все повече започвате да изпитвате гняв, негодувание, срам и безсилие, тогава най-вероятно причината за това е „варварска“ манипулация. Освен това може дори да не забележите колко лесно сте манипулирани с помощта на някои фрази. Кои? Сега ще ви разкажем >>> 

 

Health преди 2 години

Под манипулация се разбира отношението към другия, като към „вид вещ“, пренебрегвайки неговите интереси и намерения. Това влияние винаги е скрито, базирано на автоматизми и стереотипи, провокация, измама, интрига, намек. Манипулаторът абсолютно винаги е наясно със своите цели и средства, но ги крие старателно, оставяйки цялата отговорност за случващото се на вас.


Кадър от House of Cards

Хроничният манипулатор често е човек с нарцистично личностно разстройство (ADD). Характерът на такъв човек се характеризира със суета, пресметливост, хладнокръвие, безмилостност и жажда за власт над хората. Отвън те често ни изглеждат ярки и интересни, но всъщност са умели и жестоки манипулатори, готови на всичко, за да бъдат в светлината на прожекторите (четете още: Ако сладурчето ви пише ТАКИВА съобщения, бягайте с 200). 

Джоузеф Бурго, автор на "Пази се, нарцисист! Как да се справим с тези самовлюбени типове” идентифицира няколко типа истински нарцисисти: моралисти, отмъстители, провокатори, победители и други. Може да е много трудно да ги разпознаете, но да се научите как да го направите е жизненоважно: комуникацията с манипулативни нарцисисти може да навреди на кариерата ви, да разруши отношенията с приятели и семейство и да подкопае здравето ви. Ами ако този човек е ваш роднина, шеф, приятел или партньор? 


Кадър от Gone Girl

Ето някои от фразите, които чувате от манипулатора и които са първите аларми, за да се вслушате в себе си и да защитите своята независимост. Ако някой от вашето обкръжение понякога използва тези фрази, това не означава, че това непременно е човек с нарцистично личностно разстройство. В същото време честото използване на подобни вербални техники трябва да се разглежда като повод да преосмислите отношенията си с такъв човек.

1. "Прекалено усложняваш нещата, правиш от мухата слон"

Разбира се, понякога причината наистина може да е в нас. Нашите страхове и опасения може да се дължат на травматични преживявания в миналото или настоящата ситуация, като спусък, който отпушва състояние на подчертано безпокойство. Има само един начин да разберете дали в тази фраза е скрита манипулация - да прецените какво може да ви казва вашата тревожност и да се опитате да я оцените обективно и в ретроспекция. 

Предупреждение: манипулаторите съзнателно говорят и правят неща, които ви карат да се чувствате малко параноични. Например, правите забележка за рисковото му шофиране, която той отрича яростно, но вие сте абсолютно в правото си - рискът е налице и напълно неоправдан. Целта на манипулатора е да ви накара да се усъмните в коректността и логиката си, да подкопае авторитета и самочувствието ви. В същото време всичките му действия са насочени към това да ви внуши съмнение и да предизвика реакция, след което да ви обвини, че сте прекалено емоционални и дори истерични.  


Кадър от The Break-Up

2. "Ти не ме обичаш / не ме оценяваш / не те интересувам"

Хората с голямо самомнение най-вероятно се смятат за уникални и вярват, че трябва да бъдат третирани по специален начин. Понякога изглежда, че истинските нарцисисти са безразлични към мнението на околните, но всъщност за тях е изключително важно как ги възприемат. В този смисъл на манипулативните нарцисисти винаги са им малко любовта, уважението и признанието. Напомпаното чувство за собствена значимост не търпи компромиси и всяко посегателство върху самоувереността им ги „удря” на най-уязвимото място. В отговор те веднага впрягат любимото си оръжие - манипулацията.

В същото време, в началото на общуването ви с класическия манипулатор, той често издига в култ именно тези ваши качества - способността ви да обичате и да се грижите, и прекрасния ви мек характер. Това няма да продължи дълго, обаче, защото те трябва да са на пиедестала. Вашето привидно превъзходство над тях е като сапунен мехур, който те ще спукат в мига, в който почувстват известно охладняване. Обичайно тези хора лъжат, заблуждават, отнасят се към околните с презрение и арогантност. Много скоро всички тези качества ще започнат да се проявяват, което естествено ще предизвика у вас недоумение и отдръпване. 

Всеки път, когато не сте съгласни с тях и покажете своето недоволство, манипулаторите ще избухнат, че не ги обичате и уважавате, че сте зли и ограничени. Целта е да предизвикат чувство на вина. Тези фрази често са придружена от агресия. „Злобата и гневът са типичен отговор на нарцистична травма - те се опитват да избегнат болката, като атакуват...“ пише Джоузеф Бурго в книгата си "Пази се, нарцисист! Как да се справим с тези типове."


Кадър от The Tourist

3. "Ти си виновна за всичко"

Манипулаторите никога не са готови да поемат отговорност за грешките си; винаги има хора или обстоятелства, които са виновни за техните неуспехи. Прехвърлянето на вина е една от най-често срещаните манипулативни техники и начин за избягване на отговорност. Така истинските нарцисисти се убеждават в собственото си превъзходство и всемогъщество. Често подобна фраза е придружена от презрение, а опитът ви да се оправдаете вероятно ще предизвика бурно възмущение. Това е защитна реакция на критиките, които подсъзнателно тези хора очакват да получат за своята грешка или провал. Манипулаторите са в състояние да направят човек беззащитен и несигурен, бягайки от собствения си провал.

4. "Никой не ме разбира"

Разбира се, във всяка връзка има грешки и недоразумения. Но манипулаторите не признават правото на другия човек да има мнение, различно от тяхното. И когато реагирате на нещо, което не ви допада, мигновеното обратно действие на манипулатора е да ви обвини, че изобщо не разбирате за какво става въпрос. Често истинските нарцисисти прибягват до "газлайтинг" - техника на манупилация, позната още като "затъмняване", която има за цел да ви накара да се съмнявате в адекватността на своите възприятия и преценки (и дори в здравината на ума си!) чрез подценяване, обвинения и дори шантаж. 

Често реакцията им на несъгласие с тяхното мнение е бърза, брутална и безмилостна. Защитните механизми на истинските нарцисисти работят по такъв начин, че усилено се опитват да изглеждат като победители и да докажат, че срамният губещ е някой друг - т.е. вие. Когато са разстроени, манипулаторите отричат до последно болката или фрустрацията си, но едновременно с това търсят мигновен начин да проектират чувството върху отсрещния човек - те не са виновни, вие сте виновни, защото не ги разбирате. 


Кадър от American Horror Story

5. "Трябва да си доволна от това, което имаш"

Тази фраза обикновено си използва от родители по отношение на децата им, от шефове към подчинени или между партньори, придружена от сравнението с някой страничен човек. Такава фраза можем да чуем от майка, чиято дъщеря очаква да получи подкрепа и съчувствие: „Трябва да се радваш, че имаш съпруг, нямаш представа колко е трудно да отглеждаш деца сама, виж например…“. Манипулаторите отлично знаят стоят нещата при останалите хора и раздават оценки и присъди, без да им мигне окото. Всички те имат свои собствени скали на оценка, които не се коментират, и с които рано или късно и вие ще бъдете етикирани. 

Единственият начин да се справите с манипулатора е да ограничите комуникацията, а най-добре да я спрете напълно. Ако поради семейни или други отношения сте принудени да общувате с манипулативни нарцисисти, установете ясни правила за приемливо поведение с вас и бъдете готови да прекъснете контакта, ако се почувствате зле. Изобщо не се надявайте, че ще успеете да промените човека или да му помогнете. Хората с нарцистично личностно разстройство, които са опитни манипулатори, не могат да се променят без психотерапевтично лечение, до което обаче, по правило, рядко прибягват. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.