Следва

Странна, хубава изложба: Референтни рамки в Little Bird Place

Лукаш Ябурек представя кристаланата си колекция DOLCE VITA в Чешкия център в София

Художникът, дизайнерът и майсторът на кристално стъкло Лукаш Ябурек ще представи на 2 декември в 18 часа в Чешкия център в София колекцията си за напитки Dolce Vita. Освен нея ще бъдат показани и изящно шлифовани дизайнерски вази, изработени с много внимание и прецизност

Events преди 2 години

Кристалните обекти ще бъдат изложени върху изящно изработените от естествени материали маси на българската фирма WOODLINE и придружени от специалната селекция вина на AYA Estate Vineyards. Изложбата ще продължи до края на януари 2022 година.

Обектите от декоративната колекция за напитки Dolce Vita са ръчно издухани в дървени букови форми, което им придава елегантен и оригинален стил. Колекцията включва различни форми чаши за бели и червени вина, просеко, флейти за шампанско, чаши за коняк, уиски, вода, коктейлнии и за дълги напитки, гарафи и декантери. Също така декоративни предмети, като издухани вази за цветя и ароматни свещи от цветно стъкло и френски восък.

Всички работи са обединени от любовта към стъкларския занаят и уважението към традициите му. Изящно шлифованите вази и кристалните сърца са неповторими с цветовите комбинации на стъклото и прецизно шлифованите в дълбочина елементи, което им придава скулптурен израз и необичаен контраст. Резултатът е игра на светлини и красиви оптични ефекти, които се получават чрез шлифоването на отделните цветни пластове на стъклото.

Лукаш Ябурек е майстор и дизайнер на стъкло, основател на Lukáš Jabůrek Studio. До 2018 г. е художествен ръководител на известната стъкларска фабрика Moser. Носител на Наградата на публиката в престижния конкурс Czech Grand Design 2012 за дизайна на вазите Hruška и Kolorit. Завършил е Средното стъкларско училище и Висшето професионално училище за стъкло в Нови Бор.

„Стъклото е най-красивият материал, защото винаги има нещо повече в него и това е перфектната му оптика. Стъклото никога не лъже, то говори със своите отражения и чиста душа". 

Посещението на събитията в Чешкия център се осъществява в съответствие с актуалната заповед на Министъра на здравеопазването!

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?