Следва

Най-красивите ръкавици на сезона, включително супермодерните Prada с джоб

Скандал с Dior в Китай - обвиниха марката в "обезобразяване" на азиатски жени

Scandal is the name of the game

 

All fashion преди 2 години

От дни зрее скандалът с модна къща Dior, силно критикувана заради рекламна снимка на китайски модел с чанта Lady Dior, използвана на изложба на бранда в Шанхай.

The Beijing Daily публикува опустошителна статия, озаглавена „Това ли е азиатската жена  в очите на Dior?“ В материала се изтъква, че очевидно от бранда са се опитали да представят китайското момиче на снимката в най-неблагоприятната светлина.

Зловещи очи, мрачно лице и броня от династия Цин, описват кадъра в изданието, от където допълват, че това със сигурност кара китайската публика „да се чувства неудобно“.

Луничките по лицето на модела също са обект на критика, тъй като бледата кожа с равен тен се смята за единствено красива в Китай. Струва си да се отбележи, че снимката е направена от местния фотограф Чен Мън, но авторът е защитен в статията.

Фотографът е бил принуден да се съобрази с марката и естетическите вкусове на западния свят, се отбелязва в публикацията.

Хиляди хора в Китай, видимо от реакциите в социалните мрежи, са абсолютно съгласни с констатациите в статията. Официално от Dior все още не са коментирали ситуацията, но бе съобщено, че снимката все пак е премахната от изложбата.

Струва си да се отбележи, че това не е първият път, когато западните луксозни марки се оказват в беда на китайския пазар. През 2018 г. избухна скандал с Dolce&Gabbana - италианската марка беше критикувана за поредица видеоклипове, предназначени да илюстрират връзката между Китай и Италия. Но образът на модел, който се опитва да яде италианска храна с клечки, се възприе за обиден в Китай, като се стигна дори до бойкот на марката. В резултат на това дизайнерите трябваше да се извинят за кампанията.


Реклама Dolce & Gabbana

За Dior ситуацията също никак не е лесна, защото, освен конфузния момент в Китай, репутацията на марката е деликатно увредена и от сътрудничеството с рапъра Травис Скот, който от своя страна попадна под обстрел заради лошата организация и жертвите на фестивала Astroworld. Трагедията се разигра заради блъсканицата, като според последни данни загиналите са десет души, включително дете. 

Скот бе обвинен и в неадекватно поведение, тъй като не спря изпълнението си, след като е започнал проблемът. Той и рапърът Дрейк, също участващ във фестивала, вече са дадени на съд от близките на пострадалите. Съответно Dior бяха принудене да отложат пускането на колекцията със Скот.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.