Развенчаха девет мита за пластмасовите опаковки

Пластмасовите опаковки имат ключова роля за хигиената, издръжливостта и безопасността на продуктите в ежедневието ни

Пластмасите са постоянно „под обстрел“ от всички страни. Безспорен факт е, че по-голямата част от продуктите, от които се нуждаем във всекидневието си, зависят от функционалните опаковки. Те трябва да отговарят на много строги изисквания по отношение на хигиена, издръжливост и безопасност за потребителите. Именно типичните свойства на пластмасите допринасят значително за спазването на тези изисквания. Ако пластмасата се използва отговорно и се рециклира след употреба колкото се може по-дълго, тя е по-устойчива от алтернативните опаковъчни материали. Солидните факти са най-ефикасният начин за противопоставяне на демонизирането на пластмасовите опаковки.

Мит #1. По-голямата част от отпадъците от опаковки са пластмасови
Факт: Пластмасовите опаковки представляват само малка част от отпадъците от опаковки.

В цяла Европа пластмасовите опаковки възлизат на приблизително 19% от общите отпадъци от опаковки. Значително по-голям дял, 41% се дължат на хартията и картона.

Мит #2: Стъклото, хартията и металът са по-екологични от пластмасата.
Факт: PET* (полиетилен терефталат) е устойчив опаковъчен материал

При сравнение на екологичните отпечатъци на различните опаковъчни материали, пластмасата често се представя по-добре от стъклото или метала. По-малко въглерод се отделя при производството на пластмасови бутилки за напитки, отколкото при производството на стъклени бутилки, вследствие по-ниския разход на енергия. Заради голямата си лекота при транспортиране, пластмасата генерира по-малко въглеродни емисии в сравнение с други опаковъчни материали. PET има основното предимство, че може да се рециклира много лесно и по пестящ ресурсите начин. Следователно опаковките с висок дял на рециклати имат ясно предимство по отношение на екологичния им отпечатък. PET е ценен материал, но трябва да се поддържа в рамките на цикъла на рециклиране и при никакви обстоятелства да не се „изхвърля“ в природата.
______

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.