Следва

Курсова работа по имидж: Зендая в паяжина и гаджето Том Холанд на премиерата на "Спайдърмен"

Есенен уют: 5 рецепти за фондю

Със спада в температурите ароматите в кухнята ни се променят, вкусовите ни рецептори започват да търсят по-плътни консистенции, повече топлина и мекота

Food преди 2 години

Една уютна подготовка за зимата. Какво по-хубаво от дълъг снежен следобед, късна закуска и споделено време.. Следват няколко вариационни рецепти за така познатото ни Фондю. А най-хубавото е, че няма нужда да сме кулинарни експерти, за да постигнем съвършенство…

1. Класика: запечен камембер с мед и орехи

1 камембер
75 гр орехи
половин багета
3 суп. лъжици течен мед
1 суп. лъжица зехтин
стрък розмарин или мащерка

Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете багетата на филийки и ги сложете във фурната за 5 минути или докато позлатеят. Запечете орехите на сух тиган. Вземете сиренето и направете малки разрези по кората. Поръсете със зехтина и розмарина и го сложете в малък съд за печене. Пече се за около 8 минути или докато камемберът стане почти течен. Извадете от фурната, поръсете с меда и орехите. Сервирайте със запечените филийки.

2. Сезонно с кестени

800 гр картофи
1 скилидка чесън
300 гр твърдо сирене (Грана Падано, пармезан)
50 гр крема сирене
200 гр варени кестени
2 суп. лъжици слънчогледово олио
сол и пипер

Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на парчета. Сотирайте ги в тиган със сол и пипер. Обелете чесъна, нарежете и добавете в тигана заедно с магданоза. Оставете на среден огън за около 30 минути или докато картофите придобият златист цвят. През това време рендосайте сиренето на тънки ленти. Добавете кестените и сиренето и ги оставете на огъня, докато сиренето се разтопи. В последния момент добавете крема сиренето, разбъркайте и свалете от котлона. Придружаваме с хубаво червено вино.

3. Доза свежест

4 средно големи картофа
4 бр. колела меко козе сирене
150 гр зелени салати по избор
5 суп. лъжици зехтин
1 суп. лъжица балсамов оцет

Загрейте фурната на 180 градуса. Измийте картофите, разполовете ги, полейте ги със зехтин и запечете във фурната за 15 минути. Разрежете всяко колелце сирене на две. Извадете картофите и отстранете сърцевината им. Поставете по една половинка сирене във всеки картоф и пъхнете във фурната за още 10 минути. Докато се пече измийте и овкусете салатата с балсамовия оцет и останалия зехтин и сервирайте като гарнитура към горещите запечени картофи.

4. За влюбените: разтапящи се сърца

за бешамела:
300 гр меко синьо сирене
1-2 картофа
2 супени лъжици разтопено масло (25 гр).
1 суп. лъжица брашно (15 гр)
4 лентички желатин
300 ml мляко
100 ml течна сметана

сол, черен пипер, индийско орехче

за панировката:
150 гр брашно
3 яйца
300 гр галета
сол

Накиснете желатина в студена вода. Нарежете сиренето на парченца. Обелете, нарежете и сварете картофите. Намачкайте на пюре. В чугунен съд разтопете маслото и го смесете с брашното. Добавяйте малко по малко млякото, като не спирате да бъркате. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Добавете желатина и сметаната, после сиренето и накрая картофеното пюре. За възможно най-фина текстура забъркайте с миксер за няколко минути. Сложете сместа във форма за лед с форми на сърчица или форми за бисквити. Оставете във фризера за 30 минути. Пригответе си 3 чинии с брашно, разбитите яйца и галетата. Извадете втвърдената във формичките смес и овалвайте всяко подред в трите компонента от панировката. Изпържете крокетите в олио за няколко минути. Извадете и поставете в съд, покрит с кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. Сервирайте със сладко от боровинки.

5. За цялото семейство

500-600 гр сирене по избор (синьо сирене, Ементал, Бри, Камембер)
150 ml сухо бяло вино
800 гр малки картофи
резени сушено деликатесно месо по избор
сол, пипер

Измийте и сварете картофите в подсолена вода. Ако сиренето, което сте избрали, има кора, го накиснете в хладка вода за 10 минути и отстранете кората. Поставете в тенджера, залейте с виното и го сложете на тих огън, докато сиренето се разтопи. Сервирайте на голяма дървена дъска, като аранжирате картофите и колбасите около фондюто.

*Всички изброени предложения са за 4 човека.

More Food