Следва

Много красивата Дженифър Лорънс в Dior на премиера на Don't look up

С високо вдигнати рамене: тенденцията на подплънките е пак тук, но вече за да гали, а не да заповядва

Открояващи се, обемни, екстравагантни. Във формата на арка или ветрилообразни, подплънките на саката и роклите се върнаха. По-нежни (и не толкова политически-ориентирани) от тези през 80-те, защото социалната действителност е различна, значението на ролята на половете е силно видоизменено, модата е друга, макар и същата

Celebrities преди 2 години



Една от големите модни тенденции за този зимен сезон са именно обемните, аркообразно извити подплънки или широките, свличащи се по раменета ръкави. Това модно течение може да се обобщи и визуализира с колекцията на Nicolas Ghesquière за Louis Vuitton, с палтата Chloé, с късите рокли на Dolce&Gabbana и с плътно прилепналите грахово зелени палта Balmain с ветрилообразни подплънки, които нямат обаче твърде много допирни точки с модата от 80-те и началото на 90-те години, считани в онзи период за основно дизайнерско вдъхновение.

Въпреки комбинацията с тюлена пола или с клин, която сякаш е измислена нарочно за да криви визуално пропорциите, материалите са различни и се отличават от значително по-тежките, използвани в миналото. А и оттогава текстилната обработка изживява голям напредък и определено е олекотена, като една от причините са лиматичните изменения. Ако се върнем назад във времето, разглеждайки зимните архиви от XX век на Zegna или на Vitale Barberis Canonico, то ще се пренесем в един от онези криминални романи, в които обстановката е изградена около усещането за мъгли и лют студ...



Но преди всичко овърсайз подплънките за този зимен сезон съответстват на много различен социален момент в сравнение с онзи от годините на първото истинско западно овластяване на жените, ерата на Маргарет Тачър и Мелани Грифит от „Работещо момиче“, и на крилатата фраза на Джоан Кюсак от филма: "Ако искаш да те приемат сериозно, имаш нужда от сериозна прическа". За да имат хората респект към героинята на Грифит, тя трябва да си подстриже късо косата и да започне да носи сака с подплънки на раменете като на ръгби играч или като на ренесансов наемен войник. Това е силуетът, който Джани Версаче и Тиери Мюглер създават за жените с цел да си проправят път през "вражеските" територии. Рамене на авантюристки, на изследователки: детайл откраднат, а не зает, от мъжката мода.

40 години по-късно дъщерите и внучките на тези жени все още не са завладели всички пространства, които биха искали, но вече не смятат за необходимо да го правят, поставяйки се в непрекъснат косплей. Тези високи рамене придружават, галят, обгръщат и подчертават емоциите. Те са важни, но нежни като чувствата, които искаме да опитаме отново.

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 10 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.