Следва

100% еко

Ах... Balenciaga, Pre-Fall 2022

Забравете Y2K, приятели...

Runway преди 2 години

Новината на Balenciaga е, че Демна (както вече желае да бъде наричан, без фамилия) пренавива часовника към средата до края на 90-те. Това е времето преди интернет, след грънджа, когато единственият приемлив моден цвят е черното, единствената цел е да изглеждаш безпощадно и когато незаконните складови рейв партита - и деконструкцията, и минимализма, и ъндърграунд и модните ревюта - бяха най-доброто нещо...

Предимно черна и настръхнала от отношение, тази предварителна за следващата есен колекция изглежда е това, като което Демна си представя, че се е усещала аналоговата ера, като в същото време е 100% разпознаваема като 2022 Balenciaga, разбира се. "90-те са десетилетието, в което осъзнах, че обичам модата“, казва той по телефона от Париж на колегите от Vogue. "Хората са забравили тази ера, защото наистина не могат да я опознаят. Тогава модата беше по-мръсна, по-гадна и забавна, а не филтрирана и издържана, излъскана, подходяща и виждана във всяка една платформа, както е сега.”

Очевидно Демна също не може да си спомни всички тънкости на модата в онези дни. Той в бил на 14 през 1995 г. - не твърде млад, за да изгради ангажимент за целия си живот, да мисли за дрехи, да тръгне по маршрута, по който върви до днес, когато е на 40, и да си прекарва страхотно, играейки със символите на 90-те. Най-силно засегнатият такъв в новата колекция - фотокнигите с полароидни снимки, филм на режисьора Хармъни Корин и фалшива видеокасета с надпис "Balenciaga: Изгубената лента“. "Това е като да откриеш шоу, което никога не се е случвало - кървавият период на Balenciaga, преди Никола Гескиер да пристигне."

Видеокасетата, която той изпраща, очевидно е невъзможна за възпроизвеждане - остарял обект за едно ново поколение. "Тя е като безполезен археологически артефакт. Харесвам носталгията. Мисля, че придобива нова стойност, когато всичко е метавселенско и кибер-естетическо“, казва той през смях. "Искам да кажа, че и аз приемам тези проекти с игрите, клонингите, кибер-фантастиката и всичко останало.“  След две години работа в дигитални забавления с VR слушалки, триумфа на Balenciaga x Simpsons, колаборацията с Fortnite и премиерната колекция на Червения килим през октомври, какво може да бъде по-типично за Демна от това да направи концепция, която се преструва на разкриваща отминало време? (четете още: Balenciga Fall 2021 - Afterworld: The Age of Tomorrow срина всички очаквания)

Той избира Корин, култовият режисьор на Gummo (1997) и Julien Donkey Boy (1999), за да изготви онлайн презентация, която е мрачна и гръндж, защото "той винаги избира непрофесионални хора на улицата. Познава хора в модата, обича да работи зад кулисите; той беше част от бохемската мода на 90-те. Толкова е интересно да гледам как работи, толкова нерепетиран и неподправен е.”

Но обратно към съдържанието. Проектирането в тази времева деформация поражда много философски въпроси относно темпото на модата. "Ние измисляхме неща в студиото, които можеха спокойно да бъдат направени преди 30 години, но днес изглеждат също толкова добре. Смятаме, че модата се променя много бързо, но всъщност така ли е?” Всичкото това черно, за начало: може да е референция към класическите костюми от 90-те, но също така символ на ултра издигнатата висша мода на Кристобал Баленсиага. Изрязвайки силуети в черно ("това е любимият ми цвят“, казва Демна), той обхваща гамата на гардероба: пухени палта с форма на камбана; яростно строги шевове; дебели панталони; елегантни рокли; дълга и шикозна рокля-тениска...

Резултатът: Balenciaga може да е на върха на най-горещите и модерни модни марки днес, но също така чупи кръга, защото е единствената, която прави всичко да изглеждаа вечно свързано между поколенията. Тя умее да съблазни самите хора, живели през 90-те, които са добре представени в кастинга, както и запалените фенове на Balenciaga от Gen Z. Демна постига равновесие между стабилна идентичност и иновации - предлага едно нещо за много типове хора - което е много необичайно в луксозната мода. "Най-силното послание за мен е да мога да актуализирам нещата“, аргументира се Демна и няма предвид само препратки, които резонират между миналото и настоящето.

"На креативно ниво може да имате идеи и след това те просто да изчезнат. Цялата машина на модата се основава на тази безмилостна идея за прогрес и промяна. Този сезон върнах високите до бедрата "работни гащеризони", които имахме в колекцията от март 2020 г. Не се продадоха, защото дойде пандемията. Хората ме питаха: "Какво, искаш да са точно същите ли?“ Отговорих: "Да!“ Това беше моят начин да кажа: "Защо да изхвърляме добрите си идеи?“

По-дълбоките измерения на усилията за ограничаване на разточителството в модата са отразени в преминаването на Balenciaga към използването на "четвъртия избор“ кожи, с други думи, кожи, които са отхвърлени заради известно несъвършенство. "Всичко, което купуваме, е направено от остатъчни кожи, които иначе биха били изгорени. Ако можете да го направите на пола или сако, защо не? Правим това от известно време." Освен това, по-малко въздействащи върху околната среда мерки са използването на GOTS-сертифициран органичен памук, рециклиран полиамид и полиестер и устойчива вискоза. Отговорността за драстичното намаляване на въглеродните емисии и други замърсители, които са необходими за марка с мащаба като Balenciaga, се приема сериозно от компанията майка Kering и самият творчески директор.

Що се отнася до него, в заключение Демна казва, засмивайки се тъжно: "На мен любимите ми визии са "разклещените" рейвър дънки и нарязани горнища. Не можех да ги нося сега, в локдауна, но ми напомнят за ъндърграунд клубове в Съветска Грузия." 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.