Следва

Най-красивите ръкавици на сезона, включително супермодерните Prada с джоб

Скандал с Dior в Китай - обвиниха марката в "обезобразяване" на азиатски жени

Scandal is the name of the game

 

All fashion преди 2 години

От дни зрее скандалът с модна къща Dior, силно критикувана заради рекламна снимка на китайски модел с чанта Lady Dior, използвана на изложба на бранда в Шанхай.

The Beijing Daily публикува опустошителна статия, озаглавена „Това ли е азиатската жена  в очите на Dior?“ В материала се изтъква, че очевидно от бранда са се опитали да представят китайското момиче на снимката в най-неблагоприятната светлина.

Зловещи очи, мрачно лице и броня от династия Цин, описват кадъра в изданието, от където допълват, че това със сигурност кара китайската публика „да се чувства неудобно“.

Луничките по лицето на модела също са обект на критика, тъй като бледата кожа с равен тен се смята за единствено красива в Китай. Струва си да се отбележи, че снимката е направена от местния фотограф Чен Мън, но авторът е защитен в статията.

Фотографът е бил принуден да се съобрази с марката и естетическите вкусове на западния свят, се отбелязва в публикацията.

Хиляди хора в Китай, видимо от реакциите в социалните мрежи, са абсолютно съгласни с констатациите в статията. Официално от Dior все още не са коментирали ситуацията, но бе съобщено, че снимката все пак е премахната от изложбата.

Струва си да се отбележи, че това не е първият път, когато западните луксозни марки се оказват в беда на китайския пазар. През 2018 г. избухна скандал с Dolce&Gabbana - италианската марка беше критикувана за поредица видеоклипове, предназначени да илюстрират връзката между Китай и Италия. Но образът на модел, който се опитва да яде италианска храна с клечки, се възприе за обиден в Китай, като се стигна дори до бойкот на марката. В резултат на това дизайнерите трябваше да се извинят за кампанията.


Реклама Dolce & Gabbana

За Dior ситуацията също никак не е лесна, защото, освен конфузния момент в Китай, репутацията на марката е деликатно увредена и от сътрудничеството с рапъра Травис Скот, който от своя страна попадна под обстрел заради лошата организация и жертвите на фестивала Astroworld. Трагедията се разигра заради блъсканицата, като според последни данни загиналите са десет души, включително дете. 

Скот бе обвинен и в неадекватно поведение, тъй като не спря изпълнението си, след като е започнал проблемът. Той и рапърът Дрейк, също участващ във фестивала, вече са дадени на съд от близките на пострадалите. Съответно Dior бяха принудене да отложат пускането на колекцията със Скот.

More All fashion