Следва

Ваканцията на известните: ослепителният тропически меден месец на Парис Хилтън

Никога вече кокосово масло! Ето причините...

Споровете за кокосовото масло продължават. Онези, които са свикнали да готвят храна с него - палачинки, овесени каши, дори меса - не могат да повярват, че техният идол сред мазнините е свален от пиедестала. Ако сте от тях, пригответе се за съответния шок...

Health преди 2 години

За съжаление, веднъж приветстван като суперхрана, сега този продукт се приравнява на отрова по отношение на степента на увреждане на организма. Какво се обърка с кокосовото масло и какво е наистина вярно?

"Чиста отрова". Ето как професорът от Харвард д-р Карин Михелс нарича кокосовото масло в лекция с доста яркото име "Кокосово масло и други хранителни грешки", която попадна в заглавията и получи милиони гледания в YouTube. Да, кокосовото масло - "superfood", обявено за Светия Граал на здравето, красотата и благополучието - падна от небето на земята, губейки  добрите мнения на кулинаристи и редовни консуматори.

Използването на кокосово масло, неговите полезни веществаи дебатът около статута му на суперхрана не са нищо ново. Говоренето за неговите чудодейни свойства в уелнес общността започна няколко години преди бума на кокосовото масло през 2015 г. Книги от този период, публикувани от хранителните блогъри Deliciously Ella, Amelia Freer и Madeleine Shaw, описват ползите от кокосовото масло, а продажбите в САЩ тогава нарастват с 38,8%, според изследователската фирма Spins. Рецепти, които насърчават употребата му във всякакви рецепти - от спагети карбонара до печено пиле - спечелиха сърцата на много хора и кокосът стана мода. Хората по света започнаха дори да си пият кафето с кокосово масло възникналo въз основа на мита, че то ускорява метаболизма и укрепва имунната система. Толкова е просто!

Токсичните коментари на Михелс се основават на факта, че кокосовото масло е с високо съдържание на наситени мазнини, за които е известно, че повишават нивата на холестерола и следователно риска от сърдечни заболявания. Митът, че лъжица кокосово масло на ден ще забави посещенията при лекара, изглежда е развенчан. "Тъй като кокосово масло повишава нивата на "лошия "холестерол, което е причина за сърдечно-съдови заболявания, и оказва неблагоприятно въздействие, ние не препоръчваме да се използва кокосово масло за готвене и хранене", - се посочва в Американската сърдечна асоциация през изминалата година. Британската фондация за хранене през 2016 г. се съгласи с това в своя доклад. "Ако харесвате вкуса на кокосовото масло, тогава го включете в диетата си, но не в големи количества и нечесто". "Кокосовото масло е богато на наситени мазнини. Британски и големи международни здравни организации заключиха, че има връзка между приема на наситени мазнини, повишените нива на холестерола в кръвта и повишения риск от сърдечни заболявания. Това накара здравните организации по света да съветват намаляването на наситените мазнини и замяната им с минимални количества, ако не можете да се откажете от тях изцяло."

Готвачи от цял ​​свят въздъхнаха с облекчение. През 2017 г. готвачът и телевизионен водещ Джизи Ерскин каза, че кулинарите не са склонни да следват тенденцията за кокосово масло. "Повечето от твърденията накараха хората да блъскат кокосово масло буквално навсякъде," казва тя. "Аз не правя така. Ако готвя италианско ястие, използвам зехтин. Кокосово масло в болонезе? О, не. Всичко ще има вкус на кокос."

Въпреки че статутът на кокосовото масло като суперхрана падна - той беше поставен под съмнение от почти всяка здравна организация на планетата - изглежда все още оказва влияние върху нас. Ето защо коментарите на Майкълс станаха viral: когато някой твърди директно в лицето, че един здравословен любим продукт не е наистина полезен, а освен това може да бъде и вреден, тогава това е много по-впечатляващо от просто поредния официален доклад.

Разбираемо е, че манията по кокосовото масло се е разпространи и зароди далеч отвъд нашите кухни. Както при други съмнителни уелнес тенденции, има смисъл да се обърнем към goop, платформата на Гуинет Полтроу (Четете още: Какво е вагиналната парна баня: плюсове, рискове и как си я правим вкъщи, ако се престрашим). Той възхвалява ползите от кокосовото масло във всичко - от крем за тяло, през средство за отстраняване на грим до интимен лубрикант. Goop също така продава комплект вода за уста "студено пресовано алкално кокосово масло“. Тази техника, предназначена за избелване на зъбите и почистване на устата, е модерна не много отдавна и самата Полтроу споменва, че водата за оста с кокос е неразделна част от нейния личен режим за красота. Goop не е единственият, който издига кокосовото масло като гениален и бюти продукт. Невероятен брой статии са посветени на маслото и добрите му свойства, но не и в View Sofia. Няма да влизаме дълбоко в темата защо кокосовото масло е "отрова" и за кожата, само ще припомним: Beauty Starter: Прелестна Маги Маурер или защо храната не е козметика.

Като средство за премахване на грим кокосовото масло върши наистина добра работа, както и всички масла, но е абсолютен кошмар за порите. Предпочитаме специален продукт на маслена основа. Разбираме привържениците на кокосовото масло: евтино е, работи бързо, мирише на Bounty, но не жертваме кожата си за сметка на това. Определено не бихме го избрали и вместо крем за лице, защото всеки, който е склонен към акне, трябва да забрави за това веднъж завинаги. Четете още: Какво никога не ядем, ако имаме акне - мнението на диетолог! Има много масла, които работят по-добре в грижата за кожата, а що се отнася до използването му като масло за тяло, пак един качествено формулиран лосион е много по-добрият вариант и дори цената ще бъде съизмерима с цената на студено пресовано кокосово масло с надпис "веган, органично, сурово“. Колкото до използването му като лубрикант... just forget it.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.