Следва

#ViewSofiaXMASGiveaway DAY 1

House of Gucci - как бе създаден филмът, подробностите от Лейди Гага, Адам Драйвър, Джаред Лето, Салма Хайек и Джеръми Айрънс

За какво всъщност се бори Патриция Реджани, от какви животни се вдъхновява Лейди Гага за ролята си, колко часа слагат грима на Джаред Лето всеки ден и още

Celebrities преди 2 години


Лейди Гага и Ридли Скот на снимачната площадка на House of Gucci

По кината вече върви най-чаканата премиера на сезона, пък и на годината - "Домът на Gucci". Филмът на Ридли Скот, в редакционната ни дисекция ТУК, е в устите на хората по целия свят от март тази година, откакто станя ясно, че снимките са в ход, протагонистът Лейди Гага вече обиколи света в бляскава форма, за да промотира това разкошно филмово наслаждение, а части от трейлърите отдавна са мийм-класика. Но воалът на мистерията, който обвива тази история на Сара Гей Фордън за убийство, лудост, блясък и алчност, е все още тук, и все още много интригуващ. Не само интересът към реалното престъпление и безкрайните интриги в  известната италианска фамилия са темата на деня, но и доколко светът на Gucci от онези времена е далеч от съвременния, защото, истина е, всичко изглежда като алтернативна реалност.

За да си обясним по-добре всички тези нюанси, влизаме зад кулисите на продукцията, с което осветляваме хронологията на действието и истинските герои в историята. На самите актьори в никакъв случай не им е лесно. За да се потопи дълбоко в образа на Патриция Реджани и да разбере истинските чувства на героинята, Лейди Гага буквално не излиза от ролята няколко месеца.

„Четох много за нея, гледах нейни интервюта и интервюта за нея, но се опитах да избегна каквото и да било външно оценъчно мнение, за да формирам свое собствено“, казва Гага. - За мен беше важно да поддържам определен „журналистически” подход към ролята, защото тя беше, и е, истински човек. Който освен това често лъже в интервюта. Затова беше необходимо да се разбере как изглежда тя, когато мами, и как - когато говори истината. Коя е истинската Патриция Реджани преди брака? Защото не се знае много за живота й преди убийството на Маурицио" (четете още: Един откъс от книгата „Домът на Gucci” от Сара Фордън, от който става ясно откъде тръгват нещата).

„Струва ми се, че когато го среща, тогава обикновена жена, Патриция се влюбва“, продължава актрисата. - Тя обича не само Маурицио, но и ролята си в семейния бизнес, която заема благодарение на него. Но когато властта й е отнета, Патриция реагира по съвсем различен начин от една обикновена жена - повечето бивши съпрузи не загиват. И все пак ми се струва, че тя се решава на тази крайна стъпка заради огромната болка, която й е причинена и с която живее дълго време." 

Често във филмите за миналото се прави силен акцент върху костюмите - те не само помагат да се очертае картината на епохата, но и задават правилната вълна, помагайки на актьора да свикне с ролята. За Лейди Гага обаче това е малко второстепенно: „Не исках Патриция да изглежда толкова изискана, колкото членовете на семейство Gucci, казва тя. - И не исках дрехите да говорят вместо нея. При изграждането на образа, се ръководех от три животни. В първата част, където е показана младостта на Патриция, тя беше домашна котка. В средата на филма - лисица (лисиците ловуват много игриво, което се опитах да усвоя). И накрая - пантера. Пантерите първо съблазняват, след това се нахвърлят."

Изследванията на Лейди Гага помагат не само на нея, но и на останалите актьори. „Беше ми малко по-лесно, макар че за Пина се знаеше много малко, но Лейди Гага знаеше много!", казва Салма Хайек, която играе екстрасенсът, врачка и довереница на Патриция, коята й помага да организира убийството на Маурицио. - "Така че изградих своя характер около връзката й с Патриция."

„Нямах представа, че ще снимам в този филм. Така се случи, че съм приятелка с Джанина (Джанина Фачо, съпруга на Ридли Скот ) и видях как тя се бори за този филм в продължение на 20 години, - разказва Салма. - Джанина видя не историята на жена, готова да направи всичко за пари, а по-скоро история за това докъде може да доведе любовта. Патриция е сложна, противоречива героиня, и мисля, че Лейди Гага си свърши работата добре. Беше много забавно да работя с нея: никога не знаеш как ще те изненада в следващия дубъл".

Гага не се среща с Патриция Реджани (което никак не се харесва на последната). Но още преди началото на снимките актрисата пита Ридли Скот дали, според него, Патриция е обичала съпруга си, на което той веднага отговаря с „да“. Изглежда, че мотивацията на Реджани е свързана преди всичко не със самия Маурицио, а със семейството, бизнеса и фамилията му. За Патриция (във филма) това е основното, но какво всъщност означава Gucci за нея?

„Това е бил нейният начин да оцелее“, обяснява Лейди Гага, „възможност да придобие смисъл, който никога не е имала, като съветва Маурицио как да прави бизнес. Така че тя се чувства ценна за него. Тя има идея за по-добър живот, а Gucci имат всичко, за което мечтае. Но не мисля, че Патриция е била изцяло обсебена от пари. Мисля, че тя вярва в този ред на нещата, че трябва да бъде така. Имайки предвид произхода й, от какво семейство е - доколкото знам, те са били членове на мафията, криещи се зад транспортен бизнес. Патриция е от тези, които стигат до крайности. Мисля, че сцената, в която тя наистина процъфтява, е когато в къщата им е обискирана, а тя се опитва да овладее нещата."

По-трудно от разбирането на самата Патриция Реджани, изглежда, е само да се разбере естеството на връзката й с Маурицио, особено от негова страна. Отчасти това остава загадка и за Адам Драйвър, който играе наследника на Gucci. „От миналия ми опит да играя реални хора, знам, че е по-добре да представиш героя с малките детайли, на които се натъкваш по време на подготовката“, казва Драйвър. "Можете безкрайно да си задавате въпроси за героя, но в един момент просто трябва да спрете и да останете отворени за нови идеи."

В "Домът на Gucci" мотивацията на всеки член на семейството, служител, партньор и пр. произтича от това, което този или онзи герой разбира под думата „Gucci“. Ако за Патриция това е начин да оцелее, за съпруга й това е семеен бизнес, който, изглежда, той с удоволствие би отказал, за Паоло Гучи (Джаред Лето ) е творческа свобода. Но какво означава Домът на Gucci за онези, които стоят в основата на неговия произход?

Джеръми Айрънс, който има ролята на сина на Гучо Гучи Родолфо, бащата на Маурицио, отговаря на въпроса така: „Това е миризмата на кожа. Приемственост, продължение на семейния бизнес, започнат от баща му. Усещане за принадлежност към ерата на отминалия блясък. Мисля, че за него Gucci е равносилно на място в музея“, казва той за своя герой.

Времето, което Айрънс цитира, са следвоенните 50-те години на миналия век, когато италианската философия la dolce vita излиза на мода и феновете на Gucci включват Франк Синатра и Грейс Кели. Между другото, във филма има сцена с копринен шал с цветен принт, направен по истински прототип. Принтът за италианската къща е изработен от художника Виторио Акорнеро, вдъхновен от "Пролетта" на Ботичели, а Родолфо го отпечатва върху шал - специален подарък за Грейс Кели.

За Паоло Гучи, който, по собственото му убеждение, блести с артистичен талант, наследството на марката няма особена стойност и това е показано във филма по доста гротескен начин. Въпреки това Джаред Лето, който често се появява в кадър заедно с Ал Пачино, който играе строгия му баща Алдо, с присъствието си намалява степента на напрежение във всяка сцена. Най-малкото защото през целия филм е невъзможно да се отървем от мисълта за грима му. „Прекарвах по шест часа всеки ден на грим, но винаги с радост и благодарност“, казва актьорът. - Използвах това време, за да свърша вътрешната работа върху героя. Няма смисъл да слагате маска, ако няма нищо зад нея."

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 20 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.