Следва

Дъщерята на Мадона Лурдес Леон в стила на 90-те. Критиките заваляха като декемврийски дъжд

Така се възпитава култура: Teatro alla Scala откри сезона с с Макбет и най-великия сопран на времето ни - Анна Нетребко

На 7 декември, денят, в който се чества патрона на града - Сант Амброджо, миланският Teatro alla Scala откри новия си сезон с операта "Макбет" на Верди. Под диригентството на един от най-големите диригенти на времето ни - Рикардо Шайи и с великолепната Анна Нетребко и големия баритон Лука Салси в главните роли.

Celebrities преди 2 години

Събитието бе първото след затварянето на театъра поради пандемията и предизвика изключителен възторг в Италия, страната - родина на операта, както и по целия свят - тв-каналите Rai1, Rai1 HD и RaiPlay показват спектакъла до 22-ри декември, на живо гениалната музика на Джузепе Верди звуча по Radio3. Rai.com излъчи спектакъла в десетки италиански киносалони на живо, излъчвания имаше и в Испания, Норвегия, Финландия, Швейцария, Полша, Нидерландия и Великобритания - на живо, и в Австралия, Южна Америка, Русия, Белгия и Франция - на запис. Премиерното представление ще се излъчва още по телевизиите Arte (Франция), ZDF (Германия), RPT (Португалия), RSI (Швейцария), Япония (NHK), Корея (Il Media) и Русия (TV Kultura).


Театро ла Скала с цветната окраса от Джорджо Армани


Лука Салси на преден план в сцена от Макбет, снимки Бреша и Амизано, с любезното съдействие на Teatro alla Scala

Партньор на вечерта бе Джорджо Армани, който, чрез своята Giorgio Armani Gruppo, осигури цветята, украсили не само централната ложа, но и целия изумителен театър отвътре, както и тоалетите на звездните гости. Някои от най-красивите рокли с неговия подпис, показани по време на галата, представяме по-надолу.


Роклята на лейди Макбет, проектирана от Джанлука Фаласки. С любезното съдействие Teatro alla Scala.

Il Macbeth в La Scala е режисиран от Дейвид Ливърмор, който казва: "Върнах операта в настоящето, в един град като Ню Йорк или Сингапур, например, с атмосфера, много прилична на тази във филма Inception ("Генезис") на Кристофър Нолан, защото "Макбет" е опера, която се отнася толкова директно към настоящето, колкото малко други опери. Избрахме да споделим погледа си върху политиката чрез операта, не чрез дописка във вестника. Използваме много видео технологии и сложна, високотехнологична и иновативна сценография, още повече, че откриващата вечер на Скалата винаги привлича вниманието на света към Италия, поради което и отговорността е огромна. Един такъв спектакъл трябва да представя великото лирично изкуство Опера - италианският национален символ, по най-добрия възможен начин".


Ливърмор и Шайи по време на репетициите, снимки Бреша и Амизано, предоставени с любезното съдействие на Teatro alla Scala

Рикардо Шайи, световноизвестният диригент, за своята осма откриваща вечер в театър номер едно в света:

"Поставяме тази опера за пръв път в La Scala във варианта й, преработен от Дейвид Лоутън за Ricordi. Избрахме версията от 1865, но новото тук е, че в четвърто действие е представена смъртта на Макбет (с арията "Mal per me che m'affidai") от версията от 1847-ма. Според мен е супер интересна тази препратка към младия Верди, една инициатива, която стартирахме с "Жана Дарк", в която също пя сопраното Анна Нетребко, сега в ролята на Лейди Макбет, и Франческо Мели, сега в ролята на Макдъф; след това минахме през "Атила", в главната роля бе Илдар Абдразаков, който сега пее Банко, и сега завършваме с "Макбет". С Анна Нетребко сме работили много пъти под различни режисури, сега пак опитахме да пресъздадем максимално точно сложния психологически образ на Лейди Макбет в кошмарната необходимост да се изправи срещу побъркания си съпруг. Последната сцена, тази със сомнамбулизма, изисква висше изпълнителско майсторство, радвам се, че стотици хиляди хора по света ще се насладят на това. Огромна е ролята и на сценичната работа на хора и останалите солисти - великолепната работа е на пантомимния хореограф Даниел Езларов".


Анна Нетребко, снимки Бреша и Амизано, с любезното съдействие Teatro alla Scala

Доминик Мейер, изпълнителен директор на Teatro alla Scala:

"В един подобен момент, в който толкова много европейски театри все още са затворени, мисля, че ние, в Италия, сме големи щастливци, че можем да се върнем към сцената с този спектакъл."

Джорджо Армани, официален партньор на Сезон 2021/2022:

"След един толкова труден за целия свят период, тази премиерна вечер в La Scala има огромно символично значение. Сезонът е открит, след месеци ступор, и една от най-важните културни институции, не само в града и в Италия, но и в целия свят, отново отвори врати за публиката си. Щастлив съм не само като зрител и жител на Милано, но и като официален партньор на вечерта и автор на цветния декор на залата. Това е един изключителен, за мен и за Милано, невероятен момент, изпълнен с радост и щастие".

Дизайнерът демонстрира почитта си към изкуството и La Scala с надпис на зида на улица Broletto в Милано: виждаме снимка на театър с все публиката му и отгоре й, изписан на ръка, надписът Bentornata! (Добре дошла отново!). От първите дни на декември същото изображение украсява спирките на автобусите и трамваите в града.

Изключително, вълнуващо и патриотично, в най-хубавия смисъл на тази дума, това преживяване е мечта, стремление и надежда за всички. Така се прави, отглежда, възпитава култура!


Грета Феро в Giorgio Armani Privé


Джорджо Армани, Диодато в Джорджо Армани


Лудовика Зауер в Джорджо Армани, Алесандро Кателан в Джорджо Армани, Джорджо Армани


Барбара Палвин, Джорджо Армани

Лавиня Биаджоти

 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 15 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.