Следва

Ким Бейсингър на 68! ЧРД с иконичните ретро визии на тази фантастична жена

Хладен душ сутрин = няколко килограма надолу!

Научинете изследвания категорично потвърждават, че излагането на студ често има благоприятен ефект върху тялото. Включително студените душове и вани, които, освен тонизиращи, се оказват и... отслабващи. 

 

Health преди 2 години

Можете да отслабнете по различни начини. Някои вярват в периодичното гладуване, други влагат всичките си усилия в спорта, а трети се опитват да вместят всички полезни елементи в скромните 800 калории на ден. Доктор Сара Каят, един от редовните участници в програмата This Morning на ITV, коментира един от популярните методи за отслабване, отговаряйки на въпроса дали е справедливо да считаме студен душ или потапяне в студена вода като един от най-ефективните начини за отслабнете.

Доктор Каят е убедена: „Често препоръчвам на хората да преминат през т.нар „студена терапия“, тоест да се потопят за малко в ледена вана или да направят едноминутен студен душ. Това определено има благоприятен ефект върху психичното здраве, имунната система и значително подобрява благосъстоянието." Лекарят прави уговорката, че това й убеждение е базирано повече на лични наблюдения, защото "няма масово правени специализирани проучвания, всъщност такива почти не са правени". 

Каят обяснява, че когато тялото се затопли, то изразходва калории. "Когато става дума за отслабване, когато ни е студено, трябва да намерим начин да генерираме топлина. Имаме тези мощни клетки, наречени митохондрии, които живеят в нашите кафяви мастни клетки, разположени във врата, ключиците и по протежение на гръбначния стълб. Тези малки, мощни клетки използват глюкоза, за да я превърнат в топлина, затопляйки тялото. "Така че, когато скочите в студена вана, те се активират и изглежда продължават да са активни часове след това."

"Това всъщност е подход, известен като методът на Вим Хоф, известен като "ледения човек“, който поставя няколко рекорда за престой на студ. Факт е, че този метод има редица ползи, особено по отношение имунната система и психичното здраве, както и такива, които водят до подобряване на физическото състояние. С което никак не искам да кажа, че бягането, например, не е още по-добрият и здравословни начин за отслабване. Но студените бани със сигурност помагат да изразходвате част от калориите".

Методът на Вим Хоф се основава на студена терапия, дишане и изолация. Що се отнася до елемента "студена терапия", това може да бъде криотерапия, която се предлага в много спа центрове. Плуването през зимния сезон и ледената баня у дома също са подходящи - по-добре е да го правите сутрин, за да се ободрите и заредите за новия ден. Методът Хоф е разбира се, доста по-кардинален, тама става дума за престой в ледени плочи - едно изпитание на ръба на човешките възможности. За да издържим на нещо подобно, макар и доста по-омекотено, самият Вим Хоф съветва да си представим, че сега не е есен или зима, а жарко лято, и така  „да превърнем тялото си в енергия“.

По един или друг начин „леденият човек“ учи хората да контролират по-добре телата си. Препоръчително е да започнете с дихателни упражнения и медитация и постепенно да излагате тялото си на ниски температури, като вземете студен душ. Когато тялото стане по-силно, е време да преминете към по-продължително престояване в студена, първо, а после и ледена баня.

Учените наистина са открили доказателства, че въздействието на студа върху тялото ускорява метаболизма. Студената терапия е свързана с подобрено качество на съня, повишена бдителност и подобрен имунен отговор. Доказано е също, че студените душове помагат за ускоряване на възстановяването след тренировка. Спортистите често правят ледени бани след интензивни тренировки, за да намалят болката в тялото след натоварване. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.