Следва

We Love: холивудската икона Рита Морено, 90, на червения килим

Изкуството да се показваш в социалните мрежи: смислените уроци на една много секси жена

Тя е рускиня, моден редактор на няколко водещи издания, успешен блогър, уверена и можеща жена. Рената Харкова е интересен типаж, чието мнение има значение, днес конкретно за това, доколко добре е да се показваме разголени в социалните мрежи. 

 

Health преди 2 години


Vogue, ноември 2017 

Обичам да се снимам. Струва ми се, че се справям с тази задача по-добре от други, дори най-талантливите мои сътрудници. Снимам се на таймера и просто си правя селфи в огледалото. Сутрин - в цял ръст, вечер - по залез слънце, или след тренировка - по всяко време на деня. Сменям образи и се вдъхновявам или от Синди Шърман, или от Надя Лий. Между тях има пропаст, както и между моите самодейни изяви и техните художествени произведения. На една снимка съм с метална мини пола на Versace и винтидж дантелено боди, червени чорапи и яка от кристали от парижкия Sexodrom - последователите ми коментираха, че съм едновременно арт обект, като Марина Абрамович, и муза. На друг кадър съм в прозрачен дъждобран, който подчертава всички извивки под светещото слънце. Публикувайки снимка в мъжко бельо и прозрачен спортен топ, бях болна от COVID-19 и така се опитах да се ободря - чрез коментарите на тези, които не останаха безразлични. На една от последните снимки съм с плетени шорти, златно горнище на бански и велурени сандали Jacquemus. Прегръщам се и демонстрирам беззащитност, а не физическата си форма. Несъвършените линии и композиции бяха оценени от моите приятели и абонати. През повечето време получавам коментари, което е вдъхновяващо. Важно е не само да следите физическата си форма и да се грижите за себе си, но и да бъдете креативни. 

Никога не съм се смущавала от голотата и явното показване на тялото - на обществени места и онлайн. В едно общество, подчертано патриархално, е било единствено възможно сценична изпълнителка да оголи леко бедрото си - исторически всяка женска професия, свързана със сцената, е била заобиколена от аура на лекомислие и лесна достъпност. На жена, която е сериозна по естеството на своите дела или задължения, не е било позволено да показва себе си и тялото си - за такава лекомислие човек е можело да плати със статута и репутацията си. Може би и днес, на някоя работна среща, облечена в мини пола топ мениджър ще бъде възприета двусмислено от партньорите си, но никой няма да задава въпроси за снимките на красиви голи крака в личните й социални мрежи. Феноменът на съвременните жени на власт се отнася до самочувствието, което излъчват офлайн и онлайн, за липсата на съмнения и за гордостта от постиженията - не само във фирмените дела или в семейната сфера, но и във фитнеса и дори в кабинета на психотерапевта. Новият социален договор премахва фалшивата скромност, поне в необятността на мрежата: тялото е просто тяло и човек, който открито го демонстрира - идеален или не - от самия факт, че е гол, не става по-малко отговорен, компетентен или надежден.

Социалните медии са като визуално проучване в наши дни. За да разберете дали даден човек е подходящ за вас или не, списък с неговите умения, примери за проектантска работа или образователни сертификати и всякакви квалификации не са достатъчни. Също толкова важни са отговорите на въпросите: кои са приятелите му, какви книги чете, в какви ресторанти ходи, къде и в какъв формат почива, как вижда себе си и как "се проявява“. Тази информация помага при избора на служител или партньор не по-лошо от това да имате MBA степен - лесно е да я намерите в социалните медии, например в Instagram. Един от маркерите за успех там е силното, тренирано и здраво тяло. Обичано и обгрижвано (уелнес движението до голяма степен е за това), то е материалното въплъщение на вътрешната хармония и доказателство за правилната инвестиция.

Като на креативен човек, корпоративната етика в социалните мрежи винаги ми е позволявала малко повече от, да речем, на банков служител. Когато възникнаха съмнения относно съдържанието, което генерирам, координирах най-откровените си публикации в офиса, директно с моя мениджър. Трябва да се отбележи, че тя никога не ми е отказвала правото на себеизразяване. Факт е, че се снимам в различна степен на обличане (или голота) - в моментите, когато се харесвам особено много или когато изобщо не се харесвам. Часовете по автопортрет в Instagram се превърнаха в един вид терапия и начин за себеоткриване. Тези снимки са проявление на моя личен творчески процес, само че фокусът този път не е върху модела, а върху мен самия. Въпросът, който се опитвам да разреша паралелно: къде е фината линия,

Създавайки тези фотосесии, разработих собствен метод: в позите си често се фокусирам върху академичното изкуство, например, древногръцките статуи и скулптурите от Ренесанса. Те винаги имат някакво трептящо чувство за невинност. Снимам със спокойно, безизразно лице. За тази тип изразяване са подходящи произволни и несъвършени кадри, сякаш заснети от по-малка сестра или приятелка (т.нар. „женски поглед“). Напълно забравям за ретуша - няма нищо по-привлекателно от това да се показват недостатъци - синини, драскотини и гънки на кожата. Възстановяването на тяхната нормалност е основното постижение на съвременните социални мрежи. И напротив, неестествените извивки на тялото, страстно разтворени устни и всякакви опити за откровено разкрасяване трябва да бъдат завинаги оставени под запрещение в собствения ви телефон. Също така в списъка с личните ми табута са снимки на задните части и снимки, направени откъм гърба. Те не казват нищо за човека в кадъра, виждам в тях ясно обективиране на тялото.

Дрехите и аксесоарите играят основна роля в моите експерименти. Ръцете, украсени с часовници Cartier, пръстени La Manso и Tiffany & Co. спасяват топлес снимките чрез ненатрапчиво прикриване на гърдите. Всички оверсайз дрехи работят в контраст с голото тяло: ризите на гаджето, яке през раменете или работен панталон. Голите крака могат да бъдат украсени със секси сандали Amina Muaddi, да са не по-малко ефектни в гумени ботуши  Bottega Veneta или еко-маратонки Veja.

Много важна част от визията ми е бельото. Обичам да демонстрирам гърдите си, като нося сутиен Agent Provocateur с протрити дънки - винаги можете да ги оставите разкопчани за снимка. Снимката по гащи е друго мое лично табу, но често си напомням, че са необходими правила, за да ги нарушаваш. И го правя с удоволствие, слагайки долнище от бански или микро шорти и в си се представям като топмодел, участващ в клип от 90-те, когато на небосклона блестяха истинските супержени.

За една жена, дори и най-уверената в себе си, нейната собствена привлекателност и потвърждението за това отвън, са много важни. Чрез свободното изразяване и самодемонстрация ние черпим енергия и инерция, за да завладеем света. И ако една освободена снимка в Instagram служи като стъпка към прекрасно бъдеще, тогава аз съм ЗА всяка гола част на тялото и всеки кадър, посветен на нея.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.