Следва

Ауч, sex tapes: скандалният трейлър на Pam & Tommy, любовната история на Памела Андерсън

Претендентите за Оскар за 2022: "Дюн", "Макбет", "Спенсър" и другите

Оскарите през 2022 г. ще отбележат две години, откакто развлекателната индустрия се потопи в хаоса на пандемията

Movies & TV преди 2 години

През това време много проекти бяха заснети по строги протоколи за Covid-19 и най-накрая бяха пуснати множество дълго отлагани блокбъстъри - в кината, в стрийминг платформите или и в двете - но кризата далеч не е приключила. В резултат на това филмите, които се борят за слава и награди през този сезон, са всякакви, вариращи от високобюджетни до инди продукции. Сред тях виждаме любими актьори, които се надяват на пръв Оскар (Кристен Стюарт, Уил Смит, Кирстен Дънст) и талантливи жени (Джейн Кампион, Маги Джилънхол, Сиан Хедер), които искат да пробият в категорията за най-добър режисьор след успеха на Клои Жао с Nomadland.

Да, има време до церемонията на 27 март, но сумираме отсега най-вероятните претенденти, надолу >>>

The Power of the Dog

Отнесеният, но брутален уестърн на Джейн Кампион, разказващ за собственик на ранчо (Бенедикт Къмбърбач), който тероризира новата съпруга на брат си (Кирстен Дънст), е лидер в категорията за най-добрия филм - хипнотичната си кинематография, обезпокоителен край и сърцераздирателни изпълнения. А тази продукция може да направи актрисата едва третата жена в историята, получила Оскар за най-добър режисьор.

Belfast

След като получи силно желаната награда на публиката на филмовия фестивал в Торонто, полуавтобиографичната продукция на Кенет Брана, разказваща за детството му по време на Конфликта в Северна Ирландия, също е доминант в категорията. Джуд Хил е необикновен като момчето в главната роля, както и актьорите, които играят неговите родители и баба и дядо: Катрина Балф, Джейми Дорнан, Киърън Хайндс и Джуди Денч.

Dune

Научно-фантастичен гигант, който стана най-гледаният филм за годината (според Letterbox) и който даде на кината по света така нужното усещане за приключение, мащаб, холивудско майсторство. "Дюн" вече се оценява на над 350 милиона долара, атмосферната епопея на Дени Вилньов със сигурност ще бъде възнаградена с нещо от Академията. Дизайнът, монтажът и режисурата майсторски изграждат една естетическа вселена, в която визуалните ефекти навеждат към страхопочитание, костюмите са фантастични, а музиката (дело на носителя на Оскар Ханс Цимер) е божествена.

King Richard

Петнадесет години след последната си номинация за Оскар за "Преследване на щастието“, Уил Смит може просто отново да си осигури статуетка за страстното си въплъщаване в образа на Ричард Уилямс, баща и тенис треньор на Винъс и Серена, във вълнуващия биографичен филм на Рейналдо Маркъс Грийн. Какво друго в King Richard? Бионсе, която ще се конкурира с Били Айлиш в категорията най-добра песен, с "Be Alive“.

Licorice Pizza

Ако някой определено заслужава Оскар тази година, то това е Пол Томас Андерсън, номиниран вече осем пъти за наградата. Критиците и публиката обожават последния му романтичен филм - историята на тийнейджър (Купър Хофман, син на Филип Сиймор Хофман), който се увлича по по-възрастна жена (Алана Хаим). Статуетката за най-добър оригинален сценарий изглежда почти гарантирана, но този хит лесно може да вземе и още...

Spencer

Погледът (напомнящ повече халюцинация) на Пабло Ларайн към съдбовното пътуване на принцеса Даяна до Сандрингам за Коледа през 1991 г. може да обърка гласоподавателите на Академията, не може да се отрече силата, обхвата и зловещата точност на интерпретацията на Кристен Стюарт в ролята на Принцесата на народа. Почит трябва да бъде отдадена и на скръбната музика на Джони Гринууд, един от членовете на Radiohead, и на изящните костюми на Жаклин Дуран.


Възторжени овации! Критиците обявиха "Спенсър" с Кристен Стюарт като принцеса Даяна за шедьовър


Nightmare Alley

Последният филм на Гийермо дел Торо, хитът за нежното чудовище, "Формата на водата“, спечели четири статуетки, включително най-добър филм. Този ноар трилър е още по-звезден, защото Брадли Купър е карнавален работник, Кейт Бланшет - зловещ психиатър, а компания им правят преди номинираните за Оскар Руни Мара, Тони Колетт, Уилем Дефо и Ричард Дженкинс.

The Tragedy of Macbeth

Дензъл Уошингтън, Франсис Макдорманд и Джоел Коен имат общо 10 награди Оскар, така че е безопасно да се предположи, че завладяващото ново сътрудничество на триото ще бъде фаворит на наградите. Това е натрапчив, стилизиран преразказ на Шекспировата сага за убийствената амбиция и всепоглъщащата вина, "окъпан" в мъгла и заснет в блестящо черно-бяло.

The Lost Daughter

В своя смел режисьорски дебют Маги Джиленхол превръща завладяващия роман на Елена Феранте в богата и дълбоко кинематографична медитация със същото име. Разказ за радостите и агонията на майчинството. Номинацията за най-добър адаптиран сценарий би била напълно заслужена, както и признание за може би най-добрите роли на Оливия Колман, Джеси Бъкли и Дакота Джонсън.

Parallel Mothers

Въпреки че не беше избран за най-добър международен филм на Испания, обширната мелодрама на Педро Алмодовар, проследяваща две жени, които се срещат в родилно отделение, може да се прояви като победител в други категории - от оригинална музика до най-добра операторска работа. Най-големият актив на филма? Пенелопе Крус, носителка на Volpi Cup от Венецианския филмов фестивал, която се бори за Оскар за най-добра актриса.

CODA

В началото на 2021 г. очарователната комедия на Сиан Хедер, фокусирана върху дете, чиито родители са глухи, помете Sundance, превръщайки се в първия филм, някога печелил всички главни награди на фестивала в САЩ, категория драма. Като любим на ентусиазираната публиката, той може много лесно и елегантно да се вмъкне в надпреварата за най-добър филм или да отбележи поне участието на Емилия Джоунс и носителката на Оскар Марли Матлин.

More from View Sofia

24 SELF MADE: "Наполовина" на YANA, Гена и Григовор

All About Life преди 10 месеца

24 SELF MADE е поредица за любимите ни артисти. Заедно четем, още от миналия септември, докогато не ни свърши хубавото вино/кафе, за интересни и извънредно симпатични хора от града, които каним да се раходят по страниците ни, споделяйки искрено, честно, смешно, меланхолично, радостно или каквото е в момента настроението им, с техните думи, снимки, видеа, идеи, с тяхното изкуство и по техния начин, как изглежда, мисли и чувства един софиянец, Пролет 2023 edition. Here is part 6!  

More Movies & TV