Следва

Beauty starter: безупречната зрялост на Лейди Ди, какво маха и какво добавя принцесата, за да блести

Суха кожа? Разберете как да се грижите за нея!

Външният вид и състоянието на кожата ни не зависи само от гените

Face преди 2 години

Тя се влияе също и от правилната грижа, съобразена с нуждите ѝ. Дайте на епидермиса си малко време и внимание, за да видите какво му помага и какво вреди. Когато е сух, той е особено взискателен, затова е добре да се запознаете малко по-отблизо с неговите очаквания.

Като всеки тип, сухата кожа има както предимства, така и недостатъци. Не е лесно да се грижите за нея ежедневно, но когато научите повече за спецификите ѝ, ще се справите по-добре с проблемите, свързани с нея.

С какво се характеризира сухата кожа?

Обикновено тя е тънка, със светъл хладен оттенък и често по нея могат да се забележат малки капиляри. Поради слабата си еластичност, тя е по-склонна към преждевременно стареене от другите видове и е предразположена към лющене.

Най-големият проблем при нея е прекомерната загуба на влага, което означава, че губи свежия си, младежки вид по-бързо от другите типове. Затова ключовата задача на ежедневната ѝ грижа трябва да бъде оптималната хидратация и козметика, която може да ѝ я осигури: https://makeup.bg/brand/24165/.

Ето и някои от съставките, които ще хидратират сухата кожа:

Пантенол. Интензивно хидратира, ускорява процесите на регенерация, а също така успокоява раздразненията и зачервяванията.

Серамиди. Те свързват клетките в роговия слой, като по този начин го запечатват, предотвратявайки прекомерната загуба на вода.

Хиалуронова киселина. Видимо изглажда и стяга тъканта. Ефективно запълва малките бръчки и мимически линии, повдига овала на лицето, стяга и омекотява.

Пчелен мед. Задържа влагата в епидермиса, правейки кожата гладка и еластична. Като източник на естествени антиоксиданти, той също така забавя процеса на стареене.

Сок от алое. Има не само силен хидратиращ ефект, но и успокоява различни раздразнения и има антибактериални свойства.

Какво вреди на сухата кожа

Този тип кожа е много деликатна, затова е лесно да се раздразни от различни външни фактори. Един от тях са радикалните температурни промени. Както горещото време, така и студеният зимен климат нямат положителен ефект върху нея. Слънчевите бани, солариумът и сауната също не са най-добрите ѝ приятели. Сухата кожа не обича климатиците и силно отопляемите помещения - бързо става още по-груба и стегната.

Козметиката на основата на сулфати (SLS и SLES), които силно изсушават кожата, разрушавайки естествения ѝ защитен слой, също могат да бъдат пагубни за нея. Избягвайте и продукти на основата на вещества против акне, например бензоил пероксид. Почиствайте епидермиса с хладка (не гореща!) вода, не стойте във ваната твърде дълго и старателно попивайте тялото след къпане.

More Face