Следва

Голичка, но атрактивна: Ирина Шейк на премиерата на новия филм на Брадли Купър

Колко кафе да пиете: експертите отговарят

Вреда ли е кафето или полза? - няма категоричен отговор: напитката съдържа и двете. Как да се възползваме от ползите, без да бъдем ощетени от вредите? Наистина ли кафето влияе върху красотата на кожата ни? Колко кафе да пием на ден? – отговарят експертите

Health преди 2 години

Общоприето е, че допустимият прием на кофеин за възрастен здрав човек е до 400 mg на ден. „Това са около 2, добре, максимум 3 чаши еспресо или американо“, казват диетолозите и хранителни терапевти. „Според статистиката именно тази доза най-често се абсорбира нормално и се понася добре, тоест не дава никакви странични ефекти.“

Но в съвременния ритъм на живот невинаги е възможно да се спазват стандартите на СЗО и често хората злоупотребяват с тази ободряваща напитка. При редовна висока консумация на кафе диетолозите са категорични, че се наблюдава намаляване на желязото, калция и цинка, главно в женското тяло. А също и при излишък от кофеин и способността му да се натрупва, човек рискува да се сблъска с редица последствия: от различни обриви до изчерпване на нервната система и натрупване хормони на стреса. Диетолозите са на мнение, че с кафе обичайно злоупотребяват хората, които са свикнали да се стимулират - съветът тук е да дозират (целенасочено и умишлено )количеството кофеин.

Според експертите, от голямо значение за това дали и доколко кафето е повече вредно или повече полезно за нас, са индивидуалният подход и генетичният аспект. „Ако човек има набор от гени, които бързо метаболизират кофеина, тогава кафето няма да засегне кожата или кръвоносните съдове“. Говорейки за кафе, лекарите имат предвид чиста, висококачествена и натурална напитка, без добавени мляко и захар. В крайна сметка кафето с мляко и още по-лошо - със захар или подсладител - се счита за хранене и може да повлияе негативно не само на състоянието на кожата, но и на червата като цяло, категорични са диетолозите. 

Няма научни доказателства, че чистото кафе има отрицателен ефект върху кожата на лицето. Напротив, кафето действа като антиоксидант и предотвратява стареенето. За здравословни ползи специалистите препоръчват да се пие по една чаша еспресо на ден, без да се приема храна заедно с него. 

Генетиците са леко иронични, казвайки, че всеки човек е строго индивидуален организъм, за чиято "употреба" няма писмени инструкции, така че няма единно правило относно кафето за всички. Въпреки това те също съветват да се пие кафе без мляко. По-добре е да се направи извод за конкретен човек дали трябва да пие кафе въз основа на личния му опит, а не въз основа на модерен анализ на гените, отговорни за метаболизма или чувствителността към кофеина. „Генетичният тест осигурява само 5% от вариабилността на тази черта“, обясняват учените. "На хората с бърз метаболизъм на кофеина кафето ще донесе повече полза, отколкото вреда." Все пак, кафето може да увеличи риска от нервни и сърдечно-съдови заболявания, но, с абсолютна сигурност, то не влияе на кожата или процеса на стареене.

Същото мнение споделя и кардиологът, кандидатът на медицинските науки Елена Прокопович, като добавя, че благодарение на антиоксидантите и алкалоида в кафето, напитката има само положителен, тонизиращ ефект, както върху нервната, така и върху сърдечно-съдовата система. Основното нещо е да не злоупотребяваме с него, защото с помощта на кафето стимулираме тялото, получавайки краткосрочна енергия, но това в крайна сметка води до изчерпването му.

И така, изводите: по-добре е да пием кафето чисто, не горещо, без добавки и без да го смесваме с храна сутрин. Вкъщи е оптимално да си правим напитката от зелено или натурално кафе на зърна, или варено смляно кафе - то съдържа повече антиоксиданти. Кафето без кофеин щади нервната система, а кафето без мляко и захар лесно може да се счита за напитка на красотата. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.