Следва

Ваканцията на известните: Бела Хадид забрави сълзите, сложи мини бикините и взриви Маями

Да бъдеш Вещица е cool! Ренесансът на вещерския образ - защо, как и от кого

От XV до XVII в. са изгаряни живи заради афиширан мистицизъм, силно изявен характер или необуздана сексуалност. В днешно време ги боготворим, придавайки им изконни женски ценности, аурата на аутсайдери и “сярната“ красота. От кладата до пиедестала - как фигурата на вещицата се превръща в улграмодерна поп муза >>>

Celebrities преди 2 години

На какво са готови актрисите, за да изиграят роля от биографичен филм? Ако повечето се опитват да ги пресъздадат в по-общ план, други предприемат по-радикални стратегии като например Марго Роби, която овладява истинския гардероб на Шарън Тейт и носи нейните бижута, за да проникне по-добре в образа преди снимките на Once Upon A Time in Hollywood  на Тарантино. Има и по-впечатляващи истории. Хелена Бонъм Картър, муза на Тим Бъртън, която притежава цялата готическа екипировка, включваща антични и модерни времена (от рошаво-заплетената коса до заострените ботуши с връзки) разказва, че за ролята си на принцеса Маргарет в третия сезон на The Crown извикала духа на сестрата на Елизабет II, починала през 2002 г., на спиритуален сеанс. Очевидно Маргарет е била съгласна с факта, че именно тази актриса ще я въплъти, но при две условия. “Каза ми, че трябва да си среша косата и да придобия малко по-спретнат вид“, разказва Хелена - и да обърна внимание на начина, по който пуша и държа цигарето“. Лана Дел Рей пък през 2017 споделя в Туитър съставките за заклинание, отправено към Тръмп (Лана Дел Рей е част от култа Season of The Witch на Донован.) Тя също се присъединява към предизвикателството, лансирано от организацията W.I.T.C.H (Witches International Troublemaker Conspiracy From Hell), където смятат да се заемат с тогавашния държавен глава. Вместо да се крият от страх, че “ще завършат на кладата“, все повече и повече жени открито заявяват уклона си към вещерството.

Обикновено първото място, където упражняват силите си, е интернет пространството. Такъв е случаят на #WitchesOfInstagram, инфлуенсърки от ново поколение, които заменят метлата и острата шапка с емоджита на кристални топки и красиви таро карти и ги продават онлайн. Една от най-известните сред тях e Аманда Йетс Гарсия, по-известна с името Оракулът на Лос Анджелис. На своя уебсайт тя предлага подкаста си Strange Music, както и сеанси. Упражнява своите сили в града на миражите и фалшивите претенции Лос Анджелис. Можем да си представим колко актьори и актриси биха се консултирали с предсказанията й и биха се подложили на заклинанията й в името на някоя роля. Но не само. Много хора си пожелават просто “завръщане на любим човек” или да постигнат хармония със себе си. Младата жена разказва: “Майка ми беше вещица и ме въведе във вещерството, когато бях на 13 години. В края на пубертета реших да се обърна към семейната традиция. Дадох си сметка, че вещерството може да ми помогне да се свържа със силата си, да оцелея и да просперирам в съвременния свят. Започнах практиката си с групови сеанси, докато хората не започнаха да плащат за частни. Чета също на таро, извършвам лечителски ритуали и трансове, за да могат клиентите ми да се свържат с интуицията си. По-голямата част от тях работят в креативната сфера.” За Аманда практиките на магии са различни - езотерични ритуали, четения, свещи, медитации, ритуали на пълна луна, астрология, магични камъни. Всичко това оформя една тенденция на мистицизъм - или нормалност - сред момичета, които не се вписват в статуквото. И ние дори почваме да се замисляме дали да не изгледаме един филм на Ходоровски или да си поръчаме изданието таро карти на Салвадор Дали, просто за да се въведем в материята.

Днешните вещици са всичко друго освен страшни. Вече става въпрос за един космически начин на живот, с който да се подобри стандарта, а не окулт на харпии и тъмни заклинания. Аманда казва, че “вещерството е религия за земята, духовността на anima mundi, душата на света. Отдавна сме забравили, че имаме тази връзка, но все повече и повече жени осъзнават, че са вещици и това обозначава службата им към земята, разбират своите собствени сили и ги впрягат в работа и колаборация с други, за да направят света отново магичен.” Авторката на "Как да станем космически момичета? Наръчник на модерната вещица" няма срам да се определи като вещица и влага много повече във вещерството на Гуинет Полтроу, отколкото в това на Жана Д'арк или Салем. “Вещиците са навсякъде. Можем да събудим вещицата в нас, запалвайки една свещичка, или гледайки на карти, приготвяйки си билкова отвара на новолуние или просто медитирайки и слушайки музика. Това не е задължително някаква тъмна сила, а една жена, която се свързва с инстинкта си, вселената и природата. В свръхстресиращия и конкурентен свят, в който живеем, тази духовност изглежда като вариант да забавим темпото и да подновим контакта със себе си.”


Аманда Йейтс Гарсия, автор на "Мемоарите на една вещица"


Снимка: Clampart

Както жената вампир, образът на вещицата привлича и поп културата. С дългите, гарваново черни коси, готически бижута и кристали, тя е страшно телегенична. От телевизионните серии Practical Magic със Сандра Бълок и Никол Кидман до The Witches of Eastwick и Maleficent с Анджелина Джоли, вещицата обладава и екрана. Един нарастващ през годините интерес, заради който Сабрина (от "Сабрина, младата вещица) заслужава своя римейк. Дори мъжете се сливат с тенденцията - като например Хенри Кавил в ролята на секси вещер в The Witcher. Кортни Лав, Кейт Буш, а след тях Азилия Банкс отлично въплъщават по свой начин този идеал за силната, спиритуална и омайваща жена.

В света на модата също не пропускат тази красота на Дявола. Gucci и Алесандро Микеле също се встрастяват по окултните символи в колекцията “Suspirium”, както и арт директорът на Atelier D - Коломбина Юбер, която посвещава колекцията си на мистичната вселена - якета, украсени с гадателски бродерии, луни и звезди. Вещерството обитава и опаковките на маслата, елексирите и свещите на Goop (компанията на Гуинет Полтроу) и Moon Juice. Тиквата, инкрустирана с розов кварц, носещ магически добродетели, също преминава през последната кампания на No5 L’eau de Chanel с Лили-Роуз Деп като гадателка.


Martine Sitbon, Пролет/Лято 1993


Prada, Есен/Зима 2019


Moda Operandi


Dilara Findikoglu, Spring/Summer 2020


Undercover, Fall/Winter 2019


Gucci, Resort 2020

Вече не знаем на кой красив демон да се посветим..., но със сигурност го мислим.   

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 10 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.