Следва

Знаете ли, че: Чорапогащите унищожават планетата. Еластанът е големият кошмар, но еко решенията са на път

Всички визии от шоуто Chanel's Mètiers D'Art 2022

16-то поред, то е реверанс към осемте занаятчийски ателиета, с които модната къща работи и без които нищо от това, което виждаме в Chanel, не би било възможно  

Runway преди 2 години

Всяка година шоуто Métiers d'Art на Chanel почита изключителните умения на талантливите занаятчии, допринасящи за реномето и класната история на модната къща. За тазгодишното шоу, представено вчера привечер в le19M, фирмата отдаде почит на осемте  мастър ателиета - от тези на вещите обущари до майсторите на бижута, ангажирани с това да произведат изключително прецизните артикули на френската къща, сезон след сезон. Креативният директор Виржини Виар добавя своя личен щрих към всеки толет в шоуто, отдавайки специална почит към осемте творчески ателиета, и всичко това в прекрасната архитектура на le19M, новата парижка сграда, проектирана от архитекта Руди Ричиоти специално за Metiers d’Art.

„Кутията с покани включваше колекция от текстове на рапърите Claude MC Solaar и Abd Al Malik и писатели като Сара Чиче, Ан Берест и Нина Бурауи, споделящи визията си за Maisons d'art, живеещи в le19M. Има и серия от пощенски картички, взети от анимационните филми, създадени от REMEMBERS. Исках всеки модел, нарисуван от различен илюстратор, да представя по един Maisons d'art и да се развие в малка история, вдъхновена от тези толкова важни за нас сътрудници. Без тях Chanel не би бил Chanel. Исках да илюстрирам всяко ателие възможно най-добре, но със закачка и намигване", обясни Виар. 

По отношение на самата колекция, извънредно красива, отбелязваме изобилието на плетива, много богата бродерия и пищна палитра от бижута, приковаваща погледите. Тоалетите са съчетани с обувки ала Мери Джейн в цвят, съобразен с нюанса на съответиня ансамбъл. Творческият грим директор на Chanel Лучия Пика украсява очите на моделите с дебела очна линия под формата на крило в рокендрол стилистика. И този път в модата на  Chanel, Виар се стреми да преоткрие кодовете за комфорт и лекота в обличането, като отдава нужното внимание на тъканите от букле и туид, претворени в костюми и рокли, наслоени, най-разнообразни дължини и вариация от стилове - прекрасна свежа актуализиция на емблематичния стил на марката.

Виар и нейният екип от осем занаятчийски ателиета подчертават всеки дребен детайл, превръщайки го в център на вниманието - пискюл тук, волани там, бродерия - на трето, неочаквано място. Вниманието към всеки дребен, на пръв поглед незначителен елемент в колекцията е издигнато до невероятни висоти, създавайки динамичен, много ефектен total look, като на първо място споменаваме водопадите от прелестни бужита, сякаш натрупани безразборно по шиите и китките на момичетата, а всъщност подредени в маниакално обмислен ред. Съчетанията на дълбоки деколтета, огромни монограми на Chanel и плавни долнища е идеалния начин, по който си представяме отпразнуването на това висше майсторство - занаятчийската, бавна, трудна и винаги ръчна направа на фините и скъпи детайли - приносът на осемте майсторски ателиета към цялостния имидж на Chanel.

Всички визии от шоуто Chanel Métiers d'Art 2022 са в галерията ни >>> а прекрасната Мика Арганяраз е дамата, която за пореден път закрива шоу от този калъбир. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.