Бъдете нащрек: 5 най-популярни фрази, използвани от манипулаторите

Бъдете нащрек: 5 най-популярни фрази, използвани от манипулаторите

Ако, когато общувате с определени хора, все повече започвате да изпитвате гняв, негодувание, срам и безсилие, тогава най-вероятно причината за това е „варварска“ манипулация. Освен това може дори да не забележите колко лесно сте манипулирани с помощта на някои фрази. Кои? Сега ще ви разкажем >>> 

 

Под манипулация се разбира отношението към другия, като към „вид вещ“, пренебрегвайки неговите интереси и намерения. Това влияние винаги е скрито, базирано на автоматизми и стереотипи, провокация, измама, интрига, намек. Манипулаторът абсолютно винаги е наясно със своите цели и средства, но ги крие старателно, оставяйки цялата отговорност за случващото се на вас.


Кадър от House of Cards

Хроничният манипулатор често е човек с нарцистично личностно разстройство (ADD). Характерът на такъв човек се характеризира със суета, пресметливост, хладнокръвие, безмилостност и жажда за власт над хората. Отвън те често ни изглеждат ярки и интересни, но всъщност са умели и жестоки манипулатори, готови на всичко, за да бъдат в светлината на прожекторите (четете още: Ако сладурчето ви пише ТАКИВА съобщения, бягайте с 200). 

Джоузеф Бурго, автор на "Пази се, нарцисист! Как да се справим с тези самовлюбени типове” идентифицира няколко типа истински нарцисисти: моралисти, отмъстители, провокатори, победители и други. Може да е много трудно да ги разпознаете, но да се научите как да го направите е жизненоважно: комуникацията с манипулативни нарцисисти може да навреди на кариерата ви, да разруши отношенията с приятели и семейство и да подкопае здравето ви. Ами ако този човек е ваш роднина, шеф, приятел или партньор? 


Кадър от Gone Girl

Ето някои от фразите, които чувате от манипулатора и които са първите аларми, за да се вслушате в себе си и да защитите своята независимост. Ако някой от вашето обкръжение понякога използва тези фрази, това не означава, че това непременно е човек с нарцистично личностно разстройство. В същото време честото използване на подобни вербални техники трябва да се разглежда като повод да преосмислите отношенията си с такъв човек.

1. "Прекалено усложняваш нещата, правиш от мухата слон"

Разбира се, понякога причината наистина може да е в нас. Нашите страхове и опасения може да се дължат на травматични преживявания в миналото или настоящата ситуация, като спусък, който отпушва състояние на подчертано безпокойство. Има само един начин да разберете дали в тази фраза е скрита манипулация - да прецените какво може да ви казва вашата тревожност и да се опитате да я оцените обективно и в ретроспекция. 

Предупреждение: манипулаторите съзнателно говорят и правят неща, които ви карат да се чувствате малко параноични. Например, правите забележка за рисковото му шофиране, която той отрича яростно, но вие сте абсолютно в правото си - рискът е налице и напълно неоправдан. Целта на манипулатора е да ви накара да се усъмните в коректността и логиката си, да подкопае авторитета и самочувствието ви. В същото време всичките му действия са насочени към това да ви внуши съмнение и да предизвика реакция, след което да ви обвини, че сте прекалено емоционални и дори истерични.  

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.