Следва

Sexy in black!

You're too old, honey, ако не харесваш Vetements, Fall 2022 READY-TO-WEAR

(old като усещане и светоглед, а не възраст) 

Runway преди 2 години

От септември всички ревюта пак са IRL. Какво забелязваме: не просто ново поколение дизайнери са в светлината на прожекторите, те желаят да разговарят с нов тип потребител. Днешните модерни млади хора отхвърляме бинарността в полза на множеството и разнообразието и сме силно незаинтересовани от маркерите за статус, лукс, положение, влияние или може би по-добрият начин да се каже е, че присвояваме статут на непознатото, лудото, странното, силно артистичното.

Тъй като това ново поколение пораства и става влиятелно, по-възрастните се чувстват нестабилни. Lil Nas X, музикантът на годината на GQ, изрази промяната така: "Предстои нова ера на знаменитостите и не мисля, че много хора ще я харесат. Но за мен е страхотна. Имам чувството, че събаря стени." 

Гурам Гвасалия е един от дизайнерите, които най-точно са си сверили часовниците. Той допринася към идеята от собствения си, хипермодерен ъгъл през новата колекция на Vetements, представена в Париж, която приема и говори за тези поколенчески и културни промени. В Zoom разговор Цюрих (където е главната централа на Vetements) той говори за биткойн милионери и social media милионери: "Кутюрерите от началото на 20-ти век се фокусират върху индустриалните магнати, които правят пари от петрол, недвижими имоти, шоколадови блокчета“, казва той. "Тази колекция настоява за предефиниране на модата и съвършенството в нашата ера“ - в пълен синхрон с новия купувач на луксозни стоки.

Ако виждате нещо цинично в "разпечатаните" пари на фона, you're too old, honey. Наистина, тук се случва нещо нагло, смело, дръзко, несъобразително (в най-хубав смисъл на думата). Надпис "The Gvasalias“ отпечатан с нещо, което прилича на шрифта от The Simpsons от вътрешната страна на тениска (това е намигване към пролетното шоу Balenciaga на брата на Гурам Демна). A, да, и маските... всички, освен една от 72-те визии, включват маска - по никакъв начин различна от тази, която Ким и Демна носиха на Met Gala. "Истината е, че в днешния свят, доминиран от социалните мрежи - и понякога от токсичната среда - не е нужно да сте Ким Кардашиян, за да имате нужда от уединение в живота си“, обяснява Гурам. За протокола той добавя, че маските са част от лексикона на Vetements от години.


Защо Ким Кардашян е най-добре облечената на Met Gala 2021


Като оставим настрана братската динамика, тук откриваме забележително развитие, най-вече включващо характерните кройки на Vetements. Закопчаването с копчета, панталоните, сакото и дългото палто на началната визия са направени от трико, което обикновено се използва за тениски и худита - иновация, логична и навременна след всичките локдауни - която се справя с противоречието "да се облека добре или да ми е удобно". "Можете да ги хвърлите в куфара си и да започнете да пътувате отново“, казва Гвасалия и пак е прав. Екипът също така експериментира с "дигитални 3-D модификации на моделите“, които придават на саката с права кройка форма на пясъчен часовник; проектира пухени якета и дънки с вградени ципове, така че потребителите да могат да променят силуетите, както намерят за добре. Друга визия наслоява оувърсайз тениски върху якета и ризи, противоинтуитивна идея, която въпреки това изглежда възхитиелно. Това ни връща пак към мисълта за новото поколение, което има невероятната сила прави контраинтуитивното абсолютно правилно. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.