Следва

Чанта Versace

Male classic. Наръчник на вълнения костюм и как да го пазиш подобаващо

Пролетните колекции може и да заливат витрините на любимите ти марки, но синоптичната прогноза за студ до май...

Fashion преди 14 години

Пролетните колекции може и да заливат витрините на любимите ти марки, но синоптичната прогноза за студ до май звучи доста по-реална от един чисто нов тишърт Polo на Ralph Lauren, нали. Фактът, че от палтото ще минем директно на банския костюм обаче не е толкова притеснителен, ако си рано предупреден.

А за дългите зимни месеци е хубаво да знаеш и още нещо - вълненият костюм, освен, че ще те спаси от грип и настинка в тези студени месеци, ще е твой поне до 2012-та, ако умееш да го пазиш добре.

С идеята да сме практични следвай тези ценни съвети, взети назаем от момчетата в най-мъжкотот от мъжките списания - GQ. 

Творческият директор на GQ Джим Мур препоръчва „Въпреки че съм в модния бизнес, предпочитам да се обличам по-просто. Ставам неспокоен когато имам прекалено много дрехи в гардероба си. Но реших, че най-накрая е настъпил моментът да си взема вълнен костюм. През зимата тук в Ню Йорк е много студено, и останалите ми костюми са тънки като тоалетна хартия. Сложите ли си вълна обаче, студът няма да ви притеснява. Плюс това, когато времето се пооправи, вълната ще ви държи достатъчно топло, че ви трябва само един шал и сте готови да излизате."

Видният нюйоркски дизайнер Скот Стернберг, Band of Outsiders, казва: „Вълнените костюми придават чувството за мъжественост и издръжливост. Мисля, че костюмите изглеждат по-добре, когато са направени от по-тежки, плътни материи. Всичко, дори и шевовете са по-плътни. Продължава да е изискан и светски, но вече не е обикновен бизнес костюм.

Но какво трябва да знаеш за вълнения костюм, за да изглебда толкова стилен, мъжетсвен и шик, колкото Скот Стернберг го харектеризира:

Костюмът е за два сезона


Главното правило при вълнените костюми е да се знае кога да се ползват. Вади го през Ноември и го прибирай на 1 ви Април. Вълната е предназначена да те пази от студа, не да те кара да се потиш.

На пълна пара


Вълната, както и докът, има свойството да се лепи по формата на тялото. Добре е да минаваш костюма на пара на всеки три или четири седмици. Мисли за вълната като за кожата си, малко време в сауната и тя е отново заредена с енергия и свежест. Ако химическото ти чистене нямат парни услуги, може да го окачиш някъде около душа в банята, ефектът ще е същият.

Не оставяй белези




Освен ако не искаш да се разхождаш с черта на панталоните си, не слагай вълнен панталон сгънат на закачалка, или въобще някъде, където може да остане ръбче или друга следа. Което означава, че този костюм не е най добрият избор за пътна дреха. Така че, ако ти предстои пътуване за Лондон, остави го вкъщи.

Бъди внимателен

„Ако разсипеш нещо върху такъв костюм, не го търкай с подръчни средства. Занеси го веднага на химическо чистене на което вярвате.” Казва Джери Позниак, управител на химическо чистене в Ню Йорк. Както обяснява той, търкането дразни мъха на вълната и може да го остави перманентен белег. С други думи, това е бърз начин да направиш петното по-лошо.

Напълно чисто




Като говорим за чистота, заради способността на вълната да поема миризмите по-лесно от другите тъкани, препоръчваме да носиш костюма на химическо повече от един път в сезона.

Освен ако не искаш да ходиш като в цигарен димк непрекъснато.

И определено трябва да го почистиш преди да го прибереш в края на сезона. Ако го изчистиш правилно, няма да се притесняваш и от молци.
 

More from View Sofia

More Fashion