Следва

Теория на кореспонденцията: Дженифър Лопес и Бен Афлек в Лос Анджелис, обич в есенната гама

Върджил Абло, човекът-вселена, когото едни обичаха, други - мразеха, но никой не остана безразличен

Върджил Абло, основател на Off-White и креативен директор на мъжката линия на Louis Vuitton, почина вчера, 28 ноември 2021г., на 41-годишна възраст. В историята на съвременната мода той ще остане човекът, който съчета уличната мода с лукса и изобрети нов визуален език, базиран на най-добрата смес - мода, музика и изкуство.

 

Celebrities преди 2 години

Списъкът с достижения на този мъж е толкова дълъг, че е трудно да се опише какво даде Върджил Абло на съвременната мода. Как изобщо бихме могли да дефинираме Върджил? Какъв точно беше той? Дизайнер? DJ? Основател на Off-White? Креативен директор на Кание Уест? Първият афроамериканец - творчески директор в Louis Vuitton? Всичко това са по-скоро подробности, при това неточни, взете поотделно. Самият Върджил предпочита точното и лаконично самоопределение „maker“, т.е. производител или още по-хубавото - правяч.  

Върджил Абло израства в семейство на имигранти от Гана, учи инженерство, получава магистърска степен по архитектура, след това работи по специалността в малки строителни фирми и диджейства в свободното си време, докато един хубав ден не получава обаждане от Кание Уест. Рапърът, оказва се, е чул оттук оттам за човек от Чикаго, който разбира от дизайн, музика и архитектура и би искал да се срещнат. Така Абло става не само творчески директор на Кание Уест, но и близък приятел - трогателната прегръдка на Кание и Върджил на дебютното шоу на Louis Vuitton завинаги ще остане в историята. През 2012 г. Abloh стартира малка марка Pyrex Vision, която нашумява чрез съвместните колекции с West и Asap Rocky, преди да бъде преименувана на Off-White. До този момент Върджил няма никакъв опит в модния дизайн, ок, с изключение на шестмесечен стаж.във Fendi, който няма особена стойност - в тези няколко месеца Абло и Уест разнасят кафета, копират документи и работят с фотошоп. Нищо повече. 

Суперсилата на Върджил се състои в това, че той разбира и боготвори по-младото поколение. Докато маркетолозите се чудят с какво да привлекат поколението Z, Върджил просто прави това, което усеща. Както самият той каза: "Това е всичко, което би пожелало 17-годишното ми Аз." Той не само облича тийнейджърите, но и ги подкрепя безрезервно. През 2017 г. Abloh стартира безплатна образователна програма в криминалния квартал на Чикаго, където местните тийнейджъри са обучени да работят с Illustrator и Photoshop, научават основите на търговията на дребно и на модната комуникация. След като в американския Vogue излиза материал за скейтъри от Гана, той сам се свърза с редакцията и пита как би могъл да им помогне. Същата година, не без помощта на Abloh, за момчетата е изграден скейт парк. Върджил е човекът, основал стипендиантската прграма Post-Modern, като набира 1 милион долара в подкрепа на чернокожи студенти, които искат да учат мода.


Феноменът Върджил Абло за значението на Off-White, дизайн-мантрата си, правенето на стойностна мода & още


Дрехите за Абло са не просто дрехи, а изявления - винаги и във всеки случай, дори да се касае за обикновена тениска. Дизайните му са точно пресечната точка между музика, политика и философия. И много, много изкуство: той работи с художниците Такаси Мураками, Джени Холцер, Футура. Върджил трудно може да се нарече гениален дизайнер, той е по-скоро виртуозен комуникатор, свързващ жадната за изкуство и себеизразяване младеж със света на лукса. Никога не дава приоритет на оригиналността, напротив, обича да повтаря, че контекстът и изваждането от контекста са важните неща. Върджил следва правилото за трите процента, за което често е критикуван от модната общност: идеята е, че можете да стъпите на даден съществуващ дизайн, да го промените с точно три процента и той става нов. В това отношение модата за Абло е точно като диджейството.

Колаборациите са другата голяма сила на Върджил Абло. Десетки са марките и компаниите, с които работи през последните пет години. Прави мебели с IKEA и Vitra, парфюм с Byredo, вода с Evian, кола с Mercedes-Benz. Има още съвместни колекции с Jimmy Choo, Timberland, Moncler, Levi's и постоянно сътрудничество с Nike - маратонките Nike x Off-White вече се продават на търгове в Sotheby's.

През 2019 г. Върджил обявява, че има нужда да си поеме дъх: ще работи от вкъщи в Илинойс, където живеят съпругата му Шанън и двете им деца, ще отмени планираните DJ сетове и няма да присъства на собственото си шоу на Седмицата на модата в Париж. В по-отдавнашните времена, Абло е като навита пружина - може еднвременно да подготвя по две луксозни колекции, да работи върху дузина колаборации и да пуска денонощно музика в който клуб реши или го поканят, но, оказва се, дори съвършеният човешки двигател има лимит. Дизайнерът публично заявява, че всичко с него е наред, но лекарите са го посъветвали да позабави темпото, защото постоянните полети и многото едновременни проекти влияят зле на здравето му. Оказа се, че през всичките тези две години Върджил се е борил с рак - рядка и агресивна форма на рак на сърцето, сърдечен ангиосарком.


Богдан "Chilldays" Плъков - българинът, който снима Наоми Кембъл, Върджил Абло и Кая Гербер


Дизайнерът работи до последните дни от живота си, без да споменава болестта си. Тази година той проведе две впечатляващи презентации на Louis Vuitton - колекциите му Есен/Зима 2021 и Пролет/Лято 2022 , могат без преувеличение да бъдат наречени най-добрите в цялата му кариера. Бе домакин и на две ревюта на Off-White. През лятото LVMH купи контролния пакет акции в Off-White и издигна дизайнера на нова позиция - Върджил получи такова признание, че можеше да се занимава с всички марки на конгломерата, включително алкохолите и хотелския бизнес. На 30 ноември в Маями трябваше да се проведе ревю на мъжката колекция на Louis Vuitton - дизайнерът, макар и в болница, все пак възнамеря да лети, за да присъства на шоуто. Върджил бе човек, отдаден на работата си с цялото си сърце. Вчера това сърце спря да бие. Целият моден свят скърби. Скърби и немодният. Защото има незаменими хора...  

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 21 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 18 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.